Valet bör inte vara så svårt längre eftersom hybriddatorerna i dag har samma innanmäte som vanliga laptops. De är lika snabba, har lika mycket lagringsutrymme och är ytterst transportvänliga. Här har du ett urval av några av marknadens hetaste modeller.
Kvaliteten på 2-i-1-datorerna har ökat enormt de senaste åren, i och med lanseringen av Windows 8 och framför allt Windows 10 så känns det helt naturligt att växla över till surfplatteläge och bläddra runt på skärmen med fingrarna. Precis som beteckningen antyder får du två produkter i ett, som kan användas både som en vanlig bärbar och som en platta att slösurfa med i soffan.

360 eller surfplatta med tangentbord?
Innan du ger dig i kast med att välja din nästa hybrid så måste du bestämma dig för om du föredrar en modell med 360-graders vridbar skärm eller om du är mer intresserad av en med löstagbart tangentbord. Eftersom priserna på de senare har sjunkit så kan de med fördel tas med i beräkningen när du ska köpa en ny 2-i-1-dator. Modelltypen medför dock en inte oväsentlig kompromiss, eftersom en surfplatta inte har lika många in- och utgångar som en vanlig bärbar, plus att de lösa tangentborden ofta är ganska så platta och inte är i närheten av lika sköna att skriva på längre stunder. Å andra sidan har de renodlade surfplattorna den fördelen att det ofta ingår en digital penna som du kan skriva och rita med direkt på skärmen.
Vilken passar just dig?
I slutändan handlar det om hur du ska använda datorn och vad du ska ha den till. Ska den vara liten och smidig och alltså lätt att transportera, eller är det viktigt att den kan köra tunga grafikprogram och jonglera med kalkylark? Användningsområdena avgör och det finns mycket att välja mellan. Vi har försökt presentera ett brett urval av de datorer som finns mellan 10 000 och 15 000 kronor. Vilken du än väljer får du mycket för pengarna, men i slutändan är allt upp till dig.

Testkriterier
Vi har samlat ihop de senaste modellerna från kända märken. De är bedömda efter design och byggkvalitet, hur de är att använda och vilka speciella funktioner de har. Skärmarna är jämförda sida vid sida och högtalarna är testade med samma ljudkällor. Prestanda är uppmätta med olika benchmark-program. Vi har också tagit med olika typer av processorer i urvalet, vilket bland annat avspeglar sig i priserna. Men det är inte säkert att dyrast är bäst. Varje testdeltagare har fått ett totalbetyg.
Vi testar
Acer Switch Alpha 12 12 200 kr
ASUS ZenBook Flip UX360UA 13 500 kr
HP Elite x2 1012 G1 15 500 kr
Lenovo Yoga 900s 14 000 kr
Microsoft Surface Pro 4 15 500 kr
ASUS ZenBook Flip UX360UA
Baddare med surfplattefunktion
Asus vassa dator är både snygg och snabb – och kan spela högt.


Lenovo Yoga 900s
Råläcker hybrid
Lenovo har lyckats med en tunn och läcker hybrid som kör länge på en laddning.


HP Elite x2 1012 G1
Robust business-bärbar
HP:s arbetshäst håller igång länge och klarar till och med en duns i golvet.


Microsoft Surface Pro 4
Lite för dyr och lite för läcker
Surface Pro 4 är en dator som osar av kvalitet.


Acer Switch Alpha 12
Billig men bra kopia
Acer hakar på Microsoft och lyckas riktigt bra.

