Search
Generic filters

: Geirs stereo

Vägen mot sanningen

Möt stereon som är sammansatt av välbeprövad elektronik och nya, briljanta högtalare från en gammal favorit.

Geirs stereo

D/A-omvandlare 
Hegel HD10
10 000 kr

Förstärkare 
Hegel H200
25 000 kr

Högtalare 
Dynaudio Focus 220 II
30 000 kr

Totalpris 
 
65 000 kr

Plus Hegel HD10
 Upplösning.
Dynamik.

Minus Hegel HD10
 Saknar fjärrkontroll.

Betyg Hegel HD10

Ljudkvalitet

Funktionalitet

Användning

Kvalitetsintryck

Produktinfo Hegel HD10

Tillverkare
Hegel

Kategori
D/A-omvandlare

Pris
10 000:-

Import
Hegel

Plus Hegel H200
 Upplösning.
Tonala kvaliteter.

Minus Hegel H200
 Få ingångar.

Betyg Hegel H200

Ljudkvalitet

Funktionalitet

Användning

Kvalitetsintryck

Produktinfo Hegel H200

Tillverkare
Hegel

Kategori

Förstärkare

Pris
25 000:-

Import
Hegel

Plus Dynaudio Focus 220 II
 Upplösning.
Detaljer.
Dynamik.

Minus Dynaudio Focus 220 II
 Nästan ingenting.

Betyg Dynaudio Focus 220 II

Ljudkvalitet

Funktionalitet

Användning

Kvalitetsintryck

Produktinfo Dynaudio Focus 220 II

Tillverkare
Dynaudio

Kategori
Högtalare

Pris
30 000:-

Import
Dynaudio

Min musiksmak sträcker sig från jazz till klassiskt från romantiken, till exempel Verdi, Mahler, Holst, Wagner. De senare är extrema saker. Och det gäller även min största musikaliska förkärlek: hård metal.
Jag gillar att kunna spela högt, men desto viktigare är att det låter fint och komplett på lägre volym. Hemligheten är en förstärkare som är kraftig nog att behålla kontroll, samtidigt som den är tillräckligt detaljerad för att få fram musikens komplexa tonstruktur. Hegel H200 är rätt förstärkare för mig.
CD-spelare har jag hoppat över helt och hållet, och ersatt den med min bärbara dator. Ljudsignalen överförs genom D/A-omvandlaren Hegel HD10. Dess USB-port med trestegs jitterkorrektion ersätter datorns dåliga, inbyggda ljudkort.
Högtalare är alltid svårt att välja. Å ena sidan gillar jag att det svänger. Men när jag spisar jazz är det viktigt med detaljer och en stor och öppen ljudbild. Till sist föll valet på Dynaudio Focus 220 II. Första versionen av Focus 220 låter stort och bra, om den har en kraftfull förstärkare. Den nya versionen har gjorts för att fixa föregångarens aningen överfokuserade bas, och har också fått en lite mer raffinerad diskant. 
Efter att ha lyssnat igenom olika delar av skivsamlingen på den här anläggningen är jag helt övertygad om att den uppfyller alla krav: bra och stor bas, rena toner och en naturlig markering av musikens många kontraster.
 

Auduns kommentar
Kors i taket! Detta är verkligen en lyckad kombination. Sin vana trogen hoppar Geir över CD-spelaren och streamar musiken direkt från datorn. Att ta bort det störande CD-drivverket ur ekvationen innebär både ljudmässiga och ekonomiska fördelar.
Hegels geniala HD10-omvandlare, den trofasta förstärkarsluggern H200 och nya högtalare från Dynaudio borde nästan vara en garanti för välljud, men jag blev ändå överraskad över nivån. Ljudet är fylligt, varmt och behagligt, precis som vi vill ha det, men samtidigt pedantiskt korrekt och välkontrollerat med millimeterprecision. Ljudbildens sammanhållning är extrem och musikerna antar nästan fysisk form framför oss. Dynaudio-högtalarna har ett trivsamt mellanregister som är fängslande klart och distinkt. Basen är stram och välkontrollerad och har en exakt återgivning av tonhöjderna från övre mellanbasen och nästan hela vägen ned i avgrunden. Men det kanske bästa av allt är den florlätta och finkorniga diskanten som ger den här anläggningen sitt mjuka och luftiga ljud nästan oberoende av volym. Detta är en stereo jag kan leva med!

Lasses kommentar
Lätt chockad och skakandes på huvudet tvingas jag konstatera att den skandinaviska förbrödringen med Hegel och Dynaudio är osedvanligt lyckad. Ljudbilden är superupplöst, transparent och kristallklar från första takten. Basen är stram, välkontrollerad och potent – kanske inte lika generös som i JBL-högtalarna, men jösses en sådan dynamik! Detta är nog den anläggning som har den största dynamiska kontrasten i praktiken. Små och stora variationer i ljudstyrka märks omedelbart, men efter en stund slutar man sitta och lyssna på ljudet, och börjar njuta av musiken i stället.
Den kraftiga Hegel-förstärkaren har god kontroll över högtalarna även när de spelar högt, och även om anläggningen saknar lite av den silkeslena och varma klangen från Denon och Sonus faber så kommer atmosfären på Paperboys ”Live att Stockfisch Studios” fram lika tydligt här. Dessutom hör man pyttesmå förändringar i harmonier och små detaljer bättre med Geirs anläggning. Det låter korrekt och prydligt så det räcker och blir över, men aldrig tråkigt.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Lasses stereo - Less is more
  Om man inte vill fylla hela tillvaron med stora stereoapparater, men ändå uppskattar musik, är detta en skräddarsydd lösning.
  Auduns stereo - Old School Rock & Roll
  Glöm lättplacerade småhögtalare och pluttig elektronik. Här stereon för dig som inte bryr dig så mycket om utseende och storlek, men desto mer om ljudet!

  Läs också

  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.
  Shure Aonic har kanske det bästa ljudet vi har hört i några brusdämpande hörlurar.
  Nikons billigaste Z-fullformatkamera är bäst i klassen på ett område, men har vissa brister och kostar för mycket.
  Samsungs toppmodell Q950TS har råläcker design, knivskarp bild och imponerande ljud – men den kostar!
  Asus har tagit klivet ända upp till highend-klassen med en tungviktsmobil som kan mäta sig med de allra bästa på marknaden. Är det Asus tur nu?

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.