Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: +Audio THE+RECORD PLAYER

Vinylstereo med strömning

Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.

Av / 2019-11-19 - 13:10
+Audio THE+RECORD PLAYER
Lasse Svendsen

Första gången jag såg Plus Audios integrerade skivspelare fick jag en flashback till gamla radiosystem med allting inbyggt. Den saknade radiomottagare men hade skivspelaren, förstärkaren och högtalarna inpackat i ett ganska så kompakt hölje.

Sedan glömde jag bort den. Det var inte förrän en lite perifer kollega nämnde den vid ett senare tillfälle som jag insåg att det var något bekant med skivspelaren. Eller anläggningen.

Min första tanke var att det förmodligen var ännu ett postordersystem, du vet de där med kassettdäck, FM- och DAB-radio, högtalare och skivspelare i en låda som ser ut som om den kommer från 50-talet. Sådana anläggningar har vi provat tidigare och tro mig, de är inte värda pengarna.

Jag var ganska så säker på att den här inte heller var det.

Men som alltid måste man prova allting man fäller sin slutgiltiga dom.

The +Record Player är mycket dyrare än postordersystemen, men eftersom jag kände igen skivspelardelen så fick jag ett förnyat intresset för Plus Audio-systemet. Hittills är det nämligen ingen som har stoppat i en skivspelare från Pro-Ject i en sådan här anläggning.

Skivspelaren kommer från Pro-Ject. Foto: Lasse Svendsen

Installation

För det här är en anläggning, i två delar. Den ena delen är själva systemet, den andra är Pro-Ject-spelaren som monteras ovanpå. Skivspelaren är alltså lös och kopplas in till systemet med en ljud- och en strömkabel som inte syns när skivspelaren är på plats.

En Ortofon OM10 MM-pickup är förmonterad, man behöver bara sätta fast skivspelaren med två medföljande bultar, trä på gummiremmen, lägga på skivtallriken och hänga på antiskating-vikten och justera motvikten.

Allt är som väl är beskrivet i bruksanvisningen.

Ovanifrån ser den ut som en Pro-Ject-skivspelare. Foto: Lasse Svendsen

Fötterna under skivspelaren fungerar som dämpning mot vibrationer, och så länge man inte spelar på max finns det bara beskedligt med förvrängning. Skivspelarens stabilitet var faktiskt bättre än Rega Planar 1:s, med en hastighetsavvikelse på + 0,41 % och wow & flutter på beskedliga 0,26 %.

Anläggningen har inte radio, Wi-Fi eller Ethernet. I stället finns strömning via Bluetooth och både analog och digital (optisk) ljudingång. Man kan också koppla in en Chromecast Audio eller ett USB-minne med musik, och på framsidan finns en extra ljudingång och ett hörlursuttag.

En enkel fjärrkontroll och ett dammlock ingår också.

Plugga in TV:n och en Chromecast Audio så har du wifi-strömning och bättre TV-ljud! Lägg märke till att det finns utgång för externa högtalare också. Foto: Lasse Svendsen

Potent och livlig

Bakom det svarta tyget på fronten, som sträcker sig nästan hela vägen runt, sitter fyra högtalare. Två på framsidan och en på vardera sida, med basreflexportar på baksidan. De fyra elementen matas med sammanlagt 100 watt effekt, vilket räcker mer än väl för att få fart på musiken i ett medelstort vardagsrum.

Det finns en wide-knapp som skapar en aning bredare stereobild, men ljudet är faktiskt bättre när den inte är aktiverad.

Om man vill ha en större ljudbild är ett par Klipsch The Sixes med en Rega Planar 1 ett bättre alternativ. Fast mycket mer platskrävande också. Plus Audio-systemet får plats på en bänk eller i en rymlig hylla. Och ljudet? Det är förvånansvärt potent och överlägset mycket bättre än vanliga postorderanläggningars skorrande och förvrängda ljud.

Anläggningen klarade både Dire Straits och Bruce Springsteen med acceptabel fyllighet, bra bas och relativt lite förvrängning. Musiken hängde ihop fint och spelade både högt och kontrollerat. Det finns inte all världens finess och transparens, men balansen i ljudet är bra.

Ljudbilden faller ihop en smula eftersom klangdjupet i exempelvis Keith Jarretts trio live inte framträder särskilt väl, och pianoljudet låter lite metalliskt.

Slutsats

Plus Audios integrerade skivspelare både ser ut och låter bättre än befarat. För många kan det här vara exakt vad de drömt om: en välljudande skivspelare med förstärkare, högtalare och strömning inbyggt. I normala fall ett recept på en katastrof, men Plus Audio har fått det att fungera och The +Record Player kan absolut rekommenderas till de som gillar bekvämligheten med att ha allting på samma ställe.

Det finns en dyrare variant med tonarm av kolfiber och en ännu bättre pickup. Foto: Plus Audio

Karakter
+Audio THE+RECORD PLAYER

Ljud & Bild tycker

Potent ljud i ett praktiskt och tilltalande paket med allt inbyggt. Aningen metallisk klang, ingen ordentlig bas, snävt stereoperspektiv.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen