Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic Lumix GM5

Kul kompakt i sökarljuset

Nu har Panasonic har uppdaterat en av de roligaste systemkamerorna och gjort den smidigare att använda.

Av / 2015-02-15 - 05:00
Panasonic Lumix GM5
Lasse Svendsen

Vi ska inte försöka dölja att vi tyckte att lilla Lumix GM1 var en av förra årets roligaste kameror. Utbytbar optik och superb bildkvalitet i ett fickvänligt format gjorde att den snabbt blev recensenternas favorit.

Kameran var snabb och lättskött och det var egentligen bara batteritiden vi klagade på när vi testade den i januari 2014. Nu har Panasonic uppdaterat flera områden och kallar kameran för Lumix GM5. Dessvärre har inte batteritiden förbättrats och priset har tagit ett skutt uppåt till 9 000 kronor. Det innebär att GM5 inte är samma rekommenderade köp som föregångaren GM1, som nu för tiden kostar 5 500 kronor i butikerna.

Men då går du miste om en fin liten elektronisk sökare, som inte bara är innerligt praktisk i solljus – när det är svårt att se på pekskärmen – utan också när man fokuserar för hand, eller behöver hålla ett stadigare tag om kameran.

Här får man även fokusmarkering (peaking) och bild-i-bild med förstoring som visar var någonstans bilden är skarp när man fokuserar för hand, inbyggd blixtsko (en pytteliten löstagbar blixt ingår) samt wifi för trådlös fjärrstyrning och överföring.

Hastigheten är 5,8 bilder/s och kameran är snabb att ta bilder med. Fokuseringen går fort i allt annat än väldigt dåligt ljus och ett litet klickbart inställningshjul på baksidan gör att det går fortare att ändra en inställning.

Men GM5 är fortfarande så liten att den får plats i fickan. 12–32 mm-zoomen som ingår är så liten och lätt att storleken inte är värre än att alltihop slinker ner i jackfickan. Med andra ord är detta en perfekt kamera att alltid ha med sig. Lägg till en kompakt 14 mm/f2,8-vidvinkel, Panasonics fina och ljusstarka 20 mm/f1,7 eller det nya 35–100 mm/f4–5,6 så har man allt man behöver i en kamera som tar mycket mindre plats i väskan än en Canon EOS 100D.

Bildkvalitet
Panasonic har inte gjort några synliga framsteg i bildkvalitet, jämfört med Lumix LX100 eller Olympus OM-D E-M10 ligger GM5 lite efter när det gäller färgåtergivning och skärpa vid höga ISO. GM5 har en kristallklar detaljupplösning och skärpa upp till ISO 3200, men detaljer suddas ut gradvis och bruset ökar mycket över ISO 6400. Bäst är det mellan ISO 100 och 1600, där framför allt råfilerna knappt behöver någon efterbehandling utöver vanlig korrigering.

Färgbalansen är snudd på felfri vid låga ISO-värden och den medföljande 12–32 mm-zoomen har ytterst höga optiska prestanda. Det finns relativt lite förvrängning med vidvinkel och bara försumbar förlust av skärpa ut mot hörnen med full bländaröppning. Lumix-objektivet är inte sämre än någon av Sonys, Canons eller Nikons kit-zoomar. Tvärtom.

panasonic-lumic-gm5-bak
Med Lumix GM5 kan du ta bilder med en lätt beröring på pekskärmen.

Ska man använda kameran för att ta snabba ögonblicksbilder är det bäst att ställa in den på intelligent auto. Då styr kameran allting och bildkvaliteten blir förvånansvärt bra i de flesta fall. Resten av tiden ger kameran dig full kontroll över alla viktiga, och mindre viktiga, inställningar. På så sätt kan du alltid ställa in kameran på det som passar situationen bäst.

Kul kamera
Den inbyggda sökaren är inte lika stor och skarp som i Lumix GX7 eller LX100, men den har gjort det ännu roligare att använda kameran. Dessutom är den helt nödvändig ibland. Den inbyggda blixten i föregångaren GM1 är ersatt av en blixtsko och en separat blixt, vilket är en nackdel för somliga och en fördel för andra, men under alla omständigheter går det inte att bortse från att Lumix GM5 är superb för alla som vill ha en liten och lätt kamera med hög bildkvalitet. Synd bara att priset har gått upp så mycket.

Ljud & Bild tycker

Den lilla systemkameran har en mycket hög bildkvalitet och får plats i fickan. Tack vare pekskärm och elektronisk sökare är den förvånansvärt enkel att använda. Beskedlig batteritid, liten sökare och högt pris förhindrar att Panasonics roligaste systemkamera får maxbetyg.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

Ljud & Bild
Rulla till toppen