TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Ricoh GR IIIx

Den perfekta fickkameran

Ricoh GR IIIx har fått ett nytt objektiv som inte skämmer ut sig ihop med den redan utmärkta bildkvaliteten.

forfatter
Publicerad 2021-10-22 - 08:00
Karakter
Ricoh GR IIIx
L&B tycker
Knivskarp 40 mm med snabb autofokus. Felfri bildkvalitet med vacker färgåtergivning och hög detaljupplösning. Väldigt kompakt och smidig.
Långsam lagring, bara HD-video och ytterst begränsad batteritid.
Specifikationer
 • Typ: Kompaktkamera med 24 Mp APS-C-sensor (CMOS)
 • Optik: 26,1 mm f2,8 (motsv 40 mm)
 • Skärm: 7,6 cm LCD med 1,0 Mp
 • Sökare: Extrautrustning
 • Seriefoto: 4 bilder/s
 • Video: 1080p 60/30/24
 • Anslutning: USB-C
 • Trådlöst: Bluetooth, wifi
 • Batteri (CIPA): 200 bilder
 • Lagring: SD-kortplats med UHS-I, 2 GB internt
 • Mått/vikt: 109 x 62 x 35 mm/262 g
 • Egenskaper: Pekskärm, 4-stegs bildstabilisator, blixtsko, 12 cm makro, ISO 80–102 400
 • Webb: focusnordic.se
Riktpris: 11000Pr. 2021-10-22 Produktsida

Den legendariske krigsfotografen Robert Capa ska en gång ha sagt: Om dina bilder inte är tillräckligt bra så är du inte tillräckligt nära.

Eftersom det ska ha sagts en tid när 50 mm var standard på de flesta kameror kan man bara föreställa sig hur nära Capa måste ha stått när han tog de berömda bilderna från Dagen D den 6:e juni 1944.

I mer moderna tider kan man överföra Capas råd till dokumentärfoto, gatufoto eller bara allmän fotografering. Oavsett om redskapet är en mobiltelefon eller en kamera.

Som Ricoh GR IIIx. Ett oerhört spännande alternativ till både mobiltelefonen och andra kameror eftersom den är liten, smidig och lätt att använda.

Detta är egentligen en kamera vi har testat förut, men ett ”x” i beteckningen avslöjar att vi den här gången pratar om en variant av den helt magnifika GR III. Den nya kameran har samma 24 Mp-bildsensor i APS-C-format, men här är 28 mm f2,8-objektivet utbytt mot ett nytt 40 mm f2,8. Det är en brännvidd som flyttar motivet närmare, så ur den synvinkeln är GR IIIx ett alternativ till versionen med 28 mm. För de som inte behöver lika mycket vidvinkel.

Fujifilm X100V är en annan av våra favoritkompaktkameror, men den är större och dyrare än Ricoh-kameran. Som dock saknar sökare. Foto: Lasse Svendsen

Bortsett från detta är det mesta sig likt. Alla som är bekanta med Ricohs GR-serie sedan tidernas begynnelse – även de analoga modellerna med 35-film – kommer att känna igen sig här.

Nytt objektiv

Den nya 26,1 mm-optiken, som alltså motsvarar en 40 mm, är en ny konstruktion med bladslutare, nio bländarlameller, två asfäriska linselement och ett tvåstegs ND-filter på baksidan. När makro är aktiverat kan man fokusera ner till 12 cm och kameran har Ricohs Snap-fokus. Där man kan sätta fokus på 2,5 meter och bländare på 5,6 så att bilderna blir skarpa i ett större område, utan att man behöver vänta på autofokusen.

Som för övrigt har blivit lite bättre sedan vi testade GR III.

Ricoh GR IIIx lens
Nya GR 26,1 mm f2,8 är skarpare än 28 mm på GR III. Foto: Lasse Svendsen

Enkel användning

Pekskärmen på baksidan är likadan. Den kan inte vinklas åt något håll och det finns inte heller någon inbyggd sökare. Som extrautrustning finns dock en separat optisk sökare, GV-3, och en ny telekonverter, GT-2, som ger 75 mm brännvidd

Ett inställningshjul på framsidan och en ADJ-omkopplare på baksidan gör det enkelt att ändra olika inställningar när man är på språng. Olika inställningar kan lagras i tre minnesbanker som nås från programhjulet, och Fn-knappen på baksidan ger omedelbar åtkomst till de mest använda inställningarna.

Kameran är liten, men har en hög funktionsnivå med stora möjligheter att skräddarsy funktionaliteten. Foto: Lasse Svendsen

Bildkvalitet

Eftersom kameran bygger på GR III är video begränsat till 1080 HD, så vi ska hellre ägna oss åt stillbildskvaliteten. Och då är den stora frågan om nya 40 mm är lika skarpt som 28 mm på GR III. Det är det inte, det är faktiskt ännu bättre. Objektivet har mindre vinjettering och mjukare skärpa i hörnen vid f2,8 och skärpan är exceptionellt jämn från bländare 4 till f11.

Det finns viss linjeförvrängning, men inte så mycket som i vidvinkeln på en GR III, och GR IIIx fokuserar dessutom snabbare. Den inbyggda, 3-axliga bildstabilisatorn märker man inte så mycket av förrän slutartiderna är längre. Då ser man också en del bildbrus, i måttliga mängder, men det är inte särskilt plågsamt förrän man passerar ISO 6 400.

Rioch GR IIIx makro Rioch GR IIIx f2_8 Rioch GR IIIx dynamic Rioch GR IIIx DOF
<
>
Måttlig vinjettering, marginell förvrängning och bra skärpa på stora delar av bildytan vid f2,8. Foto: Lasse Svendsen

Fargegjengivelsen er jevn og godt balansert, med fine toner og god definisjon. Kameraets bildedynamikk ser som ventet meget god ut, og de som bruker råfiler (DNG) har mye å gå på i etterbehandling.

Färgåtergivningen är jämn och välbalanserad, med fina toner och bra definition. Som förväntat ser kamerans bilddynamik mycket bra ut, och de som använder råfiler (DNG) har mycket att gå på under efterbehandlingen.

Slutsats

Ricoh GR IIIx är precis som vi hade hoppats en dröm att fotografera med. För många fotografer är 40 mm brännvidd mycket mer användbart än 28 mm vidvinkel och objektivet har dessutom mindre förvrängning och jämnare skärpa. Autofokusen är snabbare och kamerans praktiska format står inte i vägen för fotografens många möjligheter till kreativt uttryck. För alla de som behöver en liten kamera för rese-, gatu- eller allroundfoto är Ricoh GR IIIx en av de bästa. Kom bara ihåg att ta med extra batteri, för batteritiden är inte mycket att skryta över.

Ricoh GR IIIx smyger enkelt ner fickan. Foto: Lasse Svendsen

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

lbpluss
En mycket speciell zoom Sonys nya normalzoom är ovanlig.
lbpluss
Råaste zoomen vi sett 10x ultra-telezoom för fullformat.
lbpluss
Lumix S5II och S5IIX: Kompakta fullformatskameror vi suktar efter Panasonics kompakta fullformatskamera Lumix S5II kan äntligen filma med fasbaserad autofokus. S5IIX ger fler häftiga videofunktioner.
lbpluss
Guide till analoga filmkameror Att fotografera analogt har blivit enormt populärt. Här är kamerorna vi rekommenderar.
lbpluss
Så kommer du igång med analog fotografering Vi förklarar allt grundläggande på ett enkelt sätt.
Följ Ljud & Bild