Search
Generic filters

: Nissin i40

Kompakt kraftblixt

Du behöver inte ha en stor blixt för att ta finare bilder.

December 2015Nissin i40

Ljud & Bild tycker

Liten men kraftfull blixt med trådlösa möjligheter och flexibla inställningar.
Lite för ojämn spridning av ljuset vid vidvinkel.
 • Ledtal: 27 m vid 100 ISO och 35 mm
 • Zoom: 24-105mm
 • Räckvidd: 40 m vid 105 mm
 • Passar: Canon, Nikon, Sony, Panasonic, Olympus, Leica, Fujifilm
 • Övrigt: Vrid och vändbar reflektor, LED-lampa för video, trådlös TTL
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2100 kr

Många bilder blir bättre med blixt, men det är lätt hänt att en stor blixt blir kvarlämnad hemma. Särskilt kraftfulla sådana. Sådana som man har till spegelreflexer och som kan lysa upp en halv fotbollsplan med en kort ljusglimt.

Stora blixtar är alltså för stora och tunga på små systemkameror – eller kompaktkameror. Då är det mer lockande med en liten och lätt blixt. Nackdelen är att de små blixtarna sällan är tillräckligt kraftiga, och att de saknar ett par funktioner.

Ungefär så gissar vi att Nissin har tänkt när de konstruerade sin i40. En liten och 200 gram lätt blixt med vrid- och vändbar zoomreflektor. Och en bra kompromiss mellan små, svaga och stora, kraftfulla blixtar.

 

Bildkvalitet

Nissin-blixten är mindre och lättare än Canon Speedlite 430, eller Nikon SB400, utan att det går ut över funktionaliteten. Den lilla blixten som når 27 meter vid ISO 100 kan användas tillsammans med kameror från Sony, Panasonic, Olympus, Leica och Fujifilm, så länge de har blixtsko.

Den är trådlös också. Så om man har en kamera med trådlös blixtutlösare eller en separat trigger från till exempel Hähnel så kan man ställa in i40 i en sned vinkel mot motivet eller en reflektor och få mer effektfulla bilder. Det ingår också en diffusor som ger ett mjukare ljus och är perfekt till porträtt eftersom den tar bort hårda skuggor i ansikten.

Blixtens front har en LED-lampa för konstant ljus som går att reglera manuellt i nio steg och är praktiskt när man filmar video. Den har också en inbyggd reflektor som är riktigt effektiv när man vinklar ljuset uppåt för att reflektera det mot taket.

Enkel och överskådlig blixtstyrning.
Enkel och överskådlig blixtstyrning.

Det går också att zooma manuellt, med fyra brännvidder som motsvarar 24, 50, 80 och 105 mm.

Bildkvaliteten med den lilla blixten är absolut godkänd. Vid 24 mm orkar den inte fylla ut ljuset riktigt ända ut i hörnen, som blir mörkare än i centrum, men med 80 eller 105 mm-inställning så är ljusspridningen mer uniform.

 

Käck att ha i fotoväskan

Nissin i40 är tillräckligt kraftfull för de flesta ändamål, men täcker inte alla områden och saknar lite ljusspridning på vidvinkel. Men den är kompakt, lätt och enkel att använda, och levererar jämnt ljus i massvis på längre brännvidder. Och så är den en utmärkt porträttblixt.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.