test: Audio Pro Drumfire

Stora stygga Audio Pro

Drumfire är de tidigare bordshögtalarnas stora, högljudda och farliga kusin.
Karakter
Audio Pro Drumfire
Ljud & Bild tycker
Klart och detaljerat ljud. Enorma volymresurser och djupbas. Snygga och välbyggda.
Appen behöver lite polering för att bli helt intuitiv.
Specifikationer
Element: 8” bas + 2 x 4,5” + 2 x 1”. Uteffekt: 300 watt (100 + 200) Frekvensomfång: 30 Hz-22 kHz Anslutningar: Wifi, BT, RCA, 3,5 mm Storlek: 37 x 16 x 19 + 50 x 37 x 19 cm www.audiopro.com
Annons
Annons
forfatter

Vi har tidigare testat Audio Pros bordshögtalare i Addon T-serien med utmärkt resultat. De har till och med vunnit vår utmärkelse som Årets bästa trådlösa högtalare i sin prisklass. Förra året kom Addon C-serien där de tidigare högtalarna kunde kopplas upp till nätverket och spela i alla rum. Men det var fortfarande bordshögtalare. De hade inte riktigt ljudtrycket för att kunna ersätta en ljudanläggning i vardagsrummet när man hade fest. Men det har Audio Pro löst med Drumfire, deras största och mest högljudda högtalare.

(Foto: Tillverkare)

Konstruktion och anslutningar

Drumfire är i själva verket två högtalare, en bordshögtalare som är något bredare än Addon C10, samt en lika bred men tre gånger högre subwoofer. Därmed kan man själv välja om man vill ha dem fristående, staplade på varandra, eller separera dem för att gömma undan subwoofern. Designspråket är välbekant men ytskiktet är nytt. Där de tidigare högtalarna har en glansig lack har Drumfire istället fuskläder. Ett rockigare utseende som påminner om Marshalls högtalare. Liksom tidigare är ovansidans kontrollpanel i metall. Ett kvalitetsbygge som får alla billiga plasthögtalare att skämmas.

Man kopplar ihop dem med en sladd till bordshögtalarens Sub-utgång, precis som man haft möjlighet att göra med de tidigare högtalarna. Vill man ansluta andra ljudkällor finns det RCA-ingång på baksidan, och på ovansidan sitter en lättåtkomlig 3,5 mm-ingång. De flesta lär dock köra trådlöst via Bluetooth eller Wifi. Vill man ha en mer pålitlig uppkoppling finns även möjlighet att använda nätverkssladd till sin internetrouter.

(Foto: Tillverkare)

Hantering och finesser

Anslutningen till nätverket är ytterst enkel. Man laddar ned Audio Pro Control-appen från Google Play eller App Store, beroende på om man har en iPhone eller Android-mobil. I appen väljer man att lägga till en ny högtalare, sedan trycker man på Wifi Connect-knappen på baksidan av högtalaren. Högtalaren dyker upp i appen, man anger lösenordet till sitt trådlösa nätverk, och sedan är man igång!

Eftersom högtalaren har Spotify Connect integrerat är det ytterst enkelt att spela musik till Drumfire, eller en högtalargrupp den tillhör. Det är bara att välja den som uppspelningsenhet direkt i Spotify-appen. Det finns även integration med tjänster som Tidal, Deezer och TuneIn. Från Apple Music får man köra AirPlay.

I appen kan man gruppera högtalare, antingen som stereopar eller multirum-högtalare. Det görs helt enkelt genom att dra och släppa en högtalare på en annan, eller dra isär dem när man är klar. Ytterst intuitivt. Vill man inte använda volymknapparna på högtalarna kan naturligtvis även det göras från appen. Spellistor och radiostationer kan sparas som snabb­val kopplade till knapparna på ovansidan av högtalaren, eller även där styras från appen.

Topphögtalaren tar hand om anslutningarna medan subben har alla manuella ljudkontroller.

Ljudkvaliteten

Det ska sägas med en gång att Drumfire spelar högt som en rockkonsert och har en bas som ett åskväder. Så pass att man bör akta sig för att dra upp volymen allt för mycket om man bor i lägenhet och inte vill bli vräkt. Jag blev även tvungen att justera ned basen eftersom fönstren började skallra när jag försökte mig på ”Limit to your love” med James Blake. Denna basmördare till låt brukar annars avslöja högtalarnas brist på riktig djupbas. Inte denna gång.

Men det är inte bara dunder och brak utan finess, som var fallet när vi testade partyhögtalare. Liksom med de tidigare modellerna spelar nämligen Drumfire väldigt rent och klart. Man hör minsta greppbyte i akustiska konserter och även svagare instrument går att urskilja i bombastiska orkesterverk. Tack vare det klara ljudet blir det inte tröttande för öronen, och det är först när man stänger av som man inser hur högt man egentligen har spelat. Ljudet fyller verkligen rummet, men det är klart att man saknar stereoperspektivet. Fast det är klart, man kan ju köpa två stycken och stereokoppla…

Drumfire kan enkelt paras ihop med Audio Pros andra multirum-högtalare i appen.

Slutsats

Audio Pros tidigare små högtalare har alla spelat bra och imponerat på oss. Men de har saknat lite hästkrafter och tyngd för att riktigt få fart på hemmafesten. Det löser Drumfire med råge. Med tillägget av en enorm bashögtalare spelar de på en ohälsosam volymnivå och fick bokstavligen våra fönster att skallra. Men även på normal volym och med lugnare musik imponerar den med klarhet och närvarokänsla. Det får inte glömmas att Drumfire även är del av Audio Pros multirum-sortiment, så man kan mycket väl komplettera med fler högtalare. Med en liten kökshögtalare och denna best i vardagsrummet täcker man hela behovet.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Annons
Annons

Läs också

CAT har begränsat antalet coola funktioner i sin bästa toughphone – men har förbättrat kvaliteten.
Med ett mycket mer attraktivt pris än sist är Xiaomi tillbaka som det prissmarta alternativet.
Fitbit Sense är utmärkt på det mesta, men misslyckas med några grundläggande saker.
Den minsta modellen i iPhone 12-serien är också den billigaste. iPhone 12 mini är faktiskt smått genialisk
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.