Search
Generic filters

: Sony a5000

Fjäderlätt selfie-kamera

Sony flörtar med nybörjarna med sin enkla trådlösa kamera som inte sticker käppar i hjulen för ögonblicksbilder.

Ljud & Bild tycker

Liten, lätt och billig systemkamera med hög bildkvalitet. Vridbar selfie-skärm och enkel skötsel som lockar. Lika bra bilder som från spegelreflexer i samma prisklass.
Zoomobjektivet har synlig optisk förvrängning och bildhastigheten är inte mycket att skryta över. Kameran saknar pekskärm och har för små knappar för att alla ska gilla användarvänligheten.
 • Typ: Kompakt systemkamera med 20 Mp APS-C-sensor
 • Optik: 16–50 mm/f3,5–5,6 (motsv 24–75 mm)
 • Skärm: 3-tums LCD, 460 000 bildpunkter
 • Höjdpunkter: Vridbar skärm, wifi, NFC, app-installation
 • Pris: 4 500 kr
 • Sony.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 4500 kr

När beskedlig storlek, god bildkvalitet och enkel skötsel står högt upp på önskelistan kan Sonys nya a5000 vara ett bra alternativ. Det är helt enkelt en systemkamera med utbytbar optik, av den typen som är ypperlig om man vill ta steget från en kompaktkamera men tycker att en spegelreflex är för stor och tung.

Sony skryter med att a5000 lättast i klassen, och med en grundvikt på 210 gram är det korrekt i skrivande stund. Med batteri, minneskort och objektiv väger hela paketet 390 gram. Relativt lätt alltså.

Närmaste konkurrenterna i prisklassen är Samsung NX300 och Panasonic Lumix GF6. Som också är kompakta systemkameror.

I a5000 har Sony stoppat i den obligatoriska wifi-funktionen, med NFC för snabb parkoppling mellan kamera och mobil. Det finns en ny 20-megapixelsensor också, samt Sonys nya Bionz X-processor. Som ska se till att bildkvaliteten ligger i topp.

Men kameran har också en bit kuriosa, som jag är osäker på hur många som kommer att använda. Man kan nämligen installera appar i kameran genom att ladda ner dem från Sonys kamera-app-system. De kan utöka funktionaliteten, men många av dem kostar pengar. Precis som när man köper appar till mobilen.

Sony-kameran saknar både pekskärm, blixtsko och sökare men skärmen går att vända 180 grader så att man kan ta fina självporträtt. Eftersom det inte finns någon tillbehörssko går det inte att sätta på någon extern sökare. Eller något annat tillbehör för den delen. Mikrofon, till exempel. Nackdelen är att kamerans funktionsnivå förr eller senare tangeras av fotografens växande kunskaper. Fördelen är att det inte försvårar användandet av kameran för nybörjare som saknar erfarenhet.

Precis som alla kameror som är lika små som a5000 är det inte lika enkelt att få ett bra grepp om den som en spegelreflex. Fingrarna hamnar under kameran och till och med de små knapparna på baksidan går att komma åt med tummen så att man aktiverar funktioner av misstag. Samma sak gäller dock konkurrenternas kameror i den här klassen.

annons

Detta är ingen actionkamera. Autofokusen är relativt snabb i bra ljus, men hastigheten är max 4 bilder per sekund, och det är inte tillräckligt snabbt för att hänga med när det går undan. Sony ska ha beröm för att de städat upp i NEX-kamerornas menyer, men en kamera med så få och små knappar hade tjänat på en pekskärm. En inställningsratt på toppen hade gjort a5000 ännu mer användbar, då hade man snabbt kunnat ändra bländare, slutartid, exponeringskompensation eller någon annan funktion som många fotografer kan tycka är praktisk att komma åt fort.

annons

CX77300_wSELP1650_kiseki_black-5185
Skärmen kan vinklas framåt, perfekt för selfies som sedan delas med vänner.

Bildkvalitet
Sony har utrustat a5000 med samma 16–50 mm-zoom som vi testat flera gånger förut, bland annat på NEX-kameror som 3N och 5N – två modeller som båda ersätts av a5000, åtminstone om vi ser till specifikationer och pris.

Objektivet är inte det skarpaste som går att få tag, det har gott om förvrängning och vinjettering på vidvinkel. Riktigt skarpt i hela bildytan, inte bara i centrum, blir det inte förrän du zoomar in eller väljer minst bländare 5,6. Relativt sett ligger objektivet över snittet bland billiga normalzoomar, men det saknar samma skärpa som Panasonics 12–32 mm och Olympus kompakta, elektroniska 14–42 mm.

Den nya bildprocessorn och en ny 20 Mp-bildsensor ger tillsammans en enastående upplösning och lite brus. Färgåtergivningen är rikt mättad, jämn och har få avvikelser. Du kan alltså räkna med att a5000 bevarar både hudtoner och färgerna i höstlöv riktigt bra.

annons

Brus märker du inte av förrän du närmar dig ISO 3200, då dyker det upp synligt kornbrus som blir väldigt markant från och med ISO 6400. Håller man sig under ISO 3200, framför allt i långa exponeringar och i dåligt ljus, behöver man inte lägga tid på att ta bort brus när man efterbehandlar bilderna.

Slutsats
Sony a5000 är en bra kamera, som är en kompakt och relativt billig utgångspunkt för många lyckade ögonblicksbilder. Den lovar inte mer än den håller och har en begränsad funktionsnivå som antagligen tilltalar nybörjare mer än erfarna fotografer. Somliga kommer säkert att sakna blixtsko och pekskärm, andra en högre bildhastighet, men ingen blir besviken över bildkvaliteten. I synnerhet inte de som är vana vid kompaktkameror.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Motorola håller löftet om 5G till lågpris och slänger in en rejäl batteritid på köpet.
  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna

  Apple iPhone 11 Pro (kamera)

  Riktpris: 13000 kr Ett stort kliv framåt för iPhone-kameran

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Riktpris: 14500 kr Samsung försöker göra allt för mycket och missar målet
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link