TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Jabra Solemate Mini

Kul liten själsfrände

Jabras minsta bluetooth-högtalare är liten, men ljudet tar plats.

Ljud & Bild tycker
+Robust design och behagligt ljud med en förvånansvärt rund och fyllig bas gör Solemate till en bra och kompakt högtalare som kan tas med överallt.
-Aningen rungande ljud och begränsat ljudtryck. Designen är en smakfråga. Det saknas styrknappar på högtalaren.
Specifikationer
  • Element: 2 x 1,5 tum + 3,5 x 75 mm slavbas
  • Inbyggd mikrofon
  • Anslutning: Bluetooth 3.0 med NCF och A2DP-överföring, 3,5-mm minijack.
  • Batteri: Upp till 8 timmar musik. 90 dagars standby
  • Laddning: 3 timmar, Micro-USB
  • Mått och vikt: 12,5 x 6,1 x 5,3 cm och 295 g
  • Pris: 900 kr
  • jabra.se
Riktpris: 900

Numera går det tretton på dussinet av små, batteridrivna, trådlösa högtalare med bluetooth. Vi har med andra ord svårt att bli imponerade av att ännu en tillverkare fylld av glädje berättar för oss att de har byggt en sådan. Jabra Solemate Mini, som är föremålet för detta test, försvinner dock inte i mängden.

Solemate Mini skyddas av en rejäl gummiyta i samma knallgula färg som elektriska verktyg. Om det är snitsigt eller gräsligt är en smaksak. Men det förhindrar åtminstone att man glömmer bort den. Om det gula är för iögonfallande finns högtalaren även i svart, blå och röd gummi. Högtalarna är dolda bakom ett metallskydd med laserperforerade hål och allting tål att tas med utomhus.

Namnet ”Solemate” är en ordlek på ”soulmate”, alltså själsfrände. Men det är ingen själ som får högtalaren att stå stadigt på underlaget utan en solid gummisula. Sulan liknar mest ett marknadsföringstrick, men förhindrar att högtalaren glider om den till exempel står på instrumentpanelen i bilen.

Det finns en inbyggd mikrofon, så att högtalaren kan användas för handsfree-samtal. Det är dock inte en lösning som verkar särskilt bekväm på något sätt, men det innebär att det går att svara i telefon utan att koppla från högtalaren.

Jabra_Solemate_Mini_Group_4C_01

Skötseln är simpel: två knappar styr volymen, synkroniserat med volymknappen på den anslutna mobilen eller surfplattan. Och en tryckknapp med en pratbubbla används för att svara i telefon eller avsluta samtal. Samma knapp används för att söka efter bluetooth-enheter. Bortsett från dessa finns bara en av/på-knapp och kontakter för laddning (mikroUSB) och en 3,5-millimeters, analog ljudingång.

Andra bluetooth-enheter brukar i normala fall bekräfta parkopplingen med en ljudsignal – till exempel en trumvirvel – men Solemate pratar med användaren. När kopplingen ska göras uppmanar den med bred amerikansk accent:”Go ahead and connect me!” och strax efteråt utbrister den nöjt: ”Solemate is connected!”

Solemate Mini är bestyckad med två 1,5-tums fullregisterelement på fronten och en slavbas på baksidan. Det är ett recept som påminner om många andra små bluetooth-högtalare, till exempel Logitech UE Boom. Jabra lämnar ingen information om effekt, ljudtryck eller frekvensregister. I praktiken klarar Solemate Mini ett ljudtryck på cirka 82 dB vid 1 meter om volymen rattas till max och utan orimliga mängder förvrängningsprocent. Det är tjusigt, men en bit under UE Boom – som i och för sig kostar det dubbla.

Ljudet är förhållandevis rent och välbalanserat, och en lagom stor betoning av området kring 150 Hz ger en behaglig värme i bristen på reell bas från det pyttelilla kabinettet. Ska man vara mer kritisk än vad prislappen egentligen berättigar så är mellanregistret en smula mumlande och basen har en tendens att låta ihålig. Fast det är ju inte meningen att det ska låta som riktig hifi.

Slutsats
Jabra Solemate Mini tar inte mycket plats i väskan, men den försvinner inte av sig själv! För de här pengarna är den en av de bästa du kan köpa just nu om du vill ha ett ljud som gör att musiken går att lyssna på när du är på språng.

 

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.