Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nissin i40

Kompakt kraftblixt

Du behöver inte ha en stor blixt för att ta finare bilder.

Publicerad 2015-12-22 - 06:00
Nissin i40
Lasse Svendsen

Många bilder blir bättre med blixt, men det är lätt hänt att en stor blixt blir kvarlämnad hemma. Särskilt kraftfulla sådana. Sådana som man har till spegelreflexer och som kan lysa upp en halv fotbollsplan med en kort ljusglimt.

Stora blixtar är alltså för stora och tunga på små systemkameror – eller kompaktkameror. Då är det mer lockande med en liten och lätt blixt. Nackdelen är att de små blixtarna sällan är tillräckligt kraftiga, och att de saknar ett par funktioner.

Ungefär så gissar vi att Nissin har tänkt när de konstruerade sin i40. En liten och 200 gram lätt blixt med vrid- och vändbar zoomreflektor. Och en bra kompromiss mellan små, svaga och stora, kraftfulla blixtar.

 

Bildkvalitet

Nissin-blixten är mindre och lättare än Canon Speedlite 430, eller Nikon SB400, utan att det går ut över funktionaliteten. Den lilla blixten som når 27 meter vid ISO 100 kan användas tillsammans med kameror från Sony, Panasonic, Olympus, Leica och Fujifilm, så länge de har blixtsko.

Den är trådlös också. Så om man har en kamera med trådlös blixtutlösare eller en separat trigger från till exempel Hähnel så kan man ställa in i40 i en sned vinkel mot motivet eller en reflektor och få mer effektfulla bilder. Det ingår också en diffusor som ger ett mjukare ljus och är perfekt till porträtt eftersom den tar bort hårda skuggor i ansikten.

Blixtens front har en LED-lampa för konstant ljus som går att reglera manuellt i nio steg och är praktiskt när man filmar video. Den har också en inbyggd reflektor som är riktigt effektiv när man vinklar ljuset uppåt för att reflektera det mot taket.

Enkel och överskådlig blixtstyrning.
Enkel och överskådlig blixtstyrning.

Det går också att zooma manuellt, med fyra brännvidder som motsvarar 24, 50, 80 och 105 mm.

Bildkvaliteten med den lilla blixten är absolut godkänd. Vid 24 mm orkar den inte fylla ut ljuset riktigt ända ut i hörnen, som blir mörkare än i centrum, men med 80 eller 105 mm-inställning så är ljusspridningen mer uniform.

 

Käck att ha i fotoväskan

Nissin i40 är tillräckligt kraftfull för de flesta ändamål, men täcker inte alla områden och saknar lite ljusspridning på vidvinkel. Men den är kompakt, lätt och enkel att använda, och levererar jämnt ljus i massvis på längre brännvidder. Och så är den en utmärkt porträttblixt.

Ljud & Bild tycker

Liten men kraftfull blixt med trådlösa möjligheter och flexibla inställningar. Lite för ojämn spridning av ljuset vid vidvinkel.

1 reaktion på ”Nissin i40”

  1. Urban Hassel

    Hur zoomar man manuellt med blixten?
    i40 ska fungera med även Nikon, enligt andra uppgifter. T ex den gamla d300. Måste man köpa den dedikerad till Nikon om man redan har en i40 med stämpel ”For Fuji” i botten, och vill använda den till en gammal Nikon(d300)?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen