Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Fujifilm XF 18-120mm f4 LM PZ WR 


18–120 mm med elektronisk zoom

Fujifilms nya 18–120 mm-objektiv har en fiffig funktion som gör att det passar lika bra till video som till stillbilder.

Publicerad 2022-10-06 - 08:00
Fujifilm XF 18-120mm f4 LM PZ WR 

Lasse Svendsen

Den så kallade normalzoomen är många fotografers favoritobjektiv. Det är ett sådant som brukar följa med när man köper en kamera om det ligger en zoom i kartongen. Med brännvidder från vidvinkel till tele är normalzoomen väldigt användbar, eftersom den täcker de områden som de flesta behöver, i ett och samma objektiv.

En del sådana är inte särskilt skarpa, ljusstarka eller bra, men om man är beredd att betala lite extra så hittar man seriöst optisk kvalitet även i en normalzoom.

I Fujifilms universum betyder det en XF 18-55mm f2.8-4. Eller ännu bättre en XF 16-55mm f2.8. I beteckningarna ser man att de inte täcker ett större område än 85 mm (motsvarande 35-format) men om man kan göra avkall på lite ljusstyrka så finns det både en XF 16-80 mm f4 och en XF 18-135 mm f3.6-5.6 till Fujis kameror i X-serien.

Fujifilm XF 18-120mm f4 LM PZ WR. Foto: Lasse Svendsen

Fujifilm XF 18-120mm f4 LM PZ WR

Nya XF 18-120mm f4 kan därför verka överflödig, men det här objektivet kan något som de andra inte kan. Dess fullständiga namn är XF 18-120 mm f4 LM PZ WR och medan de två sista bokstäverna avslöjar att det är vädertätat och de första att det har linjära fokusmotorer, så betyder PZ att den har elektronisk zoom. Det finns en god anledning till det.

Faktum är att hela styrningen av zoom, bländare och fokus styrs elektroniskt. Man kan vrida på fokus- och zoomringen själv, men även zooma sömlöst och ljudlöst från pekskärmen, eller en knapp på sidan av objektivet. Det är suveränt för videofotografer som kan få silkeslen fokusering och zoom. Objektivet har även steglös bländare och konstant längd, oavsett brännvidd.

Fujifilm XF 18-120mm f4 LM PZ WR. Foto: Lasse Svendsen

Ringen längst fram på objektivet är en fokusring, nästa är zoom och den sista kan fungera som en fokus- eller zoomring med progressiv hastighet, så att hastigheten ökar med ringens rotation. Man växlar mellan dem med en knapp på sidan.

Fotografer som använder tethering, direktstyrning och nedladdning till Mac, PC eller iPad ska i en del program kunna styra objektivets fokus och zoom.

Omkopplare som växlar mellan zoom och fokuskontroll. Foto: Lasse Svendsen

Användning

Eftersom större delen av konstruktionen är gjord av hårdplast är zoomen lätt och kompakt. På insidan har den 15 linselement och naturligtvis den linjära fokusmotorn, men även motorer för bländare och zoom. Det är bra gjort av Fujifilm att de lyckats göra ett relativt kompakt zoomobjektiv, med vädertätning, som väger mindre än 500 gram.

När man har vant sig vid att zooma elektroniskt lär man sig att det finns en viss tröghet när man zoomar. Det går inte lika snabbt att zooma från 27 till 183 mm som det skulle ha gjort med en mekanisk zoom. Bonusen är att man slipper de små ryckningarna och oavsiktliga zoomrörelserna – och fokus – när kontrollen är elektronisk.

Optiska prestanda

Värt att nämna är att närgränsen på 60 cm är bra för en zoom med den här räckvidden. Och bländare 4 vid alla brännvidder gör det faktiskt möjligt att få en snygg bokeh-effekt vid 120/183 mm.

Objektivet verkar väl korrigerat för vad som egentligen är en 6x zoom, med bra skärpa i centrum och jämn skärpa från f5,6 och bländare 8. Hörnen är inte speciellt skarpa vid bländare 4, på en del brännvidder, men eftersom det gäller ytterkanterna är problemet inte särskilt synligt. Diffraktion vid längre brännvidder med liten bländare dämpar också skärpan, men sammantaget är den överlag bra för en konstruktion av den här typen.

XF 18-120mm f5,6 XF 18-120mm f5,6 XF 18-120mm f5,6 II XF 18-120mm f4
<
>
XF 18-120mm f5,6. Foto: Lasse Svendsen

 

Vinjettering och kromatisk aberration

Det finns en del synlig tunnformad förvrängning vid 27 mm, och viss vinjettering vid f4, men från f5,6 är problemet i stort sett utrotat. Objektivet kan vara känsligt för ströljus i vissa vinklar, men det är inte heller något speciellt problem. Synliga kromafel finns knappt alls, överlag är det faktiskt riktigt få fel på den användbara 18–120 mm-zoomen.

 

XF 18-120mm f11 XF 18-120mm f11 sample
<
>
Utsnittet visar mycket bra skärpa på tele. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Fujifilms nya elektroniska 18–120 mm-zoom är särskilt väl lämpad för videoinspelning. Tack vare ljudlös elektronisk zoom i konstant hastighet, sömlös pull-fokus och bra ljusstyrka kan den användas till vad som helst. Även utomhus. Det ser omfattande vädertätning till. Optiska prestanda är höga för ett zoomobjektiv av den här typen, och den låga vikten och de kompakta måtten gör det enkelt att använda i en kompakt videorigg. Det stora zoomomfånget täcker ett stort användningsområde och gör att fotografer kan packa kameraväskan lättare.

Karakter
Fujifilm XF 18-120mm f4 LM PZ WR 

Premium

Ljud & Bild tycker

Silkeslen och tyst elektronisk zoom. Mycket användbara brännvidder. Vädertätat, lätt och relativt kompakt. Ingen bildstabilisering. Mjuk hörnskärpa vid bländare 4.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen