Argon BT2

Trådlös musik, snabbt och lätt

Med en bluetooth-adapter från Argon kan du ta med den gamla stereon in i streaming-åldern utan att slakta spargrisen.
Ljud & Bild tycker
Ett enkelt och billigt sätt att göra anläggningen trådlös. Eller hoppa över förstärkaren helt om du kopplar in ett par aktiva högtalare direkt. Och tack vare aptX och uppsampling behöver du inte offra ljudkvaliteten.
Den optiska utgången stöder bara 24 bit/192 kHz-upplösning.
Specifikationer
  • BT-mottagare
  • Ingångar: Bluetooth 3.0 med aptX och A2DP/AVRCP, 5V DC
  • Utgångar: 3,5-mm minijack, stereo RCA, optisk digitalutgång (24 bit/192 kHz)
  • NFC-parkoppling
  • Pris: 700 kr
  • Hifiklubben.se
forfatter

Streaming har revolutionerar hur vi lyssnar på musik. Det gäller dels som ljudkälla, där tjänster som Spotify och WiMP har givit det redan hotade CD-mediet dödsstöten, och dels i själva transporten, där trådlös överföring har ersatt kablar – även i koststamma anläggningar.

Inte ens de mest enträgna retrofanatiker skulle köpa en musikanläggning utan streaming-funktioner i dag. Men hur gör man om man redan är nöjd med sin stereo fast den saknar streaming?

Argon BT2 är en ”Bluetooth-adapter” till stereon. Den består av en liten vit plastdosa med en lysdiod på framsidan och RCA- och minijack-utgångar på baksidan. Där finns en optisk digitalutgång också, så att man kan överlåta D/A-omvandlingen åt en extern DAC av tyngre kvalitet.

Inkopplingen följer samma mönster som med andra BT-enheter: Håll inne anslutningsknappen (här märkt ”POWER”) i ett par sekunder för att få Argon BT2 att börja leta efter en partner. Strax därpå dyker enheten upp i listan på mobilen eller surfplattan. Har mobilen NFC (Near Field Communication) är anslutningen ännu smidigare.

När enheterna är hopkopplade är det bara att koppla BT2 till en ledig linjeingång på förstärkaren eller receivern och börja streama musik trådlöst till stereon från exempelvis Spotify eller din egen samling musikfiler.

Även om vi befinner oss i den billigare änden av marknaden (BT2 kostar mindre än en bra signalkabel) har Argon tänkt på ljudkvaliteten. BT2 stöder aptX-kodning, som klarar överföring i CD-kvalitet tillsammans med många nyare smartmobiler. När signalen tas emot samplas den upp till 24 bit/192 kHz-upplösning, så att ofog från D/A-omvandlingen förflyttas långt över det hörbara registret. Det är finesser vi inte är så vana vid att se i billiga Bluetooth-mottagare – eller för den sakens skull i inbyggda BT-mottagare inuti förstärkare.

Uppsamplingen är inte frivillig. Därför måste en extern D/A-omvandlare, som kopplas in i den optiska utgången, ha stöd för 24 bit/192 kHz-upplösning. Vilket de allra flesta moderna omvandlare i och för sig har nu för tiden.

Lyssningsintrycket från Argon BT2 är riktigt bra. Det finns gott om luft och öppenhet i ljudbilden. Och det är härligt att kunna luta sig tillbaka i favoritfåtöljen och välja musiken från mobilen. Med aptX-överföring är det vare sig den trådlösa överföringen eller den efterföljande konverteringen som sätter gränserna. I varje fall inte när signalkällan är streaming-tjänster som utgår från komprimerade filer. Och det slår att sätta i en kabel i smartmobilen både när det gäller ljud och smidighet.

Argon_BT2_bagside
Baksidan av BT2 rymmer RCA- och minijack-utgångar samt en optisk digitalutgång.

Slutsats
Argon BT2 uppfyller de behov som den är satt till världen för att täcka: att spela musik i äkta hifi-kvalitet från bluetooth-enheter på befintliga anläggningar. Och den gör det till ett nästan löjligt lågt pris. Visst går det att hitta billigare Bluetooth-mottagare, men då får man inte aptX-kodning eller uppsampling för pengarna.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.