Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Apple TV

Apples revolutionerande mediespelare

Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr (Uppdaterat test!)

Skrivet av / 2015-11-04 - 01:27
Apple TV
Jonas Ekelund

Mediespelare, inklusive de som är inbyggda i Smart TV-apparater, har alla ett problem. Funktionerna och tjänsterna är alla anpassade för just den apparaten. Det man får är gjort för just den apparaten och chansen att det kommer uppdateringar eller fler appar är ganska liten. Detta gällde även Apple TV, som var bra på att presentera Apples egna innehåll, men som hade få andra appar. Om det kom nya appar så var det för att Apple hade bestämt det.

Läs även våra första intryck, med video och fler bilder

Detta känns som raka motsatsen till exempelvis en iPad, som man ju kan använda till lite vad som helst. De appar jag har på min iPad är säkert helt andra än du har. Visserligen kan man via Airplay få upp innehållet från sin iPhone eller iPad på TV-skärmen. Men det var bara en nödlösning som dolde det faktum att vad som egentligen saknades var en helt ny Apple TV som var lika öppen som iOS-enheterna. Och nu är den här, fjärde generationens Apple TV.

AppleTV-4G_Remote-WEB

Kraftfullare insida
Nya Apple TV behåller samma fyrkantiga utseende, om än med rundade hörn. Den har dock blivit nästan dubbelt så tjock. Det behövs för att hantera värmen från den nya A8-processorn, samma som i iPhone 6, vilket behövs för att kunna köra betydligt tyngre appar. Lagringsutrymmet är utökat till 32 eller 64 gigabyte. Om du ska ladda ned många stora appar behövs den större modellen, men många kommer nog klara sig med den mindre.

Skærmbillede-2015-10-26-kl.-21.18.36

På baksidan hittar vi enbart en nätverkskontakt och en HDMI-anslutning. Det trådlösa nätverket stöder den senaste 802.11ac-standarden, vilket märkligt nog är snabbare än med sladd. Vi saknar också den optiska ljudutgången från föregångaren. Det kan ställa till problem om man vill koppla in Apple TV till en projektor med HDMI och köra ut ljudet separat till en förstärkare. Däremot finns Bluetooth så att man kan använda trådlösa hörlurar.

 

Desto större skillnad ser vi på den nya fjärrkontrollen. Istället för traditionella navigeringsknappar är hela den övre delen en enda pekplatta. Man kan alltså flytta sig över skärmen med fingret och trycka till för att klicka. Den har även traditionella knappar för menyer, spela och pausa samt volymknappar. Om din TV stöder CEC så kontrollerar de TV:n högtalare. Man kan även programmera den med sin gamla fjärr för att styra en förstärkare.

Ett nytt operativsystem
Den stora nyheten är dock mjukvaran som styr det hela. Apple TV kör det nya operativsystemet tvOS, som är en TV-anpassad version av iOS. Många av de funktioner vi är vana vid finns här, som att arrangera ikoner, växla mellan appar och att söka även i innehållet i appar. Man kan också söka genom att använda rösten, åtminstone i vissa länder, då Apple tråkigt nog inte inkluderat stöd för Siri på de skandinaviska språken.

(Foto: Jonas Ekelund, Ljud & BIld)
Förstasidan med App Store (Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild)

Vad som verkligen skiljer Apple TV från andra mediespelare är dock att man får tillgång till en riktig App Store. Därmed öppnas plattformen upp för de hundratusentals utvecklare som släppt appar till iPhone och iPad. Man är inte längre begränsad till några få kända appar och ett par obskyra tjänster ingen använder. De närmaste månaderna kommer vi troligen att få se en explosion av nya appar som tänjer på gränserna för vad man kan använda mediespelaren till.

Hundratals appar
Redan vid premiären fanns strömmande videotjänster som Netflix, Viaplay och HBO Nordic, samt tv-kanalernas innehåll som svenska SVT och TV4, norska NRK TV och danska DR TV. Det dröjde inte heller länge innan Plex lanserade sin app för att strömma video från det egna nätverket. Därmed har den redan slagit de andra mediespelarna när det gäller utbudet för att titta på film och tv-serier på ett enkelt sätt.

(Foto: Jonas Ekelund, Ljud & BIld)
Skandinaviska appar (Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild)

Men den krossar allt motstånd när det gäller annat innehåll. Redan nu finns AirBNB för att hitta semesterboende, kurser för att lära sig nya saker, interaktiva kokböcker för recept, träningsprogram för att hålla formen och Withings för att kolla övervakningskameran. Just nyttoområdet känns som ett oskrivet blad där det ska bli spännande att se vad utvecklarna hittar på. Speciellt i en framtid där Apples Homekit kan göra den till ett nav i det smarta hemmet.

Crossy Road (Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild)
Crossy Road (Foto: Jonas Ekelund, Ljud & BIld)

Apple TV kan också ha en strålande framtid som en spelkonsoll. Grafiken kanske inte är lika kraftfull som Xbox One eller PS4, men den känns som en utmanare för Nintendo. Speciellt som fjärrkontrollen har ett gyro så att man kan använda den som en racket i tennis eller som en ratt i bilspel. Och om man spelar mycket kan man köpa till en trådlös handkontroll med styrkors, styrspakar och knappar för alla funktioner i spelen.

Användning
Den nya handkontrollen är väldigt intuitiv och det tar inte många minuter innan man klickar sig fram utan att behöva titta på fjärren. På det stora hela känns allting lika enkelt som att använda en iPad. Men en stor plump i protokollet är avsaknaden av Siri. Att behöva klicka sig fram genom alfabetet med ett skärmtangenbord är irriterande. Med tanke på att röststyrningen var Apples trumfkort vid lanseringen så väntar vi otåligt på en uppdatering för vårt språk.

Läs även våra 10 smarta tips för Apple TV

Slutsats
Apple TV är framtiden för mediespelare. Vi är inte längre låsta till ett fåtal låsta funktioner utan kan installera de senaste finurliga apparna. Oavsett om man vill titta på film eller tv, kolla vädret, leta semesterboende eller spela ett spel så finns det appar för det. Och vi kan bara föreställa oss vad morgondagens appar kan göra på TV-skärmen. Men hur lättanvänd den nya touchfjärren än är så är det en besvikelse att röststyrningen på svenska inte lanserat än.

Ljud & Bild tycker

App Store ger oändliga möjligheter. Smidig fjärrkontroll med gyro. Så mycket mer än en mediespelare. Siri fungerar ännu inte på svenska vilket förtar en stor del av poängen. Inget stöd för 4K-upplösning. Ingen separat ljudutgång om man exempelvis vill koppla den till en projektor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Hur bra är Sonys bästa soundbar?

Ny Blu-ray-spelare för kräsna

Ljud & Bild
Rulla till toppen