: Jensen Scandinavia Buddy DAB

Kraftfull radiokompis

Den lilla Buddy-radion spelar skjortan av det mesta – och gör det länge.
December 2015Jensen Scandinavia Buddy DAB
Ljud & Bild tycker
Stor ljudbild och klockren klang, lång batteritid och stänk- och stötsäkert skal.
Tunt mellanregister och lite oraffinerad finish med ljussvag skärm.
Specifikationer
  • Typ: Bärbar FM/DAB+ radio
  • Trådlöst: Bluetooth
  • Batteritid: Upp till 24 h
  • Ingång: Analog 3,5 mm
  • Övrigt: Hörlursuttag
Annons
Annons
forfatter

Antagligen är det enklare att hitta nålen i höstacken än att hitta en bra radio. Butikerna svämmar över av radioapparater från märken ingen har hört talas om och som har egenskaper som ofta inte håller måttet. Framför allt när man sätter på dem och hör ljudet som kommer ur de små högtalarna.

Då kan det i stället vara smart att välja det trygga alternativet och köpa en radio från någon av de kända tillverkarna.

Läs också: Test av radioapparater.

Fast det finns ju alltid undantag.

I många länder växer DAB-radionäten sig allt starkare, och det har naturligtvis lett till en explosiv ökning av antalet DAB-apparater. Jensen Scandinavia är ett av tillskotten och i somras lanserade de sin första bärbara digitalradio. Jensen håller egentligen mest på med trådlösa routrar, men ser som så många andra sin chans på en växande radiomarknad.

Annons

Den bärbara Jensen-radion är stänkskyddad, klädd i ett rejält grått, blått eller svart silikonmaterial och väger bly. Den är lite större än sin närmaste rival, Tivoli Audio PAL+, och har precis som denna en ingång för analog ljudkälla, hörlursuttag, fjärrkontroll och strömning med Bluetooth.

Under Buddy-radions silikonskal sitter stora men lite för hårda knappar.
Under Buddy-radions silikonskal sitter stora men lite för hårda knappar.

Det innebär att den blir en högtalare till mobilen, och man kan strömma musik från Spotify eller Tidal direkt. Jensen uppger batteritiden till 24 timmar per laddning och det är nog en underdrift, för enligt vår erfarenhet orkar den minst 24 timmar.

Buddy-radion har alarmfunktion också och det går att lagra 20 stationer i minnet, som man kan bläddra igenom hur man vill. Men inget av detta är särskilt mycket värt om den låter lika trist och grått som de flesta radioapparater från mindre kända tillverkare vi har lyssnat på.

 

Stort ljud

Att jämföra den med Tivoli PAL+ är helt naturligt. De har väldigt lika egenskaper, kostar nästan lika mycket och har samma formfaktor. Fast efter ett par veckor med Buddy måste jag medge att jag föredrar Tivoli-radions användarvänlighet. På den reagerar knapparna omedelbart, medan Buddy-radions silkonklädda knappar ofta behöver två tryckningar om man glömmer att trycka tillräckligt hårt.

Annons

Tivoli-skärmen är lättare att tyda, särskilt i solljus där det är helt omöjligt att läsa vad som står på Buddy-skärmen.

Men sätt på lite musik så kommer Buddy-radions kvaliteter fram. För den här radion låter mycket bättre än det mesta annat där ute. Kanske är inte ljudkvaliteten bättre än i Tivoli-radion, men den spelar högre och samtidigt klarare, fast utan samma värme och fylliga mellanregister. De mest kräsna lyssnarna föredrar kanske återgivningen av tal och sångröster i PAL+, för röster låter en aning mer metalliska genom Jensen-radion.

Ljudet är mycket större från Buddy-radion än från de flesta radioapparater vi har testat. Det fyller rummet mycket bättre och klarar sig utmärkt när man spelar högt. Då förvränger de flesta små radioapparater ljudet ganska så ordentligt, men här är ljudet mycket renare.

 

Gediget alternativ

För att vara en bärbar radio måste vi medge att nykomlingen från Jensen Scandinavia är en frisk fläkt. Framför allt ljudet, som är bättre än det mesta. Buddy har allt de flesta av oss behöver och måste inte slängas om man glömmer den ute på balkongen och det kommer en regnskur. Den spelar längre än de flesta andra också, och är ett mycket kompetent alternativ till radioapparater från de mer etablerade märkena.

Annons

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
HP Envy 17 och Envy x360 med 11:e generationens processorer och Nvidia-hemmakontorsgrafik
Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.