5 hemmabioanläggningar med 3D-Blu-ray

Komplett hemmabio nästan gratis

Marknaden är så prisfixerad att vi ville ta reda på om det går att få någon bra känsla med en komplett hemmabio med Blu-ray för femtusen kronor. Överraskande nog blev svaret Ja.
forfatter

Att testa billiga plastprodukter är något jag brukar dra mig för in i det sista. Så när uppdraget den här gången var att testa kompletta hemmabiosystem för 5 000 kronor – som alltså skulle innehålla Blu-ray-spelare med 3D, fem högtalare, en subbas och all förstärkning och signalbehandling som krävs – måste jag erkänna att jag inte direkt fnissade av förtjusning. Hur i hela friden skulle det vara möjligt att bygga något som ens närmar sig god kvalitet med en sådan budget? Visst går utvecklingen framåt och kvaliteten per krona blir allt högre, men ändå?

För att komma igång med uppackningen och inkopplingen åkte jag förbi filmbutiken och köpte boxen med de förlängda versionerna av Sagan om Ringen på Blu-ray. Då hade jag åtminstone något att se fram emot.

Bra ljud är möjligt
När jag satte igång med testandet visade det sig emellertid att det faktiskt GÅR att få fina filmupplevelser, och faktiskt helt okej musikupplevelser, av sådana här anläggningar. Hemligheten ligger i att dölja svagheterna genom att balansera ljudet noggrant, allt efter den kvalitetsnivå man befinner sig på.
Om till exempel diskanten är en smula grov så dämpar man den så att mellanregistret hamnar mer i fokus. Och om bashögtalaren är en bullrig och förvrängd stackare så dämpar man de värsta frekvenserna så att allt passar bättre in i ljudbilden. Av just denna anledning låter sådana här billiga anläggningar bäst i ett visst ljudläge, ofta det som heter ”Standard”, ”Bypass” eller något liknande. Men så fort man pillar på ljudet blir svagheterna irriterande uppenbara.

Av samma anledning som att anläggningarna maskerar sina tillkortakommanden skiljer de inte i särskilt hög grad på HD-ljud på Blu-ray och mer komprimerade ljudformat på DVD. De har inte tillräckligt hög detaljupplösning för att få fram skillnaderna. När det gäller bildkvalitet är saken en helt annan. Blu-ray har nämligen en mycket bättre bild än DVD. Alla anläggningarna i detta test har suverän bild när man tittar på Blu-ray. Att de dessutom visar 3D-bild från de senaste filmerna som har sådant, gör att de bästa testdeltagarna verkligen ger mycket valuta för pengarna.

Fem ”likadana”
Alla anläggningarna har fem små satellithögtalare plus en bashögtalare (subbas). All förstärkning och processning sker i huvudenheten, där även Blu-ray-mekaniken sitter. Funktionaliteten är snarlik. Alla har nätverksstöd (men inte alla har streaming) och BD-Live, de har iPod-anslutning och skärmmenyer där man gör alla inställningar.

LG och Pioneer har likadan elektronik bortsett från frontpanelen, de har samma menyer och baksidorna har identisk layout. Vissa anläggningar kan göra lite mer noggranna inställningar än andra, till exempel tidsfördröjning till varje kanal för sig. Sony är de enda som har automatisk högtalarkalibrering. I övrigt är användarvänligheten så snarlik att det i slutändan är ljudkvaliteten som avgör vem som vinner.

Produkter i testet

LG HX906SB

Strålande kompromiss

LG har anläggningen med testets bästa ljud. Att den dessutom är välutrustad betyder att vi plockar fram kvalitetsstämpeln ”Bäst i test”.

Bra och fylligt ljud. Två HDMI-ingångar. Wi-Fi. Bra inställningar.
Saknar lite upplösning.

Sony BDV-E380

Medelmåttig

Sony har nätverksstreaming och är de enda med automatiska inställningar. Dessvärre håller inte ljudet måttet.

Automatiska inställningar. Nätverksstreaming. Två HDMI-ingångar.
Ljudkvaliteten.

Pioneer BCS-313

Varmare klang

Pioneer-anläggningen har en varmare och fylligare klang än de flesta andra. Trådlöst nätverk är ingen nackdel heller.

Fyllig klang. Två HDMI-ingångar. Wi-Fi. Bra inställningar.
Lite ont om kraft.

Panasonic SC-BTT370

Ljud i balans

Den här testade vi förra månaden, då mot datorhögtalare och dyrare anläggningar. Och den klarade sig så bra att vi blev nyfikna på att se hur det skulle gå mot rivaler i samma prisklass.

Öppen och välbalanserad. Två HDMI-ingångar.
Kan låta hårt. Bristfällig avståndsjustering.

Philips HTS5561

Stort och luftigt

Philips anläggning har bra inställningar och låter fint. Allt som saknas är lite kontroll i basen.

Nätverksstreaming. Stor och fin ljudbild. Avståndsjustering till alla kanaler.
Subbasen kan skorra. Inga HDMI-ingångar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.