: Sony a5000

Fjäderlätt selfie-kamera

Sony flörtar med nybörjarna med sin enkla trådlösa kamera som inte sticker käppar i hjulen för ögonblicksbilder.
Ljud & Bild tycker
Liten, lätt och billig systemkamera med hög bildkvalitet. Vridbar selfie-skärm och enkel skötsel som lockar. Lika bra bilder som från spegelreflexer i samma prisklass.
Zoomobjektivet har synlig optisk förvrängning och bildhastigheten är inte mycket att skryta över. Kameran saknar pekskärm och har för små knappar för att alla ska gilla användarvänligheten.
Specifikationer
  • Typ: Kompakt systemkamera med 20 Mp APS-C-sensor
  • Optik: 16–50 mm/f3,5–5,6 (motsv 24–75 mm)
  • Skärm: 3-tums LCD, 460 000 bildpunkter
  • Höjdpunkter: Vridbar skärm, wifi, NFC, app-installation
  • Pris: 4 500 kr
  • Sony.se
Annons
Annons
forfatter

När beskedlig storlek, god bildkvalitet och enkel skötsel står högt upp på önskelistan kan Sonys nya a5000 vara ett bra alternativ. Det är helt enkelt en systemkamera med utbytbar optik, av den typen som är ypperlig om man vill ta steget från en kompaktkamera men tycker att en spegelreflex är för stor och tung.

Sony skryter med att a5000 lättast i klassen, och med en grundvikt på 210 gram är det korrekt i skrivande stund. Med batteri, minneskort och objektiv väger hela paketet 390 gram. Relativt lätt alltså.

Närmaste konkurrenterna i prisklassen är Samsung NX300 och Panasonic Lumix GF6. Som också är kompakta systemkameror.

I a5000 har Sony stoppat i den obligatoriska wifi-funktionen, med NFC för snabb parkoppling mellan kamera och mobil. Det finns en ny 20-megapixelsensor också, samt Sonys nya Bionz X-processor. Som ska se till att bildkvaliteten ligger i topp.

Men kameran har också en bit kuriosa, som jag är osäker på hur många som kommer att använda. Man kan nämligen installera appar i kameran genom att ladda ner dem från Sonys kamera-app-system. De kan utöka funktionaliteten, men många av dem kostar pengar. Precis som när man köper appar till mobilen.

Annons

Sony-kameran saknar både pekskärm, blixtsko och sökare men skärmen går att vända 180 grader så att man kan ta fina självporträtt. Eftersom det inte finns någon tillbehörssko går det inte att sätta på någon extern sökare. Eller något annat tillbehör för den delen. Mikrofon, till exempel. Nackdelen är att kamerans funktionsnivå förr eller senare tangeras av fotografens växande kunskaper. Fördelen är att det inte försvårar användandet av kameran för nybörjare som saknar erfarenhet.

Precis som alla kameror som är lika små som a5000 är det inte lika enkelt att få ett bra grepp om den som en spegelreflex. Fingrarna hamnar under kameran och till och med de små knapparna på baksidan går att komma åt med tummen så att man aktiverar funktioner av misstag. Samma sak gäller dock konkurrenternas kameror i den här klassen.

Detta är ingen actionkamera. Autofokusen är relativt snabb i bra ljus, men hastigheten är max 4 bilder per sekund, och det är inte tillräckligt snabbt för att hänga med när det går undan. Sony ska ha beröm för att de städat upp i NEX-kamerornas menyer, men en kamera med så få och små knappar hade tjänat på en pekskärm. En inställningsratt på toppen hade gjort a5000 ännu mer användbar, då hade man snabbt kunnat ändra bländare, slutartid, exponeringskompensation eller någon annan funktion som många fotografer kan tycka är praktisk att komma åt fort.

CX77300_wSELP1650_kiseki_black-5185
Skärmen kan vinklas framåt, perfekt för selfies som sedan delas med vänner.

Bildkvalitet
Sony har utrustat a5000 med samma 16–50 mm-zoom som vi testat flera gånger förut, bland annat på NEX-kameror som 3N och 5N – två modeller som båda ersätts av a5000, åtminstone om vi ser till specifikationer och pris.

Annons

Objektivet är inte det skarpaste som går att få tag, det har gott om förvrängning och vinjettering på vidvinkel. Riktigt skarpt i hela bildytan, inte bara i centrum, blir det inte förrän du zoomar in eller väljer minst bländare 5,6. Relativt sett ligger objektivet över snittet bland billiga normalzoomar, men det saknar samma skärpa som Panasonics 12–32 mm och Olympus kompakta, elektroniska 14–42 mm.

Den nya bildprocessorn och en ny 20 Mp-bildsensor ger tillsammans en enastående upplösning och lite brus. Färgåtergivningen är rikt mättad, jämn och har få avvikelser. Du kan alltså räkna med att a5000 bevarar både hudtoner och färgerna i höstlöv riktigt bra.

Brus märker du inte av förrän du närmar dig ISO 3200, då dyker det upp synligt kornbrus som blir väldigt markant från och med ISO 6400. Håller man sig under ISO 3200, framför allt i långa exponeringar och i dåligt ljus, behöver man inte lägga tid på att ta bort brus när man efterbehandlar bilderna.

Slutsats
Sony a5000 är en bra kamera, som är en kompakt och relativt billig utgångspunkt för många lyckade ögonblicksbilder. Den lovar inte mer än den håller och har en begränsad funktionsnivå som antagligen tilltalar nybörjare mer än erfarna fotografer. Somliga kommer säkert att sakna blixtsko och pekskärm, andra en högre bildhastighet, men ingen blir besviken över bildkvaliteten. I synnerhet inte de som är vana vid kompaktkameror.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
HP Envy 17 och Envy x360 med 11:e generationens processorer och Nvidia-hemmakontorsgrafik
Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.