Search
Generic filters

Fem 2-i-1-datorer

 itemprop
Fem 2-i-1-datorer

Det bästa av två världar

Är du på jakt efter en ny laptop så bör du fundera på om den inte ska ha pekskärm eller kanske till och med löstagbart tangentbord. Varför nöja dig med en vanlig bärbar när du kan få en surfplatta på köpet?

Valet bör inte vara så svårt längre eftersom hybriddatorerna i dag har samma innanmäte som vanliga laptops. De är lika snabba, har lika mycket lagringsutrymme och är ytterst transportvänliga. Här har du ett urval av några av marknadens hetaste modeller.
Kvaliteten på 2-i-1-datorerna har ökat enormt de senaste åren, i och med lanseringen av Windows 8 och framför allt Windows 10 så känns det helt naturligt att växla över till surfplatteläge och bläddra runt på skärmen med fingrarna. Precis som beteckningen antyder får du två produkter i ett, som kan användas både som en vanlig bärbar och som en platta att slösurfa med i soffan.

360-dator eller surfplatta med tangentbord? Foto: Asus
360-dator eller surfplatta med tangentbord? Foto: Asus

360 eller surfplatta med tangentbord?
Innan du ger dig i kast med att välja din nästa hybrid så måste du bestämma dig för om du föredrar en modell med 360-graders vridbar skärm eller om du är mer intresserad av en med löstagbart tangentbord. Eftersom priserna på de senare har sjunkit så kan de med fördel tas med i beräkningen när du ska köpa en ny 2-i-1-dator. Modelltypen medför dock en inte oväsentlig kompromiss, eftersom en surfplatta inte har lika många in- och utgångar som en vanlig bärbar, plus att de lösa tangentborden ofta är ganska så platta och inte är i närheten av lika sköna att skriva på längre stunder. Å andra sidan har de renodlade surfplattorna den fördelen att det ofta ingår en digital penna som du kan skriva och rita med direkt på skärmen.

Vilken passar just dig?
I slutändan handlar det om hur du ska använda datorn och vad du ska ha den till. Ska den vara liten och smidig och alltså lätt att transportera, eller är det viktigt att den kan köra tunga grafikprogram och jonglera med kalkylark? Användningsområdena avgör och det finns mycket att välja mellan. Vi har försökt presentera ett brett urval av de datorer som finns mellan 10 000 och 15 000 kronor. Vilken du än väljer får du mycket för pengarna, men i slutändan är allt upp till dig.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Testkriterier
Vi har samlat ihop de senaste modellerna från kända märken. De är bedömda efter design och byggkvalitet, hur de är att använda och vilka speciella funktioner de har. Skärmarna är jämförda sida vid sida och högtalarna är testade med samma ljudkällor. Prestanda är uppmätta med olika benchmark-program. Vi har också tagit med olika typer av processorer i urvalet, vilket bland annat avspeglar sig i priserna. Men det är inte säkert att dyrast är bäst. Varje testdeltagare har fått ett totalbetyg.

Vi testar
Acer Switch Alpha 12                      12 200 kr
ASUS ZenBook Flip UX360UA    13 500 kr
HP Elite x2 1012 G1                        15 500 kr
Lenovo Yoga 900s                           14 000 kr
Microsoft Surface Pro 4                  15 500 kr

Produkter i testet

 data-srcset

Acer Switch Alpha 12

Pris: 12200 kr Annons
Hos Acer får du full valuta för pengarna. Det bakgrundsbelysta tangentbordet ingår som standard och tack vare vattenkylning är den helt ljudlös.
Trots vattenkylning blir datorn lite varm. Batteriet är dessvärre ett av testets sämsta.
 data-srcset

ASUS ZenBook Flip UX360UA

Pris: 13500 kr Annons
Asus har testets klart bästa högtalare och en läcker inpackning. Tangentbordet är skönt att skriva med och det är fint med belysning i knapparna.
Vi hade kunnat önska oss ett par fler och kraftigare gångjärn eftersom skärmen vickar lite ibland. Skärmen är dessutom lite mörk och oskarp.
 data-srcset

Lenovo Yoga 900s

Pris: 14000 kr Annons
Läcker lättviktsdesign. Bästa gångjärnen i en 360-dator. Lång batteritid.
För platt tangentbord, underlig prioritering av knapparnas storlek. Lite svag som laptop.
 data-srcset

HP Elite x2 1012 G1

Pris: 15500 kr Annons
HP:s dator är byggd för att jobba och passar bra till kalkylark och Word-dokument. Byggkvaliteten är rejäl och batteriet är testets bästa.
Skärmen är dessvärre alldeles för mörk, stylus-pennan är inte medräknad i designen och måste dingla i ett tunt snöre.
 data-srcset

Microsoft Surface Pro 4

Pris: 15500 kr Annons
Det här är en riktig kvalitetsprodukt! Skärmen är skarp och läcker och den medföljande pennan är tillräckligt exakt för både text och ritning.
Tangentbordet ingår inte i priset och kostar en dryg tusenlapp. Fläktarna väsnas en hel del när de pressas och batteriet tar slut för snabbt.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Fem 2-i-1-datorer

  JBL Bar 9.1

  Hårtslående 3D-ljud

  JBL:s första soundbar med Atmos heter Bar 9.1 och har avtagbara, helt trådlösa bakhögtalare. Och JBL satsar allt vad de orkar på muskelkraft.

   data-srcset

  Hybrid-duell: Acer vs Microsoft

  Ultralätta hybrid-datorer finns i många skepnader. De brukar vara tämligen kostsamma men vi har testat två stycken som har priser i den lägre änden.

  (Foto: Sony)

  ”If it ain't broke, don't fix it”

  Sony Xperia 1 II tar inga omvägar. Här är en uppföljare som håller fast vid vad som redan fungerar och förbättrar där det räknas. Det är bara på ett enda område som vi inte är nöjda.

   data-srcset

  Riktig hifi i örat

  Även om de pyttesmå och priset är lätt överkomligt så är så är JBL:s helt trådlösa öronproppar mogna uppgiften.

   data-srcset

  Misshandlar högtalarna kärleksfullt

  Brittisk finess möter österrikisk effektivitet i en mäktig och dynamisk förstärkare som kan sätta dina högtalare på plats.

  Hegel H390 lifestyle

  Värstingförstärkare

  Hegel H390 är rena krutpaketet, en förstärkare som kostar hälften så mycket som H590 men som ger nästan samma spelglädje.

   data-srcset

  En helt snurrig Samsung-TV

  En motorstyrd TV-skärm som kan vändas upp och ner med en knapptryckning! Har Samsung blivit alldeles tokiga eller är The Sero helt enkelt en av årets coolaste TV-apparater?