TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Cambridge Minx Xi

Smart och modern stereo

Minx Xi från Cambridge är den moderna stereoanläggningen som kan (nästan) allt. Och den gör dessutom mycket av det riktigt bra.

Av / 2014-04-29 - 06:00
Cambridge Minx Xi
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

När de första kommersiella hemanläggningarna kom, vi talar om femtiotalet, så handlade det ofta om hiskeliga kolosser som kallades för radiogrammofoner. Det var en möbel som innehöll allt – i det här fallet skivspelare, radio och högtalare. Det fanns till och med de som även hade en bandspelare inbyggd. Storleken var som en ordentligt tilltagen byrå och de kom från firmor som Grundig, Schaub-Lorentz och allt vad det nu var.

Men utvecklingen har gått framåt. Idag, som Cambridge visar med sin nya Minx Xi, får det mesta plats i en diminutiv apparat.

Minx Xi
Cambridge är känt för välljudande och välfungerande billigare apparater. Man blev riktigt kända för sin DACMagic, som blev en tidig DAC-milstolpe tack vare ett ypperligt pris/prestandaförhållande. Just pris/prestanda har blivit ett signum för Cambridges apparater. Apparaterna tillverkas i Kina men utveckling och konstruktion sker i – London. Vad trodde ni?

Den nya Minx Xi är en all-in-a-box – men utan högtalare – som kan det mesta en anläggning ska kunna klara idag. Vad den inte kan är till exempel att spela cd-skivor, men då det finns tre analoga ingångar kan man bara koppla till en cd-spelare om man har de behoven.

Det är en relativt liten apparat med en klass AB-förstärkning som anges till 40 watt i 8 ohm. Det låter mer än 2 x 20 watt i reklamen. Den kan kopplas till webben både med kabel och trådlöst och den kan strömma i stort sett alla digitala format som du kan komma i kontakt med. Digital-till-analog-omvandlingen görs i upp till 24 bit/96 kHz via en Wolfson-DAC. Det brukar vara en utmärkt lösning för överkomliga apparater, och så även här.

Fronten har en ratt för volym/val och ett antal knappar för snabbval av ingångar etc. Teckenfönstret är stort nog för att man ska kunna använda det när man betjänar apparaten. Allt är som det bör vara här.

Baklänges test
Vi vänder det hela upp och ned. En sådan här apparat ska i och för sig låta bra, men det är handhavandet som är det verkligt kritiska här. Den ska vara busenkel att sköta och superlätt att leva med – allt ska liksom ge sig själv.

Jag brukar läsa bruksanvisningarna innan jag kopplar in, men här beslöt jag att strunta i det, då den normale konsumenten bara använder bruksanvisning när något inte fungerar som det ska. I och för sig är bruksanvisningen här bara en introduktion i hur man kopplar in nätverk, bluetooth och server. Och mer ska egentligen inte behövas, inget mumbo-jumbo med en massa skryt. I gengäld finns den på många språk!

Ett par högtalare kopplades till – jag gillar inte högtalarterminalerna på Minx Xi, som är av en typ som ska tas bort för att klara banankontakter och därför inte satt fast ordentligt när jag skruvade i avisolerade kablar. In med en kabel till webben, maskinen kom till liv och var på nätet på få sekunder. Teckenfönstret ger alla informationer och du fattar direkt att man ska vrida på volymratten och trycka till när man ska välja.

Eftersom OS var igång valde jag SR Radiosporten och den kom till liv direkt i 64 Mbit/s. Inte precis den bästa kvaliteten, men det fungerade. Du får med en fjärrkontroll och mycket går att styra från apparatens front, men det finns en utmärkt app som gör mycket lekande lätt. StreamMagic heter den och är gratis. Underligt är att det finns en volymkontroll när du kör på en iPad men ingen när du kör på en iPhone. Jag kan i varje fall inte hitta någon.

CAMMINXXIWH_1

Det finns flera internet services som Pandora och BBC iPlayer Radio inbyggda, men man kan undra varför man till exempel inte har passat på att lägga in Spotify Connect eller liknande. Hos oss är det ju Spotify och WiMP och nu även Deezer som mest används. Dessa får du använda smartphone eller dator för att spela, men då ska de också kopplas in till systemet via t.ex. blåtand eller kabel. Ska du spela direkt via appen spelar du bara det som finns lagrat på din smartphone/platta, det kräver också att du har appen igång och att telefonen inte går i skärmspararmode.

Blåtanden har jag haft lite problem med, den har spelat fint en stund för att sedan vägra gå på igen. Ut med dongeln och in igen, så startade det igen. Men det hände bara ett par gånger. Räckvidden är inte våldsam, men det är ju lite av akilleshälen ännu så länge för Blåtand.

Hur låter det då?
Det låter helt okej, förstärkaren är inte världens åttonde underverk men med priset i åtanke känns det som en funktionell och välvald om än inte våldsamt kraftig förstärkare. Med ett par lite trögare högtalare fick förstärkaren jobba en hel del när man drog på, men klarade sig utan att bli särskilt pressad i ljudet och det blev definitivt ljudtryck nog. Klart godkänt.

Förstärkaren spelar såpass snällt och relativt lagom avslöjande som krävs för att kunna klara alla dessa olika upplösningar och möjligheter på ett sätt så att inte något låter för dåligt. Det betyder att du heller inte får fullt utbyte när signalen är verkligt bra, men det är inte målsättningen för en sådan här apparat. Den ska kunna spela allt på en lagom bra nivå, och det gör den fint.

CAMMINXXIWH_4
Baksidan innehåller en massa ingångar, både digitala och analoga. Personligen är jag inte så förtjust i högtalarkontakterna.

Det betyder att det går att höra lågkvalitets webbradio med viss behållning, till och med MP3-filer i 128 kbit/s överlever att spelas på Minx Xi. Naturligtvis blir det bättre med bättre material, men Minx spelar liksom upp till en “lagom” gräns som säkert väldigt många är mycket nöjda med. Med ett par bra högtalare i passande prisklass blir det en bra och prisvärd liten anläggning.

Slutsats
Cambridge Minx Xi är en mångsidig apparat som täcker de allra flesta av normalkonsumentens behov. Den är riktigt läcker och allt känns enkelt och genomtänkt. Den är lätt att arbeta med och låter lagom bra för den här typen av produkter, som ska klara väldigt mycket olika signaler och därför helt enkelt ska spela så här för att vara så flexibel som möjligt.

Jag gissar att det kommer att säljas gott om Minx Xi, den ligger helt rätt i tiden och gör ett utmärkt jobb. Pris/kvalitet ligger som så ofta med Cambridge på en hög nivå.

Ljud & Bild tycker

Mångsidigheten är det som bäst kännetecknar Minx Xi, som är lagom på väldigt många sätt. Den spelar det mesta du kan tänka dig och har dessutom flera ingångar som ger möjlighet att även spela det som inte finns inbyggt. Vill du spela Spotify eller WiMP ska du köra via en dator eller en smartphone, här kunde till exempel Spotify Connect ha varit en utmärkt feature. Bluetooth var inte helt problemfri under min test.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Wow, vilken förstärkare!

Sonos-dödaren

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Rulla till toppen