Om du reagerar på att priset har gått upp med två tusenlapper sedan föregångaren HD11 så beror det på att HD12 är utrustad med variabel ljudnivå, och för första gången ser vi dessutom ett hörlursuttag på en Hegel-DAC, specialutvecklat för att kunna hantera alla hörlursbelastningar. Numera stöds DSD-filer (SACD-formatet) också, vilket vissa kan ha glädje av. Och äntligen hittar vi ett teckenfönster på fronten som visar vad som försiggår.
Kabinettet är inte lika exklusivt som YBA WD202. Inte fjärrkontrollen heller, den är en tunn plastfjärr som oftast ockuperar plats mellan soffkuddarna. En bättre fjärr kan köpas till. Då är det värre att ljudnivån inte kan styras från själva enheten, vilket är en brist om man lyssnar i hörlurar vid skrivbordet.
Ljudkvalitet
Rent ljudmässigt finns det däremot bara bra saker att säga. Särskilt balanserad inkoppling ger en djup och öppen ljudbild. Lyssna på pianots fina klangbotten, kombinerad med de dansande anslagen på de ljusare tangenterna. En acapella-kör får gott om plats, där man kan fokusera på varje enskild körmedlem i ett mycket prydligt och upplöst ljudlandskap. Högupplöst musik utmärker sig med ett extra lyft i dimensionerna.
Rock och metal har dessutom mer tryck än med YBA, eftersom HD12 får fram fler kontraster i basregistret. Detta är en DAC som även highend-anläggningar har glädje av!
Hörlursuttaget låter också mycket bra. Basen känns lite tunnare än med YBA, fast bättre upplöst. Hegel har däremot inte mer kraft, så om du ska lyssna på hög volym med väldigt tungdrivna hörlurar så får du fortfarande ut mer ur en Burson Conductor, som sprutar in hela 2 x 4 watt rakt i öronen.
Slutsats
Hegel HD12 påminner rent ljudmässigt om sin föregångare HD11. Det är möjligt att den låter ännu lite bättre, för musiken framträder verkligen med både upplösning och dynamik av särklass. Den viktigaste skillnaden är att HD12 har fått volymkontroll och ett påkostat hörlursuttag samt ett teckenfönster, och nu stöder den DSD-filer för dem som har musik lagrad i detta format.
Det enda vi saknar är en mer förtroendeingivande fjärrkontroll, och med hörlurar på skrivbordet efterlyser vi en möjlighet att styra omvandlaren från fronten.
Ljud & Bild tycker
Osedvanligt potent och dynamisk ljudbild, kombinerat med fint djup och öppenhet. Hörlursuttaget låter mycket bra och det går att använda omvandlaren som digital förförstärkare. Den lilla mesiga fjärrkontrollen försvinner lätt mellan soffkuddarna. Ljudnivån går inte att styra direkt från omvandlaren, vilket begränsar användarvänligheten på skrivbordet. Det finns kraftigare hörlursförstärkare.
Riktpris: 9000 kr
Specifikationer
- Digitalt in: Koaxial, 2 optiska, USB
- Analogt ut: XLR, RCA
- Upplösning: USB: 24 bit/192 kHz + DSD64
- Upplösning S/PDIF: 24 bit/192 kHz
- Variabel ljudnivå, fjärrkontroll
- Hörlursuttag
- Pris: 9 000 kr
- hegel.com
Också i detta test:
4 digitalomvandlare
Musical Fidelity V90-DAC
Silkesljud till bomullspris
Musical Fidelity har lyckats med konststycket att ge en försmak av highend i en särdeles billig inpackning.
Arcam airDAC
Strömmar via luften
Arcam airDAC tar tag i ljudsignalen direkt genom luften och förvandlar den till musikaliska toner.
YBA WD202
Harmoniska toner
Den här omvandlaren kombinerar ett läckert yttre och många funktioner med musikaliska toner av toppkvalitet.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser