Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Olympus M.Zuiko ED 12–40 mm f/2,8 Pro

Gedigen praktzoom

Om du använder ett spegellöst system med antingen en Olympus- eller en Panasonic-kamera så har du här en normalzoom i absoluta toppklassen.

Av / 2014-03-16 - 12:09
Olympus M.Zuiko ED 12–40 mm f/2,8 Pro
Lasse Svendsen

En av fördelarna med att välja någon av Olympus eller Panasonics kompakta systemkameror med bildsensorn Micro Four Thirds (M4/3) är det stora utbudet av kvalitetsoptik som finns att tillgå. Märk väl: kompakt kvalitetsoptik. För med den mindre bildsensorn i M4/3-formatet blir bildcirkeln mycket mindre och därmed kan objektiven också göras mindre och lättare än objektiv till spegelreflexsystem.

Antalet objektiv till M4/3-systemet närmar sig 60, där vi bland annat hittar 180 graders fisheye-objektiv, ett stort antal ljusstarka objektiv med fast brännvidd och många användbara zoomobjektiv.

Olympus nya 12–40 mm f/2,8 tillhör de bästa – faktum är att det är ett av de bästa normalobjektiv vi testat hittills.

Eftersom det handlar om ett bildformat med mindre bildyta så motsvarar bildvinkeln området 24–80 mm om vi jämför med en full-frame-spegelreflexkamera. Det här är ett väldigt användbart område som passar till allt från landskap till porträtt.

Olympus-zoomen är inte bara byggd i lättmetall med omfattande förseglingar som håller regnet ute. Den uppvisar dessutom enastående optiska prestanda över hela brännviddsområdet. Även på de största bländarna upp till f/11 är skärpan väldigt jämn från centrum och ut i hörnen. Men sedan faller skärpan gradvis för varje bländarsteg. Inte helt oväntat så förekommer synligt tunnformad förvrängning vid 12 mm brännvidd, men vinjetteringen är marginell.

För en zoom av den här typen är optiska prestanda påfallande bra, och även felbrytning (kromatisk aberration) och diffraktion hålls på ett minimum. Det gör att zoomen passar bra till krävande uppgifter som modefotografering, reklam, porträtt – ja, kort sagt alla tänkbara uppgifter där fotoamatörer eller proffs kan ha användning för en ljusstark zoom. Den omfattande tätningen mot väder och vind gör att man inte behöver ta paus i arbetet bara för att en regnskur sveper förbi.

Motljusbländare medföljer – självklart, var jag på väg att skriva – och fotografen kan snabbt växla över till manuell fokus genom att dra tillbaka fokusringen ett steg. Det finns också en programmerbar knapp på sidan som t.ex. kan användas för nedbländning.

Det finns på det hela taget inte mycket negativt att säga om det här objektivet från Olympus, utöver att det saknar bildstabilisering. Men det är också det enda.

Till: Olympus och Panasonic M4/3

Ljud & Bild tycker

Den mekaniska kvaliteten är lika övertygande som den optiska. Olympus-zoomen har blivit så lyckad att till och med Canon- och Nikon-användare måste bli avundsjuka. Större och tyngre än Panasonics Lumix G 12–35 mm f/2,8, även utan inbyggd optisk bildstabilisering.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Ljud & Bild
Rulla till toppen