test: Marantz ND8006

April 2018
Marantz ND8006
April 2018
Marantz ND8006

Digital brobyggare

Om du vill behålla CD-samlingen men är nyfiken på att testa något nytt så kan Marantz mediespelare vara en ”gateway drug” till streaming.

Plus
Vansinnigt mångsidig. Spelar i stort sett vad som helst. Du kan sälja din CD-spelare, din DAC och din förförstärkare.
Minus
Spelar inte SACD-skivor eller DVD-baserade format.

Ska man eller ska man inte? Även om elektroniken – framför allt den digitala – i den gamla CD-spelaren kunde behöva en uppgradering så är det bara de mest oförtrutna nostalgikerna som går ut och köper sig en ny CD-spelare. Om man ens kan hitta någon sådan i värld full av nedladdning och streaming. Det är förmodligen lättare att hitta en nyutvecklad analog skivspelare än en ny CD-spelare.

Marantz ND8006 kan vara en ”brobyggare” mellan den gamla och den nya världen. Beroende på hur man ser på saken kan man betrakta den som en CD-spelare, mediespelare, streamer, DAC eller digital förförstärkare. Alla delar finns nämligen inbyggda.

Utseendet gör att Marantz ND8006 glider in ganska så diskret i stereon på den gamla CD-spelarens plats. Med sin centralt placerade CD-lucka och stora display ser den precis ut som en helt vanlig CD-spelare. Som på andra Marantz-enheter är fronten aningen böjd, fast utan den inlagda LED-ljusstrimman som man hittar på de dyrare komponenterna, till exempel highend-förstärkaren PM-10. Bara USB-porten på fronten och antalet knappar på fjärrkontrollen avslöjar att det pågår mer än CD-uppspelning inuti det svarta metallskalet.

Marantz har inte fallit för frestelsen att montera in ett DVD-drivverk i ND8006, så man får nöja sig med att spela CD-skivor av alla de slag. DVD och SACD är utestängda (men för det ändamålet finns den fem gånger så dyra SA-10). Även om det inte går att spela SACD-skivor så stöds DSD, filformatet som används på SACD-skivor.

Alla digitala medier

Men ND8006 kan spela mycket mer än CD-skivor. USB-portar på fram- och baksidan gör det möjligt att spela filer från USB-diskar och att fungera som externt ljudkort för en dator. Den senare ingången använder asynkron överföring så att datorns hårt belastade klockkrets inte kan introducera jitter-tidsförvrängning.

Men det riktigt intressanta med Marantz ND8006 är internetanslutningen. Spelaren har inbyggt HEOS, som är Denons och Marantz multiroom-strömningssystem. Den stöder alla stora streamingtjänster, inklusive Tidal och Spotify samt internetradio från TuneIn. Allt går att styra från en HEOS-app i mobiltelefonen och de viktigaste funktionerna finns även på fjärrkontrollen. ND8006 har inbyggt wifi, men även ethernet-kontakt för kabelanslutet nätverk.

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Marantz ND8006 ser ut som en gammaldags CD-spelare men är i själva verket både en streamer, DAC och digital förförstärkare.

 

Förutom inbyggda ljudkällor och strömning har ND8006 tre extra digitalingångar. Samt Bluetooth för enkel strömning från mobilen. Det gör spelaren till en digital kommandocentral i stereoanläggningen. Speciellt eftersom det ena av de två paren linjeutgångar är variabelt, så att den går att använda som förförstärkare.

Koppla ihop ND8006 med ett par aktiva högtalare eller en effektförstärkare och två traditionella, passiva högtalare så har du en hel anläggning.

Ljudet av Marantz ND8006

Vi provade Marantz ND8006 i flera roller: som en digital signalkälla med streaming, som komplett CD-spelare och som digital förförstärkare. Den användes både med den integrerade highend-förstärkaren NAD M32, effektförstärkaren NAD M22 V2 och vår klass A-förstärkare Nelson Pass Zen V2.

Som renodlad digitalspelare gör ND8006 inte mycket väsen av sig. Det är naturligtvis skillnad på digitala spelare, men störst påverkan på ljudet gör programmaterialet, plus att resten av kedjan, inklusive digitalomvandlaren, sätter ett större och tydligare fingeravtryck på ljudet.

Här är det först och främst de praktiska egenskaperna man lägger märke till. Streaming och nätradio kommer från HEOS-systemet. Gränssnittet är inte riktigt lika lättillgängligt som hos Sonos, men det är relativt enkelt att lägga till sina streaming-abonnemang. Har man redan andra HEOS-komponenter så är det bara att lägga till ND8006 i husets system. Och till skillnad från Sonos hanterar den musikfiler i HD-kvalitet. Både lokala högupplösta filer och HD-streaming från Tidal Masters.

Det finns in- och utgångar för alla behov i Marantz ND8006.

 

Man kan också använda mobilen som en signalkälla genom att strömma via Bluetooth. Det är bekvämt, men kan man hitta samma musik på Tidal och spela den direkt till ND8006 via HEOS så får man ljudet i full CD-kvalitet, i stället för starkt komprimerat. Den inbyggda DACen är en Sabre ES9016 från ESS. DAC-chips från ESS finns i både billiga och kostsamma digitalomvandlare.

Inkopplad som medie- och CD-spelare via den analoga linjeutgången ligger Marantz ND8006 inte långt efter den dyrare NADen. Det är inte riktigt lika långt till väggarna i konsertsalen med klassiska orkesterstycken, men rummet målas fortfarande upp väl och livekänslan är intakt. Och instrumenten har fortfarande gott om luft runtomkring sig. Det märker man i Hanne Boels version av ”The Ballad of Lucy Jordan” där bandet är litet och stämningen intim.

Stort på ett annat sätt blir det med Magellans tolkning av Genesis-låten ”Mama”, där rummet fylls med dystra synthesizer-stämmor som sträcker sig bort mot horisonten. Marantz ND8006 har inga highend-ambitioner, men levererar varorna genom att spela streaming och nätverksradio med så hög kvalitet som materialet tillåter. Och med fjärrkontrollens bekvämlighet.

Som en digital förförstärkare, direkt inkopplad till en effektförstärkare, blir ljudet ännu lite renare tack vare den kortare signalkedjan. Det är inte troligt att särskilt många ND8006 kommer att paras ihop med kostsamma highend-slutsteg, men vi gissar att en del kommer att kombineras med aktiva högtalare.

Slutsats

Marantz ND8006 tycks vara ett perfekt alternativ om du vill prova kraften i nya medieformat och strömning, men samtidigt behålla kontakten med det förflutna i form av CD-samlingen. Som renodlad CD-spelare är den i dyraste laget med tanke på prestanda. Men när man ser urvalet av funktioner och anslutningar – inklusive möjligheten att fungera som digital förförstärkare – verkar priset mer än rimligt. Att spelaren dessutom med hjälp av HEOS kan fungera som en del av ett HD-multiroom-system är ett extra plus.

Ska man eller ska man inte? Även om elektroniken – framför allt den digitala – i den gamla CD-spelaren kunde behöva en uppgradering så är det bara de mest oförtrutna nostalgikerna som går ut och köper sig en ny CD-spelare. Om man ens kan hitta någon sådan i värld full av nedladdning och streaming. Det är förmodligen lättare att hitta en nyutvecklad analog skivspelare än en ny CD-spelare. Marantz ND8006 kan vara en ”brobyggare” mellan den gamla och den nya världen. Beroende på hur man ser på saken kan man betrakta den som en CD-spelare, mediespelare, streamer, DAC eller digital förförstärkare. Alla delar finns nämligen inbyggda. Utseendet gör att Marantz ND8006 glider in ganska så diskret i stereon på den gamla CD-spelarens plats. Med sin centralt placerade CD-lucka och stora display ser den precis ut som en helt vanlig CD-spelare. Som på andra Marantz-enheter är fronten aningen böjd, fast utan den inlagda LED-ljusstrimman som man hittar på de dyrare komponenterna, till exempel highend-förstärkaren PM-10. Bara USB-porten på fronten och antalet knappar på fjärrkontrollen avslöjar att det pågår mer än CD-uppspelning inuti det svarta metallskalet. Marantz har inte fallit för frestelsen att montera in ett DVD-drivverk i ND8006, så man får nöja sig med att spela CD-skivor av alla de slag. DVD och SACD är utestängda (men för det ändamålet finns den fem gånger så dyra SA-10). Även om det inte går att spela SACD-skivor så stöds DSD, filformatet som används på SACD-skivor.

Alla digitala medier

Men ND8006 kan spela mycket mer än CD-skivor. USB-portar på fram- och baksidan gör det möjligt att spela filer från USB-diskar och att fungera som externt ljudkort för en dator. Den senare ingången använder asynkron överföring så att datorns hårt belastade klockkrets inte kan introducera jitter-tidsförvrängning. Men det riktigt intressanta med Marantz ND8006 är internetanslutningen. Spelaren har inbyggt HEOS, som är Denons och Marantz multiroom-strömningssystem. Den stöder alla stora streamingtjänster, inklusive Tidal och Spotify samt internetradio från TuneIn. Allt går att styra från en HEOS-app i mobiltelefonen och de viktigaste funktionerna finns även på fjärrkontrollen. ND8006 har inbyggt wifi, men även ethernet-kontakt för kabelanslutet nätverk. [caption id="attachment_79057" align="alignnone" width="460"] Marantz ND8006 ser ut som en gammaldags CD-spelare men är i själva verket både en streamer, DAC och digital förförstärkare.[/caption]   Förutom inbyggda ljudkällor och strömning har ND8006 tre extra digitalingångar. Samt Bluetooth för enkel strömning från mobilen. Det gör spelaren till en digital kommandocentral i stereoanläggningen. Speciellt eftersom det ena av de två paren linjeutgångar är variabelt, så att den går att använda som förförstärkare. Koppla ihop ND8006 med ett par aktiva högtalare eller en effektförstärkare och två traditionella, passiva högtalare så har du en hel anläggning.

Ljudet av Marantz ND8006

Vi provade Marantz ND8006 i flera roller: som en digital signalkälla med streaming, som komplett CD-spelare och som digital förförstärkare. Den användes både med den integrerade highend-förstärkaren NAD M32, effektförstärkaren NAD M22 V2 och vår klass A-förstärkare Nelson Pass Zen V2. Som renodlad digitalspelare gör ND8006 inte mycket väsen av sig. Det är naturligtvis skillnad på digitala spelare, men störst påverkan på ljudet gör programmaterialet, plus att resten av kedjan, inklusive digitalomvandlaren, sätter ett större och tydligare fingeravtryck på ljudet. Här är det först och främst de praktiska egenskaperna man lägger märke till. Streaming och nätradio kommer från HEOS-systemet. Gränssnittet är inte riktigt lika lättillgängligt som hos Sonos, men det är relativt enkelt att lägga till sina streaming-abonnemang. Har man redan andra HEOS-komponenter så är det bara att lägga till ND8006 i husets system. Och till skillnad från Sonos hanterar den musikfiler i HD-kvalitet. Både lokala högupplösta filer och HD-streaming från Tidal Masters. [caption id="attachment_79058" align="alignnone" width="460"] Det finns in- och utgångar för alla behov i Marantz ND8006.[/caption]   Man kan också använda mobilen som en signalkälla genom att strömma via Bluetooth. Det är bekvämt, men kan man hitta samma musik på Tidal och spela den direkt till ND8006 via HEOS så får man ljudet i full CD-kvalitet, i stället för starkt komprimerat. Den inbyggda DACen är en Sabre ES9016 från ESS. DAC-chips från ESS finns i både billiga och kostsamma digitalomvandlare. Inkopplad som medie- och CD-spelare via den analoga linjeutgången ligger Marantz ND8006 inte långt efter den dyrare NADen. Det är inte riktigt lika långt till väggarna i konsertsalen med klassiska orkesterstycken, men rummet målas fortfarande upp väl och livekänslan är intakt. Och instrumenten har fortfarande gott om luft runtomkring sig. Det märker man i Hanne Boels version av ”The Ballad of Lucy Jordan” där bandet är litet och stämningen intim. Stort på ett annat sätt blir det med Magellans tolkning av Genesis-låten ”Mama”, där rummet fylls med dystra synthesizer-stämmor som sträcker sig bort mot horisonten. Marantz ND8006 har inga highend-ambitioner, men levererar varorna genom att spela streaming och nätverksradio med så hög kvalitet som materialet tillåter. Och med fjärrkontrollens bekvämlighet. Som en digital förförstärkare, direkt inkopplad till en effektförstärkare, blir ljudet ännu lite renare tack vare den kortare signalkedjan. Det är inte troligt att särskilt många ND8006 kommer att paras ihop med kostsamma highend-slutsteg, men vi gissar att en del kommer att kombineras med aktiva högtalare.

Slutsats

Marantz ND8006 tycks vara ett perfekt alternativ om du vill prova kraften i nya medieformat och strömning, men samtidigt behålla kontakten med det förflutna i form av CD-samlingen. Som renodlad CD-spelare är den i dyraste laget med tanke på prestanda. Men när man ser urvalet av funktioner och anslutningar – inklusive möjligheten att fungera som digital förförstärkare – verkar priset mer än rimligt. Att spelaren dessutom med hjälp av HEOS kan fungera som en del av ett HD-multiroom-system är ett extra plus.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Marantz ND8006
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Ingångar: USB A och B, koaxial, 2 x optisk, ethernet

Utgångar: 2 x analog RCA (fast/variabel), digital optisk och koaxial

Trådlöst: Bluetooth, wifi 2,4 GHz/5 GHz

Upplösning: 32 bit/192 kHz/DSD 11,2 MHz

Filformat: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV, DSD

DAC: ESS ES9016

Mått: 44,0 x 10,6 x 34,1 cm (plus kabel)

Vikt: 8,0 kg

Färg: Svart, silver

Webb: Septon.se

Pris: 13990,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.