: Logitech UE Mini Boom

En liten krabat till jackfickan

Lyckad och väderskyddad mikrohögtalare från Logitech-ägda Ultimate Ears.
Ljud & Bild tycker
Spelar förbluffande högt och låter riktigt bra med tanke på priset. Storleken gör den enkel att få plats med i fickan och ta med överallt.
Trivs bäst i små omgivningar. Adapter till elnätet ingår ej. Låter inte riktigt lika bra som den större UE Boom.
Specifikationer
 • 2 x 1,5-tums fullregisterelement
 • 1 x slavbas (3x1,5 tum)
 • Max ljudtryck: 86 dB
 • Frekvensomfång: 130–20 000 Hz
 • Ingångar: Bluetooth 4.0 med A2DP, 3,5-mm minijack
 • Handsfree-mikrofon
 • Batteritid: 10 timmars musik. Laddning via MicroUSB
 • Mått: 11,1 x 6,1 x 6,7 cm (BxHxD)
 • Vikt: 301 g
 • Pris: 1 000 kr
 • Ultimateears.com
forfatter

Det råder ingen brist på små, transportabla Bluetooth-högtalare. Och antalet växer för varje månad. Nu går trenden mot allt mindre högtalare, som helst också ska vara tillräckligt robusta för att överleva en tur till stranden och en snabb dusch efteråt. Logitech har därför byggt en lillebror till UE Boom, som vi testade förra året och blev mycket imponerande av.

Precis som storebror UE Boom och rivalerna från bland annat Jabra, skyddas Mini Boom av en gummiyta som är stänk- och smutsskyddad. Den finns i en rad olika färger, inklusive svart, vit och orange. Fronten och baksidan täcks av ett metallgaller med laserborrade hål. På grund av storleken sitter det passiva baselementet inte på själva baksidan, utan inne i en smal springa på baksidan.

Antalet knappar är minimalt, men fullt tillräckligt. Två knappar för ljudnivå och en tredje till Bluetooth-sökning. På baksidan sitter en av/på-skjutknapp, en analog minijack-ingång och en microUSB-port för laddningen.

Mini Boom har ett ljud som står i stark kontrast till dess ringa storlek. Det är förvånansvärt mycket tryck i det, och i synnerhet röster återges naturligt och öppet. Någon egentlig bas finns inte. Men den går tillräckligt långt ner för att man ska få en känsla av tyngd, och på ett välkontrollerat sätt. Hifi är det inte på något sätt, men det går absolut att lyssna på. Bäst går det om det finns begränsat med plats, till exempel vid framrutan i bilen. UE Mini Boom en halvmeter bort rockar glatt, och musiken handlar om det väsentligaste: njutningen av att lyssna.

UE_Mini_Boom_Group2

Annons

Precis som med den större UE Boom går det att koppla in två högtalare samtidigt och låta dem spela i stereo med hjälp av den tillhörande appen för iOS och Android. För skojs skull försökte vi spela med en Boom och en Mini Boom, och det gick att få dem att spela samtidigt, fast bara i mono.

Vad vill du ha?
Direkt jämförd med Jabra Solemate Mini är UE Mini Boom lite mindre öppen i diskanten och basen är lite mer tillbakadragen, men mellanregistret är å andra sidan renare. Så valet mellan de två nära rivalerna står och faller med huruvida du föredrar ren sång eller lite mer luftgitarrfaktor. I spurten upp mot målflaggan vinner Mini Boom tack vare en något högre maxvolym, tillsammans med ett lite renare ljud. Fast det är bara tills Solemate springer hem och ropar på sin tre kilo tunga storebror, som vi ska återvända till i ett kommande test.

Slutsats
Förra året ruckade UE Boom på vår uppfattning om hur bra ljud man kan pressa in i en liten bluetooth-högtalare. Mini Boom gör ett tappert försök att upprepa prestationen i ett hälften så stort format och för halva priset. Den kommer en bra bit på vägen. Tack vare sin beskedliga storlek är den smidig att stoppa i jackfickan och ta med överallt.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också