Parrot Jumping Sumo

 itemprop
Parrot Jumping Sumo

Radiostyrd bil 2.0

Jumping Sumo kan både köra och hoppa, och så kan du styra runt hörn och använda dess kamera som ögon.

Framåtriktad kamera som streamar i realtid och låter dig styra drönaren i förstapersonsperspektiv. Robust med många olika funktioner och rörelser. Kan ta bilder och filma.
Det tar 90 minuter att ladda batteriet. Och du kan bara lagra video om du har ett miniUSB-minne, som dessutom kan vara svårt att passa in i porten.

En drönare är egentligen ett annat ord för en obemannad flygande farkost, men Parrot kallar även den körande och hoppande Jumping Sumo för en (mini)drönare och den styrs i alla fall på samma sätt som Parrots flygande drönare, till exempel Rolling Spider och A.R Drone 2.0. Det vill säga: med hjälp av gratis-appen FreeFlight, som går att ladda ner till smartmobilen oavsett om den kör Android, iOS eller Windows Phone.

Anslutningen upprättas via Wi-Fi och räckvidden sägs vara upp till 50 meter. Om det stämmer beror i praktiken på i vilka omgivningar du kör. Om det är en vägg mellan dig och din Jumping Sumo så kan räckvidden bli en annan.

Jumping Sumo kör på två stora hjul och kan komma upp i hastigheter på 7 km/h. Den balanserar på sina två hjul ungefär som en Segway när den kör, annars vilar den på ett tredje, bakåtriktat ben som har en fjäder som kan få drönaren att antingen hoppa ungefär 80 cm upp i luften eller ta ett stort skutt framåt.

Det sitter en framåtriktad kamera på framsidan och bilden från den skickas live till mobilskärmen samtidigt som du kör. Det betyder att du kan styra Jumping Sumo utan att ha ögonkontakt med den. Kameran är dina ögon och du ser omgivningen precis som om du satt som en minipilot inuti drönaren. Jumping Sumo har samma batteri som Rolling Spider, men räcker ända upp till 20 minuter på en laddning.

Styrningen är enkel och okomplicerad och det finns nästan inga gränser för vilka akrobatiska övningar du kan få Jumping Sumo att utföra på golvet. Den kan till exempel vända sig själv upp och ned, och plötsligt blir framåt bakåt, och den kan också utföra olika förprogrammerade manövrar som att snurra runt sin egen axel med hög fart, och med hjälp av funktionen Road Plan kan du programmera en bestämd bana och bestämda rörelser direkt i appen. När allt är lagrat visas körschemat bland de fördefinierade rörelserna i appen. Klicka på den nya ikonen så utförs de lagrade kommandona automatiskt.

Parrot_Jumping_Sumo_5-990x505 Parrot_Jumping_Sumo_4-990x505 Parrot_Jumping_Sumo_3-990x505 Parrot_Jumping_Sumo_2-990x505
<
>

Kameran kan både ta stillbilder (i 640 x 480-upplösning) och filma video, fast bara om man utrustar drönaren med lagringsplats med hjälp av ett miniUSB-minne, som för övrigt inte får vara bredare än 1 cm – vilket är korkat eftersom långtifrån alla har miniUSB-minnen liggande. Vi kan inte kritisera Jumping Sumo för mycket, men det hade varit smartare att använda microSD-kort i stället för ett format som främst används för uppladdning och inte mycket annat.

Jumping Sumo kan inte flyga men har fler funktioner än Parrots andra minidrönare, Rolling Spider, och framför allt räcker den mycket längre på en laddning (20 minuter i stället för 3–4 minuter), och den framåtvända kameran flyttar dig ner till grodperspektiv via din mobiltelefon, vilket också är riktigt underhållande – oavsett om du kör med drönaren själv eller använder den för att retas med vänner och bekanta.

annons
annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
1 månad for 0:-
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 1 månad
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • App: FreeFlight 3 till Android, iOS och Windows Phone
 • Räckvidd: 50 meter
 • Förbindelse: Wi-Fi 2,4 eller 5 GHz, gyroskop, accelerometer, kamera (640 x 480, 15fps)
 • Batteri: Litiumpolymer, räcker upp till 20 minuter (laddas på 90 minuter)
 • Mått: 184,9 x 149,9 x 110,0 mm
 • Vikt: 180 gram

Pris

1700 :-

Bästa priser

  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till Parrot Jumping Sumo

   data-srcset

  DJI Phantom Pro flyger högre, längre och snabbare än någon annan drönare vi har testat.

   data-srcset

  Rolling Spider-minidrönaren är väldig kul, men den kan inte så mycket – och inte särskilt länge.

   data-srcset

  Jumping Sumo kan både köra och hoppa, och så kan du styra runt hörn och använda dess kamera som ögon.

  Den första AR.Drone-versionen var otroligt populär och nu har efterträdaren landat i vårt testlabb. Nyheterna är HD-kamera och enklare styrning.

  Scroll to Top