test: Marantz ND8006

Digital brobyggare

Om du vill behålla CD-samlingen men är nyfiken på att testa något nytt så kan Marantz mediespelare vara en ”gateway drug” till streaming.
April 2018
Marantz ND8006
Ljud & Bild tycker
Vansinnigt mångsidig. Spelar i stort sett vad som helst. Du kan sälja din CD-spelare, din DAC och din förförstärkare.
Spelar inte SACD-skivor eller DVD-baserade format.
Specifikationer

Ingångar: USB A och B, koaxial, 2 x optisk, ethernet

Utgångar: 2 x analog RCA (fast/variabel), digital optisk och koaxial

Trådlöst: Bluetooth, wifi 2,4 GHz/5 GHz

Upplösning: 32 bit/192 kHz/DSD 11,2 MHz

Filformat: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV, DSD

DAC: ESS ES9016

Mått: 44,0 x 10,6 x 34,1 cm (plus kabel)

Vikt: 8,0 kg

Färg: Svart, silver

Webb: Septon.se

Annons
Annons
forfatter

Ska man eller ska man inte? Även om elektroniken – framför allt den digitala – i den gamla CD-spelaren kunde behöva en uppgradering så är det bara de mest oförtrutna nostalgikerna som går ut och köper sig en ny CD-spelare. Om man ens kan hitta någon sådan i värld full av nedladdning och streaming. Det är förmodligen lättare att hitta en nyutvecklad analog skivspelare än en ny CD-spelare.

Marantz ND8006 kan vara en ”brobyggare” mellan den gamla och den nya världen. Beroende på hur man ser på saken kan man betrakta den som en CD-spelare, mediespelare, streamer, DAC eller digital förförstärkare. Alla delar finns nämligen inbyggda.

Utseendet gör att Marantz ND8006 glider in ganska så diskret i stereon på den gamla CD-spelarens plats. Med sin centralt placerade CD-lucka och stora display ser den precis ut som en helt vanlig CD-spelare. Som på andra Marantz-enheter är fronten aningen böjd, fast utan den inlagda LED-ljusstrimman som man hittar på de dyrare komponenterna, till exempel highend-förstärkaren PM-10. Bara USB-porten på fronten och antalet knappar på fjärrkontrollen avslöjar att det pågår mer än CD-uppspelning inuti det svarta metallskalet.

Marantz har inte fallit för frestelsen att montera in ett DVD-drivverk i ND8006, så man får nöja sig med att spela CD-skivor av alla de slag. DVD och SACD är utestängda (men för det ändamålet finns den fem gånger så dyra SA-10). Även om det inte går att spela SACD-skivor så stöds DSD, filformatet som används på SACD-skivor.

Alla digitala medier

Men ND8006 kan spela mycket mer än CD-skivor. USB-portar på fram- och baksidan gör det möjligt att spela filer från USB-diskar och att fungera som externt ljudkort för en dator. Den senare ingången använder asynkron överföring så att datorns hårt belastade klockkrets inte kan introducera jitter-tidsförvrängning.

Annons

Men det riktigt intressanta med Marantz ND8006 är internetanslutningen. Spelaren har inbyggt HEOS, som är Denons och Marantz multiroom-strömningssystem. Den stöder alla stora streamingtjänster, inklusive Tidal och Spotify samt internetradio från TuneIn. Allt går att styra från en HEOS-app i mobiltelefonen och de viktigaste funktionerna finns även på fjärrkontrollen. ND8006 har inbyggt wifi, men även ethernet-kontakt för kabelanslutet nätverk.

Marantz ND8006 ser ut som en gammaldags CD-spelare men är i själva verket både en streamer, DAC och digital förförstärkare.

 

Förutom inbyggda ljudkällor och strömning har ND8006 tre extra digitalingångar. Samt Bluetooth för enkel strömning från mobilen. Det gör spelaren till en digital kommandocentral i stereoanläggningen. Speciellt eftersom det ena av de två paren linjeutgångar är variabelt, så att den går att använda som förförstärkare.

Koppla ihop ND8006 med ett par aktiva högtalare eller en effektförstärkare och två traditionella, passiva högtalare så har du en hel anläggning.

Ljudet av Marantz ND8006

Vi provade Marantz ND8006 i flera roller: som en digital signalkälla med streaming, som komplett CD-spelare och som digital förförstärkare. Den användes både med den integrerade highend-förstärkaren NAD M32, effektförstärkaren NAD M22 V2 och vår klass A-förstärkare Nelson Pass Zen V2.

Annons

Som renodlad digitalspelare gör ND8006 inte mycket väsen av sig. Det är naturligtvis skillnad på digitala spelare, men störst påverkan på ljudet gör programmaterialet, plus att resten av kedjan, inklusive digitalomvandlaren, sätter ett större och tydligare fingeravtryck på ljudet.

Här är det först och främst de praktiska egenskaperna man lägger märke till. Streaming och nätradio kommer från HEOS-systemet. Gränssnittet är inte riktigt lika lättillgängligt som hos Sonos, men det är relativt enkelt att lägga till sina streaming-abonnemang. Har man redan andra HEOS-komponenter så är det bara att lägga till ND8006 i husets system. Och till skillnad från Sonos hanterar den musikfiler i HD-kvalitet. Både lokala högupplösta filer och HD-streaming från Tidal Masters.

Det finns in- och utgångar för alla behov i Marantz ND8006.

 

Man kan också använda mobilen som en signalkälla genom att strömma via Bluetooth. Det är bekvämt, men kan man hitta samma musik på Tidal och spela den direkt till ND8006 via HEOS så får man ljudet i full CD-kvalitet, i stället för starkt komprimerat. Den inbyggda DACen är en Sabre ES9016 från ESS. DAC-chips från ESS finns i både billiga och kostsamma digitalomvandlare.

Inkopplad som medie- och CD-spelare via den analoga linjeutgången ligger Marantz ND8006 inte långt efter den dyrare NADen. Det är inte riktigt lika långt till väggarna i konsertsalen med klassiska orkesterstycken, men rummet målas fortfarande upp väl och livekänslan är intakt. Och instrumenten har fortfarande gott om luft runtomkring sig. Det märker man i Hanne Boels version av ”The Ballad of Lucy Jordan” där bandet är litet och stämningen intim.

Annons

Stort på ett annat sätt blir det med Magellans tolkning av Genesis-låten ”Mama”, där rummet fylls med dystra synthesizer-stämmor som sträcker sig bort mot horisonten. Marantz ND8006 har inga highend-ambitioner, men levererar varorna genom att spela streaming och nätverksradio med så hög kvalitet som materialet tillåter. Och med fjärrkontrollens bekvämlighet.

Som en digital förförstärkare, direkt inkopplad till en effektförstärkare, blir ljudet ännu lite renare tack vare den kortare signalkedjan. Det är inte troligt att särskilt många ND8006 kommer att paras ihop med kostsamma highend-slutsteg, men vi gissar att en del kommer att kombineras med aktiva högtalare.

Slutsats

Marantz ND8006 tycks vara ett perfekt alternativ om du vill prova kraften i nya medieformat och strömning, men samtidigt behålla kontakten med det förflutna i form av CD-samlingen. Som renodlad CD-spelare är den i dyraste laget med tanke på prestanda. Men när man ser urvalet av funktioner och anslutningar – inklusive möjligheten att fungera som digital förförstärkare – verkar priset mer än rimligt. Att spelaren dessutom med hjälp av HEOS kan fungera som en del av ett HD-multiroom-system är ett extra plus.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.