Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Audio Pro Drumfire

Stora stygga Audio Pro

Drumfire är de tidigare bordshögtalarnas stora, högljudda och farliga kusin.

Av / 2018-09-20 - 10:24
Audio Pro Drumfire
Jonas Ekelund

Vi har tidigare testat Audio Pros bordshögtalare i Addon T-serien med utmärkt resultat. De har till och med vunnit vår utmärkelse som Årets bästa trådlösa högtalare i sin prisklass. Förra året kom Addon C-serien där de tidigare högtalarna kunde kopplas upp till nätverket och spela i alla rum. Men det var fortfarande bordshögtalare. De hade inte riktigt ljudtrycket för att kunna ersätta en ljudanläggning i vardagsrummet när man hade fest. Men det har Audio Pro löst med Drumfire, deras största och mest högljudda högtalare.

(Foto: Tillverkare)

Konstruktion och anslutningar

Drumfire är i själva verket två högtalare, en bordshögtalare som är något bredare än Addon C10, samt en lika bred men tre gånger högre subwoofer. Därmed kan man själv välja om man vill ha dem fristående, staplade på varandra, eller separera dem för att gömma undan subwoofern. Designspråket är välbekant men ytskiktet är nytt. Där de tidigare högtalarna har en glansig lack har Drumfire istället fuskläder. Ett rockigare utseende som påminner om Marshalls högtalare. Liksom tidigare är ovansidans kontrollpanel i metall. Ett kvalitetsbygge som får alla billiga plasthögtalare att skämmas.

Man kopplar ihop dem med en sladd till bordshögtalarens Sub-utgång, precis som man haft möjlighet att göra med de tidigare högtalarna. Vill man ansluta andra ljudkällor finns det RCA-ingång på baksidan, och på ovansidan sitter en lättåtkomlig 3,5 mm-ingång. De flesta lär dock köra trådlöst via Bluetooth eller Wifi. Vill man ha en mer pålitlig uppkoppling finns även möjlighet att använda nätverkssladd till sin internetrouter.

(Foto: Tillverkare)

Hantering och finesser

Anslutningen till nätverket är ytterst enkel. Man laddar ned Audio Pro Control-appen från Google Play eller App Store, beroende på om man har en iPhone eller Android-mobil. I appen väljer man att lägga till en ny högtalare, sedan trycker man på Wifi Connect-knappen på baksidan av högtalaren. Högtalaren dyker upp i appen, man anger lösenordet till sitt trådlösa nätverk, och sedan är man igång!

Eftersom högtalaren har Spotify Connect integrerat är det ytterst enkelt att spela musik till Drumfire, eller en högtalargrupp den tillhör. Det är bara att välja den som uppspelningsenhet direkt i Spotify-appen. Det finns även integration med tjänster som Tidal, Deezer och TuneIn. Från Apple Music får man köra AirPlay.

I appen kan man gruppera högtalare, antingen som stereopar eller multirum-högtalare. Det görs helt enkelt genom att dra och släppa en högtalare på en annan, eller dra isär dem när man är klar. Ytterst intuitivt. Vill man inte använda volymknapparna på högtalarna kan naturligtvis även det göras från appen. Spellistor och radiostationer kan sparas som snabb­val kopplade till knapparna på ovansidan av högtalaren, eller även där styras från appen.

Topphögtalaren tar hand om anslutningarna medan subben har alla manuella ljudkontroller.

Ljudkvaliteten

Det ska sägas med en gång att Drumfire spelar högt som en rockkonsert och har en bas som ett åskväder. Så pass att man bör akta sig för att dra upp volymen allt för mycket om man bor i lägenhet och inte vill bli vräkt. Jag blev även tvungen att justera ned basen eftersom fönstren började skallra när jag försökte mig på ”Limit to your love” med James Blake. Denna basmördare till låt brukar annars avslöja högtalarnas brist på riktig djupbas. Inte denna gång.

Men det är inte bara dunder och brak utan finess, som var fallet när vi testade partyhögtalare. Liksom med de tidigare modellerna spelar nämligen Drumfire väldigt rent och klart. Man hör minsta greppbyte i akustiska konserter och även svagare instrument går att urskilja i bombastiska orkesterverk. Tack vare det klara ljudet blir det inte tröttande för öronen, och det är först när man stänger av som man inser hur högt man egentligen har spelat. Ljudet fyller verkligen rummet, men det är klart att man saknar stereoperspektivet. Fast det är klart, man kan ju köpa två stycken och stereokoppla…

Drumfire kan enkelt paras ihop med Audio Pros andra multirum-högtalare i appen.

Slutsats

Audio Pros tidigare små högtalare har alla spelat bra och imponerat på oss. Men de har saknat lite hästkrafter och tyngd för att riktigt få fart på hemmafesten. Det löser Drumfire med råge. Med tillägget av en enorm bashögtalare spelar de på en ohälsosam volymnivå och fick bokstavligen våra fönster att skallra. Men även på normal volym och med lugnare musik imponerar den med klarhet och närvarokänsla. Det får inte glömmas att Drumfire även är del av Audio Pros multirum-sortiment, så man kan mycket väl komplettera med fler högtalare. Med en liten kökshögtalare och denna best i vardagsrummet täcker man hela behovet.

Karakter
Audio Pro Drumfire

Ljud & Bild tycker

Klart och detaljerat ljud. Enorma volymresurser och djupbas. Snygga och välbyggda. Appen behöver lite polering för att bli helt intuitiv.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Rulla till toppen