Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Audio Research VT80

Den perfekta partnern

Förbluffande klangrikedom från en förstärkare med enastående kvaliteter.

Av / 2018-01-15 - 15:02
Audio Research VT80
Lasse Svendsen

Som partner till Audio Researchs förförstärkare i Foundation-serien är detta ett självklart val. Tillsammans är nämligen LS28 och VT80 en extremt välljudande kombination av rörförstärkare.

Det kan verka osannolikt att förstärkare med så gammal teknik ska låta så förbaskat bra, men jag vågar påstå att om man inte har hört highend-rör i en anläggning så har man inte levat.

Få märken är lika synonyma med radiorör som Audio Research. De har haft nästan 50 år på sig att fullända tekniken och anses av kännare som något av det finaste som handbyggs bland highend-förstärkare.

Den öppna VT80 (och VT80SE med KT150-rör) är bland de finaste vi har testat. En potent 75-watts effektförstärkare med KT120-rör, autobias av strömmen till rören och minimalistiskt designad i Italien.

Det är naturligt att jämföra den med andra effektförstärkare av samma klass som också har radiorör i utgångssteget. Som den billigare McIntosh MC275, men även den dyrare REF 75 SE från Audio Research själva.

(Foto: Tillverkare)

 

Autobias

Liksom alla rörförstärkare avger VT80 mer värme än en vanlig transistorförstärkare, men den behöver ingen fläkt som väsnas för att hålla temperaturen i schack. Den levereras med en bur som skyddar rören, men den behöver man inte ha på.

Chassit är relativt stort. En MC275 kan man klämma in nästan överallt, men den här behöver mer plats. Djupet på en halvmeter gör att den inte får plats i en bokhylla, och så ska det helst finnas lite utrymme runtom för kylningens skull.

Annars är den lätt att leva med. Med en minijack-kabel kan strömmen styras från fjärrkontrollen, via en Audio Research-förförstärkare, och man behöver inte oroa sig för om bias-strömmen till rören är korrekt. Den styrs helt av sig själv. Även om man byter ut rören mot nya eller ersätter de fyra KT120-rören med mer kraftfulla KT150. Det är samma rör som sitter som standard i VT80SE, som i övrigt är likadan som VT80.

Jag testade förstärkaren med LS28-förförstärkaren ur samma serie, men provade också med en McIntosh C2600. Även den en rörförstärkare.

Blixtsnabb och fokuserad

Resultatet blev detsamma, vilket får mig att tro att VT80 inte är särskilt knusslig när det gäller förförstärkare, så länge utgångsimpedansen och ingångskänsligheten inte äventyras.

Rent ljudmässigt är den som Ginger Rodgers till Fred Astaire – en perfekt partner till LS28 – och mer om ljudet finns i testet av den och VT80 tillsammans. Jag skulle definitivt överväga Audio Research-effektförstärkaren om 75 watt räcker och man älskar den rena klangen och de blixtsnabba transienterna. Audio Research VT80 har egentligen inga andra brister än att 75 watt inte räcker till för alla. Ljudet är det inget fel på. Det håller definitivt highend-klass.

Ljud & Bild tycker

Kanske den mest välljudande rörförstärkaren i sin klass. Jättebonus med auto-bias och möjlighet att ha KT150-rör. De fysiska måtten kan vara en utmaning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

Rulla till toppen