TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test Com Hem Tv Hub

Framtidens TV-box

Com Hem har gjort ett bra jobb med att komma runt begränsningarna i Android TV.

forfatter
Publicerad 2018-08-28 - 21:38
Karakter
Com Hem Tv Hub
L&B tycker
Stöd för 4K och HDR. Chromecast. Massor av video-on-demand-tjänster.
Ingen inspelning (ny box kommer). Dåligt app-utbud. Inkonsekvent röststyrning.
Specifikationer
Hårdvara: Technicolor Broadcom 7271 Operativsystem: Android TV 7.1.1 Anslutningar: Ethernet, 2 x USB 2.0, HDMI, SPDIF Trådlöst: Wi-Fi 802.11ac dual band, Bluetooth 4 Upplösning: 4K HDR Minne/lagring: 2 GB/16 GB Storlek/vikt: 16 x 16 x 3 cm/400 gram
Riktpris: 1700Pr. 2018-08-28 Produktsida

För fem år sedan lanserade Com Hem Tivo-boxen, deras första kabelbox som var mer än bara en mottagare. Amerikanska Tivo är kända för att man likt en VHS-bandspelare kan spela in program, om än på en mer rymlig hårddisk. Den lär sig också vilken typ av program man brukar titta på, och börjar självständigt spela in sådant den tror att man hade velat se. Man kan även göra önskelistor för att spela in allt med en viss titel eller skådespelare. I vissa fall kan man även gå tillbaka och se äldre avsnitt av serier, beroende på rättigheter. Däremot var utbudet av strömningstjänster ytterst magert.

Com Hem Tv Hub
En smidig box som man inte behöver skämmas för att ha stående framme. (Foto: Com Hem)

Nu har Com Hem lanserat sin modernare box TV Hub som är baserad på Android TV, vilket är samma lösning som sitter i många moderna TV-apparater. Den blandar enkel bläddring mellan live-TV, uppspelning av äldre avsnitt, en överskådlig presentation av tillgängliga filmer och TV-serier, hyr- och köp-filmer, samt ett betydligt rikare utbud av appar. Fjärren är smidig med snabbknappar för de populäraste tjänsterna, och till och med röstsökning om man inte orkar knappa. Boxen stöder Fiberkoax (DVB-C), FiberLan (IPTV) och marksänd TV (DVB-T).

Smidiga snabbknappar för populära tjänster (Foto: Com Hem)

Installation

Förutom att koppla boxen till TV-uttaget behöver den internet. Man kan koppla den via Wifi, men vi rekommenderar att man använder en nätverkskabel för stabilare och snabbare uppkoppling. Fjärrkontrollen ansluts via Bluetooth, vilket även innebär att den inte behöver fri sikt till boxen. Snabbast och enklast installerar man boxen med sin Android-mobil. Då slipper man manuellt knappa in Wifi-nätverk, lösenord och Google-konto. Det senare behövs för att komma åt apparna i Android TV.

Tjänster och användning

Boxen levereras med TV4 Play, SVT Play och Netflix förinstallerade. Tyvärr finns inte många andra strömningstjänster tillgängliga i Android TV. Däremot har de flesta kanaler som ingår i ens abonnemang en video-on-demand-tjänst integrerad i boxen. Därmed kan man faktiskt få strömning även från TV3, Kanal 5, TV6, TV7, TV8, Kanal 9, TV 10, TV 11, TV 12, Paramount, ABC, Fox, National Geographic, TNT, Nickelodeon, Comedy Central, TLC, Discovery, BBC, Viasat, Cmore etc. Sammanlagt 51 kanaler. Det är svårslaget!

Andra populära appar som Spotify, Google Play och Plex finns dock. Naturligtvis är även Chromecast inbyggt i boxen. Därmed kan man strömma allt möjligt innehåll från sin mobil eller surfplatta, om det inte finns tillgängligt i boxens appar.

Bristen på appar i Google Play löser Comhem med inbyggda video-on-demand-tjänster för kanalerna. (Foto: Com Hem)

Gränssnittet är överskådligt och det är lätt att se kommande och föregående program på kanalerna. Det finns dock inte någon lika överskådlig kanalguide som i Tivo-boxen. En stor fördel är dock film- och serier-sidorna där man inte behöver bry sig om kanaler eller tjänster, utan bara kan bläddra fram det man vill se. Det får det att kännas som en samling av utbudet, ungefär som TV-appen i Apple TV. Mycket snyggt löst.

För att kunna se äldre avsnitt av vissa serier man följer måste dock rättighetsinnehavaren tillåta att den strömmas. Något man kunde gå runt på Tivo-boxen genom att markera den som en favorit, så att avsnitten automatiskt spelades in. Det sägs dock att det är en tilläggsmodul med inspelningsmöjlighet på gång från Com Hem.

Bildkvaliteten

En stor fördel med TV Hub-boxen är att den är anpassad till moderna TV-apparater med stöd för 4K-upplösning. Den stöder till och med HDR, den senaste tekniken för utökat färgomfång. Det lär visserligen dröja ett tag innan vi får se live-TV stödja det. Men det är en stor fördel för de strömmande videotjänsterna. Speciellt som Android-versionen av Netflix stöder både 4K och HDR. Boxen får alltså din nya TV att verkligen komma till sin rätt.

Slutsats

Com Hem TV Hub är en betydligt modernare box än den gamla Tivo-boxen. Den stöder 4K-upplösning och HDR samt använder samma Android TV-mjukvara som moderna smart-TV-apparater. Det är därmed en mer öppen plattform med tillgång till fler appar. Tack vare att strömningsbara TV-serier och filmer samlas i egna flikar känns det som att ha fått tillgång till ett enormt bibliotek. Däremot kan man inte spela in de titlar som inte finns att strömma, men det ska lösas med en uppgraderad box senare i höst. På det hela taget känns det som en modern och lättanvänd box som är ett måste för den som inte har en smart-TV.

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

14 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Här får den bara beröm. Själv är jag långt ifrån imponerad. Chromecast är ostabil och kopplar ner titt som tätt. Volymen varierar enormt mellan olika kanaler. Gränssnittet är enligt min mening väldigt rörigt. Det saknas en program guide. Nu får man ingen översikt.

Är inte heller imponerad. Tidigare så kändes det som TV via andra bolag visades ”live” och deras Play tjänst var en funktion som man tryckte på en separat knapp. Med Com Hems TV HUB så dröjer det 2-7 sekunder för varje kanal att läsas in vilket mer känns som en streaming än vanligt TV sändning. Det laggar också enormt i bilden och upplevs ryckigt. Ljudet är bedrövligt och som Stefan skrev varierar volymen kraftigt mellan kanalerna. Ska tilläggas att jag har 1000 MB i nedladdning med ethernetkabel hela vägen till TV HUB. Så konstigt att den ändå tar tid och… Read more »

Precis fått Hub inkopplad i stället för Tivo som jag haft många år. Är besviken, saknar programguiden, saknar att inte få text av program, saknar också att inte enkelt få tillgång till information om program. Hade förväntat mig en förbättring i jämförelse med Tivo men icke!

Den är en av dom sämsta .du måste trycka alldeles för mycket för att komma till olika kanaler . All txt på kanaler är borta . Det märks att det är nog är en svensk som gjort programvaran efter som den är så komplicerad . Fjärrkontrollen kommer att vara utsliten på rekord tid . En skit låda .

Kan bara instämma, sämsta skräp kan jag konstatera efter några minuter! Har L&B fått betalt för att skriva en så positiv test kan man nästan undra eller om Comhem skrivit testen själva 😀. Förutom allt ologiskt är kvaliteten på själva boxen av sämsta kvalitet, fjärrkontrollen är det glapp i knapparna redan när man packat upp den, kvaliteten hade varit den förväntade om man köpt den på Rusta för 3,50! Extremt missnöjd, betyg -1 känns snällt!!

Jag är också besviken. Det går inte att spolar fram o tillbaka i programmet samtidigt som man ser var man är… Jättesvårt att hitta rätt i programmet och stoppa där man vill stoppa och se. Ibland går det att hoppa fram ett litet steg ibland går det inte och då hoppar den fram för långt… Jättekomplicerat med knapparna och man får trycka många gånger för att komma dit man vill… Och råkar man trycka fel så får man börja om från början den långa vägen… Ingen bra logik och användarvänlighet. Saknar Tivo…. Kan man får tillbaka den? Hellre det än… Read more »

Följ Ljud & Bild