TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Bang & Olufsen BeoPlay H6

Med komforten i högsätet

För de här pengarna finns det andra alternativ som har bättre ljud. Men det är sällsynt med så här bra komfort. BeoPlay H6 sitter som dunkuddar på öronen!

forfatter
Publicerad 2013-11-02 - 06:00
L&B tycker
Utmärkt komfort Hög byggkvalitet Välbalanserat ljud
Försiktig bas Dynamiskt tamt ljud
Specifikationer
 • Sluten hörlur
 • 40-mm element
 • 20–22 000 Hz
 • 230 gram
 • 3 500 kr
Riktpris: 3500Pr. 2013-11-02 Produktsida

Få märken är så välrenommerade för sin snygga design som Bang & Olufsen. De är framför allt kända för sina hifi-produkter, men vad kanske inte så många vet är att de även har flera hörlursmodeller på samvetet. Allt började med den märkliga U70 i slutet av 1970-talet, en udda och fyrkantig skapelse som definitivt inte såg ut som andra hörlurar gjorde på den tiden.

Evolutionen har gudskelov gått framåt och så småningom började Bang & Olufsen närma sig ljudprodukterna med mer minimalistiska synsätt. Vilket i dag har lett fram till den senaste hörlursmodellen, BeoPlay H6. Rena rama smycket, som sitter som dunkuddar på öronen!

Vacker design
Vackra H6 är en sluten hörlur med kuddar som omsluter örat, men som till skillnad från många andra inte sticker ut så mycket från huvudet. Det gör dem mindre klumpiga och mer eleganta, ett utseende som bör tilltala folk som inte vill se ut som offentliga hiphopare.

En fördel med slutna hörlurar är att de kapslar in ljudet, så att det läcker ut så lite musik som möjligt och släpper in så lite oväsen utifrån som möjligt. Slutna hörlurar spelar dessutom ofta bas på ett häftigare sätt än öppna. Nackdelen kan vara att örat blir lite fuktigt med tiden, och slutna hörlurar har ofta en mindre luftig övertonstruktur och rent allmänt en mindre transparent ljudbild än öppna.

För att den justerbara huvudbågen ska vara tålig är den gjord av eloxerad aluminium och klädd med skinn, detsamma gäller skyddsplattan utanpå kåporna.

BeoPlay H6 finns i två färger: beige och svart. Beige är den klart vackraste, men också mer feminin. Själv känner jag mig mest hemma med svart.

B&O_BeoPlay_H6_svart
BeoPlay H6 i svart passar kanske för dem som vill ha ett lite tuffare utseende?

Sladden går att ta bort och att ha på vänster eller höger sida. Det går också att koppla ihop flera hörlurar så att flera personer kan lyssna på samma musik. Med hjälp av en liten fjärrkontroll på kabeln går det att styra musiken och ljudnivån, samt att svara i telefon. En inbyggd mikrofon finns också på plats, minsann.

Gjord för ljud
Ljudkvalitet är naturligtvis viktigt, och för det ändamålet har B&O gjort omfattande studier av det mänskliga örats form och kurvor för att kunna beräkna en passande form på hörlurarna, så att man minimerar ljudläckage och i stället ”avslöjar alla musikens fina detaljer, oavsett ljudnivå”. Det innebär också att hörlurarna är oerhört bekväma att ha på huvudet.

De 40 mm stora elementen är tillverkade av B&O själva och har magneter av neodym för att få maximal effekt. En basreflexport på insidan ska ge en djupare bas än vanliga slutna hörlurskonstruktioner.

Användning
Som nämnts ovan är komforten fantastisk. H6 väger lite och sitter verkligen silkeslent på huvudet. Öronen blir inte svettiga och den enda hörluren jag känner till som sitter bättre på mitt huvud är Bose QC 15. Till skillnad från Boses lurahar B&O ingen aktiv brusreducering, och är därför inte lika praktisk på flygplan och i andra bullriga miljöer.

Fjärrkontrollen är okej, men inte mer. Du kan svara i telefon och avsluta samtal, samt ändra volymen upp och ned. Samma sak med musiken, tryck i mitten för att starta och pausa låten, och åt sidorna för att ändra volym.

Ljudkvalitet
BeoPlay H6 serverar en delikat och välbalanserad ljudbild. Sångröster framträder fint, utan att låta vassa eller påträngande. Mellanregistret briljerar mest, med fin närhet till det viktiga tonregistret för sångröster och de flesta instrument. Jämfört med exempelvis Beyerdynamics slutna Custom One Pro (test är på gång), som också låter bra, men som har ett aningen mer tillbakadraget mellanregister och rent allmänt en rockigare ljudkaraktär.

I övertonregistret händer det också mycket. Längst upp svävar cymbaler fint och anslagen på en stålsträngad gitarr är klara och tydliga. För att vara en sluten hörlur är BeoPlay H6 oerhört distinkt och öppen i toppen. Bra egenskaper för jazz och enklare akustisk musik som visor och singer/songwriter.

Det finns två svagheter. Den ena är basen. Basregistret låter både neutralt och upplöst, fast sparkar inte ifrån sig riktigt. Det saknas tryck och engagemang i basregistret, vilket gör funk, rock och hiphop till lugnare upplevelser än jag vill ha. Senaste albumet från Daft Punk förtjänar till exempel något mer fängslande, som kan gripa tag i rytmerna – och pressa dem långt in i kraniet!

Men ännu viktigare än djup och potent bas är den allmänna dynamiken. För det första är B&O-lurarna ganska så tungdrivna och spelar lägre än de flesta. Jag märker helt plötsligt att jag lyssnar på maxvolym på min iPhone. De flesta hörlurar är mer lättdrivna. Men även om man fixar detta med en extra hörlursförstärkare så saknar jag lite liv och dynamik i ljudbilden. Till och med med en dyr, stationär hörlursförstärkare som Burson Conductor för 18 000 kronor (läs testet på ljudochbild.se) är musiken plattare och tamare än med både ovan nämnda Beyerdynamic Custom One och Sennheiser HD 598.

Lyssna på något så enkelt som Norah Jones ”Don’t Know Why”. Hennes röst är klar och tydlig, detsamma gäller anslagen på gitarren. Men instrumenten kommer aldrig ut ur ljudbilden som de gör med både Beyerdynamic- och Sennheiser-lurarna. Klangbalansen är mer linjär och naturlig än i QC 15, men Bose-lurarna är mer lättdrivna, har fördelen med aktiv brusreducering samt är aningen billigare.

Slutsats
BeoPlay H6 är grymt läckra hörlurar som är synnerligen bekväma att ha på sig. Få slutna hörlurar sitter lika skönt – det känns som att ha dunkuddar på öronen! Borstad aluminium på viktiga ställen som bygel och kåpor ger bättre hållbarhet och kvalitetsintryck.

Den inbyggda mikrofonen gör att man kan svara i mobiltelefon och fjärrkontrollen kan även styra enklare musikfunktioner.

Rent ljudmässigt har BeoPlay H6 en fin balans, med massor av detaljer och hög upplösning. Vad som saknas är bas, plus att dynamiken genomgående kunde ha varit bättre. Ljudet är lite platt och B&O-lurarna är väl tungdrivna för smartmobiler. Om du gillar Beats by Dr Dre är det nog inte de här du ska ha.

För de här pengarna finns många andra alternativ med bättre ljud. Men det är få som är lika bekväma.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ja, du har också råd med en förstärkarkombination Ett förstärkarset med separata komponenter för samma pengar som en multiroom-högtalare? Det finns faktiskt!
Kanske den allra bästa i sin klass McIntosh har uppdaterat MA9000 och gjort vår favoritförstärkare mer användbar – och ännu bättre.
Modern radioteknik i klassisk design Bordsradio i retrodesign men med Bluetooth.
Billig strömningslösning Lådan som ger dig Bluetooth i anläggningen.
Nu blir Lyngdorf-förstärkaren ännu bättre Med Tidal Connect och fullständig avkodning av MQA-filer blir den kompakta streamingförstärkaren TDAI-1120 ett ännu bättre köp.
Ta bort bruset från vinylskivor Den fiffiga lådan som tar bort knastret.
Följ Ljud & Bild