TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

grupptest 4 Gaming-tangentbord

Bättre handlag i spelen

Få fingertoppskänsla i spelandet. Vi har lagt vantarna på fyra mekaniska tangentbord för gaming.

forfatter
Publicerad 2018-03-23 - 11:11
L&B tycker
Specifikationer
Logitech G613 1 600 kr SteelSeries Apex M750 TKL 1 400 kr Razer BlackWidow Chroma V2 1 400 kr Kingston HyperX Alloy Elite RGB 1 700 kr
Produktsida
Produkter i testet
 • Logitech G613
 • SteelSeries Apex M750 TKL
 • Razer BlackWidow Chroma V2
 • Kingston HyperX Alloy Elite RGB
 • Gaming är hett och tillbehör till spel säljer som glass i solsken. Vi har nyligen testat spelmöss, spelhörlurar och spelmonitorer. Och nu är turen kommen till speltangentbord.

  Färgat ljus och grym design är viktigt, men spelarna ställer höga krav på hårdvarans kvalitet. Det handlar först och främst om hastighet, precision och stabilitet.

  De flesta vanliga datortangentbord är så kallade membrantangentbord. Under varje tangent sitter en plastbubbla och när tangenten trycks ned blir det kontakt på kretskortet under bubblan. Samma slags knappar hittar man på miniräknare och fjärrkontroller. De är billiga att masstillverka och det går att göra dem med kort slaglängd (alltså hur långt knappen rör sig lodrätt), vilket är avgörande för bärbara datorer. Men precisionen är inte lika hög som i så kallade mekaniska tangentbord.

   

  Känn skrivandet

  I ett mekaniskt tangentbord finns separata kontakter under varje tangent. En fjäder och en metallbygel avgör hur trög tangenten är att trycka på och hur rörelsen känns. Vissa föredrar tangenter som reagerar på en lätt beröring, andra vill ha ett tydligt motstånd.

  Sedan har vi klickljuden som hörs när tangenten trycks ned. De är oumbärliga för somliga, och hatade av andra – framför allt de som sitter bredvid. Mekaniska tangentbord finns med och utan klickningar, så det är bara att välja. Även om ett mekaniskt tangentbord alltid ger ifrån sig mer ljud än ett membrantangentbord.

  En annan typ av återkoppling är motståndet som vissa typer av kontakter gör när tangenten trycks ned halvvägs och passerar kontaktpunkten. Att veta om tangenten har tryckts ned eller inte är avgörande.

  Hållbarhet

  Det går hett till – hårt och länge – för tangenterna när man spelar. Så kontakternas hållbarhet är viktig. Mekaniska tangentbord brukar ha en hållbarhet på minst 50 miljoner tryckningar. Detta motsvarar ungefär 20 000 boksidor – skrivna med samma bokstav! Men inte alla tangenter används lika mycket, så WASD-bokstäverna, som används som joystick, tar förmodligen slut långt före exempelvis M.

  Fest och färger

  Liksom med all annan spelutrustning handlar allting om att ha kul, så självklart är blinkande ljus i alla regnbågens färger en del av upplevelsen. Egentligen är det helt meningslöst, men betyder faktiskt också att man kan se tangenterna även på ett mörklagt LAN-party. En del av tangenterna kan också markera de viktigaste funktionerna i varje spel, så att de är lätta att hitta i mörkret.

   

  Tenkeylessness?

  När det handlar om gaming-tangentbord stöter man ibland på begreppet ”tenkeyless”. Det konstiga ordet betyder helt enkelt att tangentbordet saknar de 10 numeriska tangenterna. Alltså ”10-key-less”. Om man är van vid att använda de extra tangenterna så känns det konstigt till en början. Men de allra flesta bärbara datorer funkar fint utan, och det gör tangentbordet tillräckligt litet för att få plats i ryggsäcken och – vilket är desto viktigare – på bordet på LAN-partyt. En modern musmatta är nämligen lika stor som en dörrmatta, så det är ont om plats.

  IBM Series M

  Alla mekaniska tangentbords anfader är IBM Series M, som kom 1984 men tillverkas fortfarande. Det tunga tangentbordet med fjädertangenter och en järnram i botten är i stort sett outslitligt. När jag inte testar spelutrustning skriver jag på ett veteranexemplar från 1985. Tangenternas klickljud är ett effektivt sätt att väcka uppmärksamhet – men inte nödvändigtvis popularitet – i ett stort kontorslandskap. IBM:s tangentbord har inte Cherry-tangenter, utan IBM:s egna patenterade, konstruerade med böjbara fjädrar.

  Produkter i testet

  Logitech G613

  Knappar för soffspelare

  Om du tycker att trådlös anslutning är ett måste så är Logitechs gaming-tangentbord svaret.

  Trådlös anslutning. Kan användas med flera enheter samtidigt. Bra ergonomi.
  Billig och plastig känsla. Ser inte det minsta häftigt ut. Ingen belysning.

  SteelSeries Apex M750 TKL

  Hot rod-keyboard

  Ultra-kompakt tangentbord med turneringsmått och lika hänsynslöst som ett avsågat hagelgevär.

  Tar inte mycket plats på bordet eller i väskan. Ser verkligen grymt ut.
  Ergonomin är inte den bästa. Tangenterna känns extra höga när alla kanter är borta.

  Razer BlackWidow Chroma V2

  Gentlemanna-mördare

  Behärskad design och elegant teknik med ergonomisk komfort.

  Skön design, precis kontroll och enastående ergonomi. Går att välja mellan tangenttyper.
  Programvaran är bra men tung.

  Kingston HyperX Alloy Elite RGB

  Sporttrimmat redskap

  HyperX tangentbord kan du få precis som du vill ha det.

  Bra och enkel programvara. Äkta Cherry-kontakter i tre varianter. Bra extrafunktioner och stram design. Metalltangenter.
  Designen är smaksmak. Fjädrarna låter när man skriver.
  Annons
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
  Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
  Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
  Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
  Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
  Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
  Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
  Följ Ljud & Bild