Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Apple iPad Pro

iPad på steroider

iPad Pro är större, snabbare och ger fler möjligheter än en vanlig iPad.

Av / 2015-12-10 - 11:57
Apple iPad Pro
Jonas Ekelund

Apples iPad har länge varit fantastisk för att konsumera innehåll. Men konkurrenterna har även haft modeller med större skärmar, dessutom ofta hybridmodeller med löstagbart tangentbord, så att de kan användas som en enkel laptop. Det var därför ingen jätteöverraskning när Apple presenterade iPad Pro. Sin surfplatta för professionellt bruk, med penna och tangentbord, där man enklare kan skapa innehåll som dokument och illustrationer.

(Foto: Apple)

Utseende och konstruktion
Som väntat avviker inte utseendet från resten av serien utan den är i princip bara en uppförstorad iPad. Tjockleken ligger mitt emellan iPad Air och Air 2, men den känns ändå väldigt solid och vridstyv. Storleken gör att den inte är lika smidig att använda överallt, utan den trivs nog bäst på ett bord. Den är också rejält mycket tyngre än Air 2, vilket gör det tröttande att hålla den i handen länge. Men den väger faktiskt inte mer än den första iPad-modellen.

(Foto: Tillverkare)
iPad Pro jämförd med iPad Air 2, iPad Mini, iPhone 6s Plus, iPhone 6s (Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild)

Skärm
Med en skärm som är nästan dubbelt så stor som en vanlig iPad är det lätt att tro att allting ser uppförstorat och grovkornigt ut. Men tack vare en upplösning på galna 5,6 miljoner pixlar är detaljrikedomen mer än bra nog. Undantaget är menyer i appar som ännu inte uppdaterats, samt förvånande nog hemskärmen. Det ser ödsligt ut med bara 20 ikoner utströdda över ytan. Här borde Apple göra en insats och använda utrymmet bättre.

5K upplösning på en surfplatta! (Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild)

En så pass stor skärm är som gjord för att redigera video och foto. Då är så klart bildkvalitet och prestanda viktigt. Tack vare en ny tillverkningsprocess för panelen så har skärmen bättre svartnivå och kontrast än tidigare. Man har också lånat teknik från sin 5K iMac Retina-skärm för att få snabbare skärmuppdateringar när det behövs. Då växlar den upp från normala 30 bilder per sekund till 60, vilket ger mjukare rörelser. Totalt sett mycket bra för en surfplatta.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Kamera
Apples surfplattor har alltid varit ett steg efter deras mobiler när det gäller kamerorna. Och iPad Pro är inget undantag. De är på samma nivå som iPad Air 2 eller iPhone 6. Vad gäller huvudkameran är det inget jätteproblem, då man skulle se ut som en ännu större idiot om man sprang omkring och plåtade med den här jätteplattan. Däremot är det lite synd att den inte har en bättre Facetime-kamera, då den med fördel kan användas för videosamtal.

Ljud
Något förvånande har Apple satsat rejält på ljudet i iPad Pro. Inte vad gäller ljudkretsar men faktiskt de inbyggda högtalarna. Man har använt en stor del av innandömet till att husera fyra stycket rejäla högtalare. De nedre används för bastoner och de övre för högre frekvenser. Och när man vrider på plattan så byter de roll, så att man alltid får stereoljud. De pumpar dessutom ut ett förvånande ljudtryck med bra kvalitet. Det är därför extra kul att titta på film på plattan.

Rejäla högtalare i kortsidorna (Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild)

Användning
Om man bara tänker på Pro som en större iPad så är det svårt att se varför man skulle byta upp sig. Här gäller det att tänka om och istället jämföra den med konkurrenternas hybridmodeller. Man kan nämligen koppla in ett smidigt tangentbord som får ström via nya Smart Connector. Och tack vare skärmstorleken kan man ha två fullstora iPad-appar uppe samtidigt när man använder delad skärm. Inte riktigt som en laptop men bra nog för enklare jobb.

(Foto: Tillverkare)
Två fullstora webbläsare samtidigt på skärmen! (Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild)

Den är också ett stort steg upp för att redigera foton då man får tillräckligt stor skärmyta och hög upplösning. Man ser direkt om bilderna man tagit är skarpa utan att behöva zooma in, och skärmen är bra nog för att bedöma färgåtergivning och kvalitet. Både för foto- och videoredigeringsprogram är det en stor fördel att verktygspaletter tar upp mindre av skärmutrymmet. Dessutom har den prestanda nog för att hantera flera 4K videoströmmar samtidigt.

https://youtu.be/QXurXLSRiSI

Man ska inte heller glömma bort att plattan får helt nya användningsområden om man köper till Apple Pencil. Pennan ligger utmärkt i handen och känner av både tryck och lutning. Så fort man slutar tänka och bara använder den som en penna på ett papper inser man hur intuitiv och välgjord den är. Känslan är så bra att iPad Pro definitivt kan bli ett seriöst arbetsverktyg för illustrationer och skisser. Microsoft Surface penna känns som en leksak i jämförelse.

https://youtu.be/EwGPSXrbg_U

Prestanda
För att driva den extremt högupplösta skärmen har Apple fått packa in så många hästkrafter som möjligt. Den nya A9X processorn har högre klockfrekvens, kraftigare grafikkretsar och har kompletterats med mer internminne. Det resulterar i prestanda som får den att köra i cirklar runt tidigare iPad-modeller, som inte var långsamma de heller. Se siffrorna i tabellen. Därmed klarar den galant att köra både avancerade spel och hantera 4K-upplöst video.

  iPad Air 2 iPad Pro
Skärm 9,7 tum 2048 x 1536 12,9 tum 2732 x 2048
Processor 1,5 GHz A8X 2,26 GHz A9X
Minne 2 GB RAM 4 GB RAM
Geekbench 1812 (single) 4477 (multi) 3223 (+78 %) 5484 (+22 %)
Basemark OS II 2122 3285 (+55 %)
3D Mark 21673 33535 (+54 %)
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Slutsats
Innan man bestämmer sig för att uppgradera till Pro bör man noga tänka igenom hur man använder den. Som ”bara” en surfplatta är den ju klumpigare och mindre mobil. Om man främst använder den för film är den fantastisk. Den kan också vara ett alternativ till en laptop för den som vill ha pekskärm för att redigera foto och video i farten, skissa med en skön penna och kunna använda tangentbord när det behövs. Men den kommer inte passa allas behov.

Läs även om våra första intryck av iPad Pro med fler bilder och videoklipp

Ljud & Bild tycker

Blixtrande snabb. Rekordupplöst skärm med utmärkt bildkvalitet. Bättre för kreativt skapande än en vanlig iPad. Mycket bra för att se på film. Bara 128 GB-modellen har 4G-uppkoppling. Toppmodellerna är kostsamma. Inte en självklar ersättare för laptop för många användare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Rulla till toppen