Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Xtreamer Wonder

Gör TV:n smart på nolltid

Android-mediebox som klarar alla format.

Av / 2015-08-17 - 06:00
Xtreamer Wonder
John Hvidlykke

Först blev mobilen smart och ingen av oss som går omkring med en datoriserad telefon i fickan skulle drömma om att gå tillbaka. Nu är det TV:ns tur. Surfa på nätet, komma åt strömningstjänster och spela spel på skärmen är alternativ till vanliga TV-program. Man kan naturligtvis göra samma sak på sin surfplatta, mobil eller dator. Fast den har ingen 40-tums skärm eller en strategiskt placerad soffa bredvid.

Om du inte har en bunt tusenlappar märkt ”smart-TV” så kan en extern box få den gamla dumburken att bli med på noterna. Det finns ett par stycken sådana, varav Apple TV är den mest populära. Ett mindre känt alternativ är den Android-baserade Xtreamer Wonder.

Av utseendet att döma hade Xtreamer Wonder kunnat vara en trådlös router eller en DSL-dosa: en platt box med rundade hörn och en blanksvart plastyta av den sorten som börjar suga åt sig repor och fingeravtryck i samma sekund som man pillar av skyddsplasten.

 

Stöder H.265 i hårdvaran

På sidan sitter tre USB-portar. Den ena är redan upptagen av den medföljande Air Mouse, som är en fjärrkontroll med inbyggd mus så att man kan navigera runt i gränssnittet. Det kräver lite tillvänjning att styra musmarkören i tomma luften, men inte lika mycket som man skulle kunna tro.

De övriga USB-ingångarna kan användas för att ansluta externa hårddiskar eller USB-minnen, så att man har film- och musiksamlingen inom räckhåll.

Xtreamer Wonder kan spela ett imponerande urval av videoformat, från antika VCD- och MPEG-filer via VOB (DVD) och MP4 ända fram till den senaste H.265 HEVC-standarden som ger dubbelt så bra kompression som ”gammaldags” H.264.

Skulle man vilja ha något mer än vad priset kan rättfärdiga så vore det stöd för 4K. Då får man dock snegla på storebror Xtreamer Prodigy, som inte finns på den skandinaviska marknaden ännu.

xstreamer_wonder2

Xtreamer Wonder kan användas till vad som helst. Eftersom den i praktiken är en komplett Android-dator så kan man koppla in tangentbord och en mer konventionell mus via USB eller Bluetooth och sedan använda den för surfning, e-post och kontorsarbete i Google Docs. Kopplar man in en spelkontroll så får man en spelkonsol. Hos de flesta kommer den dock förmodligen att användas som koppling mellan streaming-tjänster och TV, samt för att spela upp ”upphittade” videofiler från nätet – och den klarar både och på ett exemplariskt och problemfritt sätt.

 

Slutsats

Xtreamer Wonder är en strålande mediespelare och ”smart-adapter” till TV:n. Den kan allt man behöver, och till ett pris som inte spränger budgeten. Eftersom den kör Android råder det ingen brist på appar. Möjligheten att köra högkomprimerad video är en extra godbit.

Ljud & Bild tycker

Klarar alla video- och ljudformat som man kan tänka sig, spelar Android-spel helt problemfritt och fungerar som portal för streaming-tjänster. Och ”luftmusen” fungerar faktiskt. Stöder inte 4K och har ingen intern lagring.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Ljud & Bild
Rulla till toppen