Search
Generic filters

: Jensen Scandinavia Buddy DAB

Kraftfull radiokompis

Den lilla Buddy-radion spelar skjortan av det mesta – och gör det länge.

December 2015Jensen Scandinavia Buddy DAB

Ljud & Bild tycker

Stor ljudbild och klockren klang, lång batteritid och stänk- och stötsäkert skal.
Tunt mellanregister och lite oraffinerad finish med ljussvag skärm.
 • Typ: Bärbar FM/DAB+ radio
 • Trådlöst: Bluetooth
 • Batteritid: Upp till 24 h
 • Ingång: Analog 3,5 mm
 • Övrigt: Hörlursuttag
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2400 kr

Antagligen är det enklare att hitta nålen i höstacken än att hitta en bra radio. Butikerna svämmar över av radioapparater från märken ingen har hört talas om och som har egenskaper som ofta inte håller måttet. Framför allt när man sätter på dem och hör ljudet som kommer ur de små högtalarna.

Då kan det i stället vara smart att välja det trygga alternativet och köpa en radio från någon av de kända tillverkarna.

Läs också: Test av radioapparater.

Fast det finns ju alltid undantag.

I många länder växer DAB-radionäten sig allt starkare, och det har naturligtvis lett till en explosiv ökning av antalet DAB-apparater. Jensen Scandinavia är ett av tillskotten och i somras lanserade de sin första bärbara digitalradio. Jensen håller egentligen mest på med trådlösa routrar, men ser som så många andra sin chans på en växande radiomarknad.

Den bärbara Jensen-radion är stänkskyddad, klädd i ett rejält grått, blått eller svart silikonmaterial och väger bly. Den är lite större än sin närmaste rival, Tivoli Audio PAL+, och har precis som denna en ingång för analog ljudkälla, hörlursuttag, fjärrkontroll och strömning med Bluetooth.

Under Buddy-radions silikonskal sitter stora men lite för hårda knappar.
Under Buddy-radions silikonskal sitter stora men lite för hårda knappar.

Det innebär att den blir en högtalare till mobilen, och man kan strömma musik från Spotify eller Tidal direkt. Jensen uppger batteritiden till 24 timmar per laddning och det är nog en underdrift, för enligt vår erfarenhet orkar den minst 24 timmar.

Buddy-radion har alarmfunktion också och det går att lagra 20 stationer i minnet, som man kan bläddra igenom hur man vill. Men inget av detta är särskilt mycket värt om den låter lika trist och grått som de flesta radioapparater från mindre kända tillverkare vi har lyssnat på.

 

Stort ljud

Att jämföra den med Tivoli PAL+ är helt naturligt. De har väldigt lika egenskaper, kostar nästan lika mycket och har samma formfaktor. Fast efter ett par veckor med Buddy måste jag medge att jag föredrar Tivoli-radions användarvänlighet. På den reagerar knapparna omedelbart, medan Buddy-radions silkonklädda knappar ofta behöver två tryckningar om man glömmer att trycka tillräckligt hårt.

Tivoli-skärmen är lättare att tyda, särskilt i solljus där det är helt omöjligt att läsa vad som står på Buddy-skärmen.

Men sätt på lite musik så kommer Buddy-radions kvaliteter fram. För den här radion låter mycket bättre än det mesta annat där ute. Kanske är inte ljudkvaliteten bättre än i Tivoli-radion, men den spelar högre och samtidigt klarare, fast utan samma värme och fylliga mellanregister. De mest kräsna lyssnarna föredrar kanske återgivningen av tal och sångröster i PAL+, för röster låter en aning mer metalliska genom Jensen-radion.

Ljudet är mycket större från Buddy-radion än från de flesta radioapparater vi har testat. Det fyller rummet mycket bättre och klarar sig utmärkt när man spelar högt. Då förvränger de flesta små radioapparater ljudet ganska så ordentligt, men här är ljudet mycket renare.

 

Gediget alternativ

För att vara en bärbar radio måste vi medge att nykomlingen från Jensen Scandinavia är en frisk fläkt. Framför allt ljudet, som är bättre än det mesta. Buddy har allt de flesta av oss behöver och måste inte slängas om man glömmer den ute på balkongen och det kommer en regnskur. Den spelar längre än de flesta andra också, och är ett mycket kompetent alternativ till radioapparater från de mer etablerade märkena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion

  Rega io

  Riktpris: 5500 kr Miniförstärkare med maxat ljud

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Riktpris: 65000 kr Analog förstärkare som kan digitala konster
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!