Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: NuPrime DAC-10H

I den nästan-höga änden

NuPrimes ”nästan-referens” är precis, exakt och allsidig. Och så är den en strålande förförstärkare och dito hörlursförstärkare.

Av / 2016-11-07 - 06:00
NuPrime DAC-10H

Ljud & Bild tycker

  • Massor av detaljer och luft. Alla in- och utgångar som behövs. Även för balanserade hörlurar.
  • Ingen skivspelaringång (RIAA) eller streaming. Priset är en smula saltat.

Förförstärkaren DAC-10H och effektförstärkaren ST-10 (se separat test) befinner sig i den klass som NuPrime betecknar ”nästan-referens”. Det ska tolkas som klassen strax under superdyr referenselektronik. Alltså komponenter till dem som strävar efter highend men som saknar ett platinabelagt kreditkort för att betala för kalaset.

DAC-10H är, precis som namnet ger en antydan om, en digitalomvandlare. Men den är dessutom en komplett digital förförstärkare och en hörlursförstärkare. Har du ett par aktiva högtalare behöver du bara lägga till en signalkälla, så är det bara att köra igång. Annars ligger det nära till hands att använda NuPrimes egen effektförstärkare ST-10. I synnerhet som den är den enda effektförstärkaren på marknaden som matchar DAC-10H:s storlek och design.

 

Olika för olika prisklass

Vännerna på NuPrime tycks vara av den uppfattningen att ingen av deras förstärkare får se likadan ut som någon av deras äldre modeller – eller för den sakens skull något från konkurrenterna. Det är uppfriskande på ett sätt men också tämligen besvärligt om man skulle komma på idén att stapla apparaterna ovanpå varandra i anläggningen.

DAC-10H är en låg, smal och ganska så djup enhet som med sin bredd på 21,5 cm är ungefär hälften så bred som en klassisk hifi-apparat. Längs ner på den nästan pyramidformade fronten hittar man en rad touchfält för styrning. Två runda fördjupningar på var sin sida rymmer hörlursuttagen, som är en vanlig 6,3 mm-jack för vanliga hörlurar respektive en fyrpolig XLR-kontakt för balanserade dito. Resten av fronten är vigd åt en LED-display som visar volym, samplingsfrekvens och vald signalkälla.

Annons

På baksidan hittar man i princip alla anslutningar man kan tänkas behöva: två koaxiala digitalingångar, två optiska, USB samt två uppsättningar obalanserade analoga ingångar (RCA-kontakter). Utgångarna är en uppsättning obalanserade och en balanserade. Det finns också en trigger-utgång för fjärrstyrning. Balanserade analogingångar och en AES/ABU-digitalingång skulle ha varit pricken över i. Fast det skulle ha varit fysiskt omöjligt att klämma in fler kontakter på bakplattan.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ingen trådlös anslutning

Även om det finns ett rikt urval av fysiska ingångar så saknar DAC-10H trådlös anslutning. Vill du strömma digitala filer från en nätverksdisk eller använda streamingtjänster som Tidal och Spotify får du ta hjälp av datorn.

Fjärrkontrollen är samma åttkantiga metallenhet som vi har sett förut, till IDA-16. Den går inte att tappa bort och kan uppfattas som elegant. Men ibland kan knapparna vara svåra att få att reagera.

Analogdelen av DAC-10H är densamma som i DAC-9, som vi testade i septembernumret. Det är inget fel på den alls, den är briljant, men eftersom DAC-10H kostar dubbelt så mycket som DAC-9 så är det alltså inte analogdelen som ska motivera hela prisskillnaden.

Digitaldelen bygger på en Sabre ES9018K2M-omvandlare. Det är ett chip som är välkänt och populärt, framför allt i toppklass-DACar. Samt i den oerhört lyckade HiFime-DACen som vi testade i förra numret. Som jämförelse har NuPrime DAC-9 ett 32-bitars AK4490 EQ DAC-chip.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

En enda stor skillnad

Med tanke på alla likheter och en enda olikhet ligger det nära till hands att jämföra DAC-10H med DAC-9 från samma märke. Men medan DAC-9 drar åt det varma och nära hållet så är det en helt annorlunda, svalare känsla som vilar över DAC-10H.

Det finns hinkvis av luft och öppenhet och väggen bakom högtalarna försvinner för att ge plats åt inspelningsrummet. Eller åtminstone nästan. Vi befinner oss fortfarande inte i den absoluta highend-klassen, men rumskänslan är ändå riktigt utsökt. Livekänslan är enastående i testklassikern ”I’m confessin’” från Jazz at the Pawnshop och sorlet från borden runtom i lokalen hörs klart och tydligt när Arne Domnerus orkester står på scenen.

Även i mer manipulerade inspelningar, som ”Three Wishes” på Roger Waters Amused to Death, avslöjar DAC-10H en stor och väldefinierad rymd.

 

Slutsats

På prislappen står 16 000 kronor, vilket gör NuPrime DAC-10H till en seriös investering. Men den kostar ändå mindre än hälften av typiska highend-DACar. För att inte tala om digitala förförstärkare. Tack vare sitt neutrala, detaljerade ljud och fina rumsåtergivning är den ett relevant alternativ för de som letar efter en seriös men prisvärd mittpunkt i anläggningen. Det fina hörlursuttaget kan vara det som kan tippa vågskålen i NuPrimes favör, medan bristen på strömning kan vara ett avgörande motargument för andra.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Ljud & Bild