Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Com Hem Tv Hub

Framtidens TV-box

Com Hem har gjort ett bra jobb med att komma runt begränsningarna i Android TV.

Av / 2018-08-28 - 21:38
Com Hem Tv Hub
Jonas Ekelund

För fem år sedan lanserade Com Hem Tivo-boxen, deras första kabelbox som var mer än bara en mottagare. Amerikanska Tivo är kända för att man likt en VHS-bandspelare kan spela in program, om än på en mer rymlig hårddisk. Den lär sig också vilken typ av program man brukar titta på, och börjar självständigt spela in sådant den tror att man hade velat se. Man kan även göra önskelistor för att spela in allt med en viss titel eller skådespelare. I vissa fall kan man även gå tillbaka och se äldre avsnitt av serier, beroende på rättigheter. Däremot var utbudet av strömningstjänster ytterst magert.

Com Hem Tv Hub
En smidig box som man inte behöver skämmas för att ha stående framme. (Foto: Com Hem)

Nu har Com Hem lanserat sin modernare box TV Hub som är baserad på Android TV, vilket är samma lösning som sitter i många moderna TV-apparater. Den blandar enkel bläddring mellan live-TV, uppspelning av äldre avsnitt, en överskådlig presentation av tillgängliga filmer och TV-serier, hyr- och köp-filmer, samt ett betydligt rikare utbud av appar. Fjärren är smidig med snabbknappar för de populäraste tjänsterna, och till och med röstsökning om man inte orkar knappa. Boxen stöder Fiberkoax (DVB-C), FiberLan (IPTV) och marksänd TV (DVB-T).

Smidiga snabbknappar för populära tjänster (Foto: Com Hem)

Installation

Förutom att koppla boxen till TV-uttaget behöver den internet. Man kan koppla den via Wifi, men vi rekommenderar att man använder en nätverkskabel för stabilare och snabbare uppkoppling. Fjärrkontrollen ansluts via Bluetooth, vilket även innebär att den inte behöver fri sikt till boxen. Snabbast och enklast installerar man boxen med sin Android-mobil. Då slipper man manuellt knappa in Wifi-nätverk, lösenord och Google-konto. Det senare behövs för att komma åt apparna i Android TV.

Tjänster och användning

Boxen levereras med TV4 Play, SVT Play och Netflix förinstallerade. Tyvärr finns inte många andra strömningstjänster tillgängliga i Android TV. Däremot har de flesta kanaler som ingår i ens abonnemang en video-on-demand-tjänst integrerad i boxen. Därmed kan man faktiskt få strömning även från TV3, Kanal 5, TV6, TV7, TV8, Kanal 9, TV 10, TV 11, TV 12, Paramount, ABC, Fox, National Geographic, TNT, Nickelodeon, Comedy Central, TLC, Discovery, BBC, Viasat, Cmore etc. Sammanlagt 51 kanaler. Det är svårslaget!

Andra populära appar som Spotify, Google Play och Plex finns dock. Naturligtvis är även Chromecast inbyggt i boxen. Därmed kan man strömma allt möjligt innehåll från sin mobil eller surfplatta, om det inte finns tillgängligt i boxens appar.

Bristen på appar i Google Play löser Comhem med inbyggda video-on-demand-tjänster för kanalerna. (Foto: Com Hem)

Gränssnittet är överskådligt och det är lätt att se kommande och föregående program på kanalerna. Det finns dock inte någon lika överskådlig kanalguide som i Tivo-boxen. En stor fördel är dock film- och serier-sidorna där man inte behöver bry sig om kanaler eller tjänster, utan bara kan bläddra fram det man vill se. Det får det att kännas som en samling av utbudet, ungefär som TV-appen i Apple TV. Mycket snyggt löst.

För att kunna se äldre avsnitt av vissa serier man följer måste dock rättighetsinnehavaren tillåta att den strömmas. Något man kunde gå runt på Tivo-boxen genom att markera den som en favorit, så att avsnitten automatiskt spelades in. Det sägs dock att det är en tilläggsmodul med inspelningsmöjlighet på gång från Com Hem.

Bildkvaliteten

En stor fördel med TV Hub-boxen är att den är anpassad till moderna TV-apparater med stöd för 4K-upplösning. Den stöder till och med HDR, den senaste tekniken för utökat färgomfång. Det lär visserligen dröja ett tag innan vi får se live-TV stödja det. Men det är en stor fördel för de strömmande videotjänsterna. Speciellt som Android-versionen av Netflix stöder både 4K och HDR. Boxen får alltså din nya TV att verkligen komma till sin rätt.

Slutsats

Com Hem TV Hub är en betydligt modernare box än den gamla Tivo-boxen. Den stöder 4K-upplösning och HDR samt använder samma Android TV-mjukvara som moderna smart-TV-apparater. Det är därmed en mer öppen plattform med tillgång till fler appar. Tack vare att strömningsbara TV-serier och filmer samlas i egna flikar känns det som att ha fått tillgång till ett enormt bibliotek. Däremot kan man inte spela in de titlar som inte finns att strömma, men det ska lösas med en uppgraderad box senare i höst. På det hela taget känns det som en modern och lättanvänd box som är ett måste för den som inte har en smart-TV.

Karakter
Com Hem Tv Hub

Ljud & Bild tycker

Stöd för 4K och HDR. Chromecast. Massor av video-on-demand-tjänster. Ingen inspelning (ny box kommer). Dåligt app-utbud. Inkonsekvent röststyrning.

56 reaktioner på ”Com Hem Tv Hub”

 1. Stefan Malmstedt

  Här får den bara beröm. Själv är jag långt ifrån imponerad. Chromecast är ostabil och kopplar ner titt som tätt. Volymen varierar enormt mellan olika kanaler. Gränssnittet är enligt min mening väldigt rörigt. Det saknas en program guide. Nu får man ingen översikt.

  1. Berit Persson

   Dåligt ljud trots max höjning!!!
   Ingen text, hur klarar döva och hörselskadade att följa med i denna utveckling. 👎👎🥴

   1. Håller fullständigt med!!! Vi har haft Tivo med inkopplad surround anläggning men fick den nya hubben nu med helt värdelöst ljud. Har testat att bara köra tv ljud men trots maxvolym som är 63 på tvn så behöver man inte vara orolig att störa grannarna. Har superbra hörsel men hör knappt ändå 👎👎😡

 2. Är inte heller imponerad.
  Tidigare så kändes det som TV via andra bolag visades ”live” och deras Play tjänst var en funktion som man tryckte på en separat knapp.
  Med Com Hems TV HUB så dröjer det 2-7 sekunder för varje kanal att läsas in vilket mer känns som en streaming än vanligt TV sändning.
  Det laggar också enormt i bilden och upplevs ryckigt.
  Ljudet är bedrövligt och som Stefan skrev varierar volymen kraftigt mellan kanalerna.
  Ska tilläggas att jag har 1000 MB i nedladdning med ethernetkabel hela vägen till TV HUB.
  Så konstigt att den ändå tar tid och laggar.

 3. Måna Lundblad

  Precis fått Hub inkopplad i stället för Tivo som jag haft många år. Är besviken, saknar programguiden, saknar att inte få text av program, saknar också att inte enkelt få tillgång till information om program. Hade förväntat mig en förbättring i jämförelse med Tivo men icke!

 4. Den är en av dom sämsta .du måste trycka alldeles för mycket för att komma till olika kanaler . All txt på kanaler är borta . Det märks att det är nog är en svensk som gjort programvaran efter som den är så komplicerad . Fjärrkontrollen kommer att vara utsliten på rekord tid . En skit låda .

  1. Anders henriksson

   Kan bara instämma, sämsta skräp kan jag konstatera efter några minuter! Har L&B fått betalt för att skriva en så positiv test kan man nästan undra eller om Comhem skrivit testen själva 😀. Förutom allt ologiskt är kvaliteten på själva boxen av sämsta kvalitet, fjärrkontrollen är det glapp i knapparna redan när man packat upp den, kvaliteten hade varit den förväntade om man köpt den på Rusta för 3,50! Extremt missnöjd, betyg -1 känns snällt!!

   1. Bra synpunkter av Dig. Precis min åsikt. Familjen kallar den bajsboxen. Har lämnat leverantören o kommer aldrig mer tillbaks.
    /Ove

 5. Jag är också besviken. Det går inte att spolar fram o tillbaka i programmet samtidigt som man ser var man är… Jättesvårt att hitta rätt i programmet och stoppa där man vill stoppa och se.
  Ibland går det att hoppa fram ett litet steg ibland går det inte och då hoppar den fram för långt…
  Jättekomplicerat med knapparna och man får trycka många gånger för att komma dit man vill… Och råkar man trycka fel så får man börja om från början den långa vägen… Ingen bra logik och användarvänlighet.
  Saknar Tivo…. Kan man får tillbaka den? Hellre det än bättre bild tyvärr…. Så besviken är jag.

   1. Bedrövligt att det inte går att texta programmen. Hur har de tänkt? Det är nästan åldersdiskriminering! Dessutom talar många med en hastighet som hade diskvalificerat dem från medverkan i media för 30 år sen. Jag vill ha möjlighet att texta programmen!

 6. Gagarin Miljkovich

  Den nya fjärrkontrollen är inte populär hos äldre personer. Det är alldeles för många knapptryckningar för att byta Teve-kanaler.

  Tele2 (f.d Comhem) borde som tillval erbjuda kunderna en simplare fjärrkontroll, med sifferknappar, 0-9, där man med en eller två knapptryckningar byter teve-kanal.

  Detta skulle uppskattas av många.

  1. Jag håller med älskade min tivobox, tv hub rena rama skiten enligt mig , när jag programmerar vet jag inte om det är repris eller inte rörigt att bläddra, när min bindningstid är slut blir det annat bolag aldrig mer Tele 2

 7. Johnnh Johansson

  På skärmen kommer det att tv hubben ska uppgraderas, så nu går det inte att kolla på tv.
  Är det någon som vet hur en uppgradering går till.

  1. Läste någonstans att den bara har stereo men är osäker om det stämmer. Är det så
   så är det skit.

 8. Vill man titta på en tennismatch och hoppa över alla sidbyten med pauser är Tivo bra. Filmer kan ses utan reklam genom snabbspelning och hopp framåt. Ovärderlig tidsbesparing! Tror inte detta går med Tele 2 (Com Hem) lådan ”TV hub”. Detta är inget steg framåt. Kommer inte att byta Tivo mot detta!
  /Staffan

 9. Riktigt dåligt att man inte kan ha text-tv! Hör man dåligt eller är döv är detta helt bortkastade pengar och någon information lämnas inte om detta innan köp! De borde därför ta fram en fjärrkontroll där det finns möjlighet att få fram text-tv eller be Google Play och t ex SVT att ta fram en app för detta!

 10. Jean-Philippe

  Jag saknar att spolar bakåt på live sändningar. Jag menar samtliga. Nu är det inte självklart som det var med Tivo. Tivo hade också fördelar men TV Hub är i det hela mkt bättre, så mkt snabbare än Tivo, Netflix, Spotify, osv. Inte bara storleken samt designen, men innehåll är bättre; och den hanteras som en Android. Det går åt rätt håll tycker jag.

 11. Är inte så beroende av text tv, kör Apple TV istället den dagen jag tvingad byta bort tivoboxen, blir en sorgens dag, kör iofs smart hem vi ATV, så inget piss android i mitt hem förutom i Samsung tv:n men där funkar Android iofs bra ihop med tivoboxen, visst 2 fjärrkontroller vid vissa moment men, ingen huv tack !

 12. Sir Wankalot

  Tv-hub med en skitfjärrkontroll vs. Tivo trots lite hicka ibland. Tv-huben -100, Tivon behåller alla dar i veckan. Så j-vla besviken…….. Byt tbax.

 13. Mest köpta recension jag läst.
  Bilden är bra, men resten bla fjärren är rena skräpet.
  Tv hub +rec suger fett!!

  1. Håller fullständigt med om ditt omdöme. Skrev själv ett sådant som man valde att inte publicera. Var väl för tuff mot LB. TV huben är rena skiten…

 14. Har precis läst igenom samtliga recensioner och det är ingen trevlig läsning då det gäller TV-Huben – behåller nog min Tivo-box så länge som möjligt!

   1. 3 månader är förstörd för mig. Har inte lust att se på Tv längre. Ska byta leverantör och till Apple Tv

 15. Håller med om att det är riktig skit. Rena rama bajsboxen, o leksaksfjärren ännu värre. Vila i frid min gamla Tivo. Du var bra.
  Lämnar tele2 när abonnemanget går ut.

 16. Hur seriös framstår man när man berömmer denna box från Ljud & Bild.
  Boxen är helt värdelös och har fortfarande flera problem förutom handhavande.
  Att det inte går att spola tillbaka eller se material som spelas in i realtid är fortfarande en gått 2023. inte heller är guiden något att hyllas.
  Plus att det inte spelar in automatiskt liknande program som ligger nära ens favoriter.
  Tivon var ljusår bättre förutom stödet för HDR och 4K.
  Riktigt dåligt av Tele2 och tidigare Comhem

 17. TV Huben från Tele2 är ett riktigt stolpskott!! Förmodligen är tillverkningskostnaden inkl. frakt från Asien en bra bit under hundralappen. Här tjänar Tele2 stora pengar. Tacka vet jag TIVO boxen. Den fungerade alldeles utmärkt med min Android TV. Den ny Huben och fjärrkontrollen är som en icke färdigutvecklad leksak.
  Ingen text TV. Ingen inspelningsfunktion (Måste hyra en tillsats av Tele2). Ingen knappsats för att snabbt kunna knappa in en annan kanal. Ljud som ändrar sig självt vid kanalbyte. Dålig kanalinfo. Långsam i manövreringen. Ingen tangent för att återgå till senaste kanalen. Allt detta innebär en klar försämring för oss kunder. Och det tråkigaste av allt är att från Tele2 hörs inte ett ljud för att bemöta all denna negativa kritik. Man bryr sig tydligen inte ett dyft om sina kunder. Bara pengarna ramlar in. Detta och Huben är lika dåligt
  Förstår inte hur LJUD & BILD kan höja denna skräp Hub till skyarna!

 18. Jan Sjöquist

  Hub inspelningstjänsten Rec, kan man ställa in inspelning i app som med TiVo?
  Eller endast med fjärrkontrollen?

 19. Dan Lundqvist

  Instämmer med samtliga kommentarer. Blev påtvingad denna när de nu kör gamla TiVo boxen i graven och precis allt som var bra med gamla boxen är nu borta inkl. det jag hatar med dessa simpla fjärrar och att inspelningsfunktion känns som en taskig efterkonstruktion som inte funkar bra.
  Måste nu börja se mig om efter en annan leverantör av tvbox/tv. ☹️

 20. Hmm. Verkar som de flesta inte läst tv2 hubs guider. Ex. Spola fram/bak/paus funkar utmärkt både live och inspelat. Inga problem med undertexter via inställningar bla. mm. mm

  Verkar i de flesta inlägg verkar vara ”skit bakom spakarna”. Jo, man får lära sig lite nytt och inte lika enkelt som tivo, speciellt för äldre.

  Men att klaga på funktioner som faktiskt finns, för att man inte kollat igenom guider mm. Det är blää.

  1. Du har helt rätt i att det går att spola framåt och bakåt och att pausa men det gäller enbart om du streamar eller om du har betalar 29 spänn extra för Rec-funktionen. Med TiVO-boxen kunde du pausa i Live-TV, det går inte med Huben.

   Det kan säkert vara så att det i vissa fall är Skit Bakom Sparkarna men jag anser mig iaf ha hyfsad koll på teknik och jag hatar den här boxen precis lika mycket som alla andra i den här tråden.

 21. Tivoboxen var mycket mer logisk o användarvänlig. Tv hub saknar många av tivons finesser trots att jag har hårddisk.
  Enkla saker som slowmo växla mellan senaste kanal etz fins ej. Favoritkanal redigering är värdelös. Tv hub är långsam i reaktionen. Fjärren är ett skämt.
  Tivon hade fullgott ljud o bild! Dom flesta anv har inget behov att kunna streama massa dyra tilläggs tjänster.

 22. Ett stort fel på denna TV-hub är att den skickar ut 5.1 ljud från alla källor hela tiden om man har surroundljudet påslaget, även då källan egentligen bara har stereoljud. Det medför att när det är stereoljud och surroundanläggningen då ska göra om ljudet till virtuellt surround, så funkar inte det och det skickas bara ut ljud till vänster och höger fram. Fruktansvärt irriterande, då man investerat i en bra ljudanläggning.

  1. Läste om att huben skickar ut 5.1ljud hur som helst. Hur har du kopplat då. Jag har som från tivoboxen dragit optisk kabel från hub till receiver. Den vägen kommer inget dolby fram över huvud taget

   1. Jag har kopplat in den via HDMI-kabel till förstärkaren. Av någon anledning är det många appar som inte längre har 5.1-ljud, t.ex. Svt och Viaplay men det är likadant i min Chromecast med Google TV, så det kan inte skyllas på hubben men lite skumt är det. Kommer förhoppningsvis tillbaka.

 23. Håller med ovanstående inlägg att TV huben är rena rama skiten. Vilket snille som designat fjärrkontrollen kan man ju undra – liten, ynklig och totalt värdelös utan sifferknappar. Mycket, mycket sämre än TIVO. Varför skall allt nytt bara bli sämre – för någon förbättring är inte detta.
  Gåsmor

 24. Jag är sedan ett par veckor innehavare av en Tele2 TV Hub och kan bara konstatera att maken till usel produkt beträffande handhavandet lär man inte kunna hitta (jag är 75 år och har hunnit stifta kontakt med ett otal antal elektroniska apparater under årens lopp). Som någon tidigare påtalade lär fjärrkontrollen snart bli utsliten på grund av alla knapptryckningar som krävs (vill man t.ex. koppla in trådlösa hörlurar handlar det om trettio knapptryckningar och resultatet blir att det funkar med apparna men då man slår över till linjär-TV kopplas hörlurarna bort!). Saknar sannerligen min Tivo-box.

 25. Thomas Bergelin

  Går det att överföra inspelade filmer,serier från Tivo Boxen till den nya tele 2huben?? Om detta inte går tänker jag inte byta ut min Tivo box till den nya tele 2 hub. Dessutom har jag nedsatt hörsel och att använda mig av text tv är mycket viktigt. kan man koppla ögonkontakt till huben för att kunna använda sig av hörselslinga? Säger då hellre upp mitt abonnemang om det nämnda inte fungerar och anmäler ´då tele 2 för diskriminering av hörselskade. Mvh Thomas Bergelin

  1. Tyvärr det går inte att överföra. Läste mycket om detta innan bytet så jag var förberedd. Synd!

 26. Det är synd att menyerna för Tv-tablån är fullständig bedrövliga.
  Inget fel på bild- och ljudkvalitet hos mig som tur, som jag läser ovan andra har.
  Får intrycket att Tele2 medvetet försöker styra in kunderna på sina betaltjänster och därför gjort visning av Tv-tablån och kanal-val undermåliga i jämförelse med betaltjänsternas menyer.
  Shame on you, Teevee two!

 27. Så bedrövligt med detta byte från den utmärkta Tivon till huben. Så många funktioner som försvåras, det blir ett evigt klickande i stället för ett klick på Tivon. Genom att det inte finns siffror på fjärrkontrollen är det bökigt att klicka sig fram mellan kanalerna, och så är text-TV också borta. Man undrar hur de kunde ersätta en sådan bra produkt som Tivon mot detta, förmodligen en kostnadsfråga. Allting blir inte bättre med tiden, utan det var bättre förr. Dessutom får man betala 29 spänn extra för inspelningsfunktionen! Skit, Tele2!

 28. Har just fått en Tele2 hub. Håller helt med alla ovan negativa kommentarer. Hela skiten måste vara designat och programmerat av en sån där datanörd med bakvänd keps som inte har en aning om hur vanliga människor använder prylar. Allting är sämre än Tivo och nu måste jag ha två fjärrkontroller (varav hubbens är löjligt dålig), förut kunde jag styra både TVn och Tivon med Tivons fjärr. Att undertexter saknas är en skandal för oss som hör dåligt, nu måste man se allt via appar för att få text.
  Hubben skulle vara snabbare men frånsett krånglet att byta kanal som tar tid så är den långsammare att starta och chromecasten tar en evighet att starta jämfört med min gamla chromecast dongel som startar direkt. Jag har tills vidare både Tivo och Hub installerade och kan jämföra både bild och ljud som även det är bättre på Tivo.
  Enligt Tele2 slutar Tivo att fungera 7 dec, så vi får se….

 29. Mitt förra inlägg försvann. Kanske var för kritiskt, men vi försöker igen.
  Recensionen är skriven för fem år sedan och det är obegripligt att någon (Jonas Ekelund) då tyckte att detta var en bra produkt och idag 5 år senare när det t.ex. på mobiltelefoner tagits ett jättekliv har det tydligen inte skett någon som helst produktutveckling på denna hub.
  Detta är en riktig kalkonprodukt. Fjärrkontrollen ett skämt (med Tivo kunde jag styra både TV och Tivo med samma fjärr). Ingen undertext. Långsammare och krångligare att byta kanal. Sämre kanalöversikt och faktiskt sämre bild och ljud. Jag har båda inkopplade tills vidare för att jämföra men efter dec 7 skall inte Tivo funka längre enl Tele2.

 30. Vilken smörja. Där åkte verkligen Tele2 på ett lik i lasten när dom tog över Comhem. Dålig bild och dåligt ljud dessutom. Frågan är hur man skall lösa det här när man sitter fast i gruppavtal och nu blir av med Tivon. Vilken besvikelse.

 31. Tele2Hub är det sämsta jag varit med om.
  Saknar verkligen den gamla TIVO-boxen.

  För att kunna pausa live-sändningar och kunna spela in program, är man tvungen att hyra en REC2 (de kallar den för en inspelningsbar USB-SSD).

  Det värsta är att de pajar efter 4-7 dagar.
  Jag är inne på nr. 3 nu och den slutade att fungera efter 4 dagar.
  Trots upprepade kontakter med Tele2 Kundtjänst, vägrar de att inse att det kan vara Tele2Huben i sig själv som orsakar att diskarna går sönder.

  Nej, de fortsätter bara att skicka nya REC2 till mig.
  Stort skämt detta!!!

 32. Ni påstår att det är en modernare box än gamla Tivo men det är inte ens ett dåligt plagiat Det är nog det sämsta jag haft i tv-väg. Varför ta bort Tivo som fungerade hur bra som helst Kommer nog att skicka tillbaks den här huben och jojna ett annat tv-företag.

 33. Benny Markusson

  Dom motiverar prishöjningar med bättre funktioner när det i själva verket blir bara skit tv huben är ett riktigt ner köp jämfört med TiVo boxen. Tv huben hänger sej flera gånger i veckan, nu funderar vi på att säga upp abonnemanget.
  Skit grejor rent ut sagt .

 34. Var tvungen att byta från Tivo till nya minihuben, VILKET NEDKÖP, allt är sämre med nya minihuben !!!
  Ibland tar det flera minuter innan den går igång, ingen inspelning – kostar extra !?!?!?
  Hur kan man bli tvungen att byta till något som är så mycket sämre ???
  Åh vad jag saknar TIVO !!!

 35. Kari Kostamo

  Har precis läst alla kommentarer om Tele-2 Huben och är lite rädd pga. att min gamla digibox från 2009 med inspelnings möjlighet på 2 kanaler samtidigt, (OBS. utan extra avgifter), samt text-tv har börjat visa vissa grämpor och skall snart förvissas till någon afrikansk land och elskräp-soptipparna där. Alltså, hur i helsike törs jag ersätta min gamla med den här HUBEN när den fortfarande år 2024! är så jäkla underutvecklad, i både mjukvara och hårdvara!?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Rulla till toppen