Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Apple iPhone SE

Världens snabbaste lilla mobil

På utsidan ser den ut som gamla iPhone 5, men på insidan är den toppmodern.

Publicerad 2016-04-06 - 17:18
Apple iPhone SE
Jonas Ekelund

Apples första försök med en billigare mobil var iPhone 5C. Den sålde under förväntan då den var omodern jämfört med toppmodellerna, samt att den kändes plastig och billig. Nu gör man ett nytt försök med iPhone SE. Den marknadsförs som en ”liten” iPhone för dem som inte vill ha en stor skärm. Men det går inte att bortse från att den också är betydligt billigare än toppmodellerna, vilket kan göra den till en bra instegsmodell för nya kunder.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Utseende och konstruktion
Vid första anblicken ser den exakt ut som iPhone 5S som kom 2013. Alla knappar och portar ser likadana ut och sitter på samma ställen. I jämförelse med 6-modellernas rundade former känns den kantig. Men för oss som hade 5S så är den lite nostalgiskt välbekant. En klassisk design kan man säga. Och den är precis lika välbyggd som de var, så det känns verkligen inte att detta är en billigare modell. Dessutom kan den fås i den nya färgen rosa guld.

(Foto: Tillverkare)
Storleksskillnanden mellan iPhone 6S Plus, iPhone 6S och iPhone SE (Foto: Apple)

Skärm
Det tar lite tid att vänja sig vid den mindre skärmen om man är van vid 4,7 eller 5,5 tum. Men kommer man från 5-modellerna så är det så klart inget problem. Upplösningen är den samma, vilket ger en ”Retina” punkttäthet som gör att allting känns skarpt. Den har fått samma ljusstyrka som de senaste modellerna, men kontrasten är inte lika bra. En annan sak man också får avstå från är 3D-touch, att kunna trycka hårdare för att exempelvis få upp snabbmenyer.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Kamera
Glädjande nog man satt in samma kamera som i iPhone 6S, med den senaste tekniken och en Truetone-blixt för naturligare färger. Den har också alla finesser, som Live Photos, stora panoraman och möjlighet att filma i 4K-upplösning. Däremot har man av någon anledning behållit den gamla 1,2 MP selfiekameran, vilket är synd med tanke på hur många som tar självporträtt. Lyckligtvis får man dock Retina Flash, alltså att skärmen används som en blixt.

Sushi iPhone 5 Sushi iPhone 6S Sushi iPhone SE
<
>
Matbild iPhone 6S
Sushi dark iPhone 5 Sushi dark iPhone 6S Sushi dark iPhone SE
<
>
Mörkerbild iPhone 6S

Vi har tagit ett antal testbilder med iPhone 5, SE och 6S för att se skillnaderna. Och det är som natt och dag. Det märks att både optiken, sensorn och bildbehandlingen har tagit ett stort steg framåt. Den gamla kameran tar bilder som är gryniga och oskarpa i jämförelse. Den nya har en utmärkt skärpa, bättre djup i bilderna och livligare färger. I dålig belysning är den gamla kameran nästan oanvändbar medan den nya ger helt ok bilder, om än inte i klass med Samsung Galaxy S7.

Ljud
Apple har ju inte gjort mycket för att uppgradera ljudkvaliteten i mobilerna så SE låter ungefär som tidigare modeller. Högtalaren låter väl tunt för att man ska vilja dra på alltför mycket. Men lyckligtvis låter den bra om man pluggar in ett par hörlurar av god kvalitet. Frågan är om detta är den sista modellen med en vanlig hörlurskontakt. Det ryktas ju om att Apple kommer ersätta den med Lightningkontakt i iPhone 7.

(Foto: Tillverkare)
Samma högtalare och hörlursuttag som på iPhone 5 (Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild)

Användning
Efter att ha använt SE en stund kommer man plötsligt ihåg hur det var förr i tiden. Man når hela skärmen när man använder den med en hand! Men man inser också snabbt att man faktiskt också har många av de praktiska funktioner man blivit van vid. Som Touch ID för att snabbt låsa upp telefonen. Eller M9 processorn som håller sensorerna igång, och att Siri alltid lyssnar efter dina röstkommandon. Samt att batteritiden har blivit betydligt bättre.

(Foto: Tillverkare)
Hemknapp med Touch ID fingeravtrycksläsare (Foto: Apple)

Prestanda
Trodde man att prestanda också skulle vara i miniformat så får man sig en rejäl överraskning. iPhone SE är raketsnabb! Den är dubbelt så snabb som iPhone 5S och har tredubbel grafikprestanda. I själva verket är den lika snabb som 6S! Även de senaste spelen flyter på utan några problem. Jämfört med den andra lilla kraftfulla mobilen, Sony Xperia Z5 Compact, är den snabbare på alla områden, och speciellt när det gäller webbläsaren.

(Foto: Tillverkare)
Inte illa för en liten mobil! (Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild)
(Foto: Tillverkare)
Snacka om att utvecklingen går framåt (Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild)

Slutsats
Har man klamrat sig fast vid sin gamla iPhone 5S för att man inte vill ha en större mobil, eller ångrat att man uppgraderade, så är räddningen här. iPhone SE är lika kraftfull som de senaste modellerna men i ett behändigare format. Apple borde kallat den ”iPhone 6S Mini”. Förutom den blixtsnabba prestandan har den också fått ärva den senaste kameran, och de flesta finesserna och funktionerna. Detta är den kraftfullaste lilla mobilen på marknaden.

Ljud & Bild tycker

Behändig storlek. Lika snabb som iPhone 6S. Bra kamera och batteritid. Prisvärd. Selfiekameran är väldigt lågupplöst. Bara två minnesstorlekar att välja mellan. Lågupplöst skärm utan 3D Touch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen