TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Windows Phone 8 officiellt lanserat

forfatter
Publicerad 2012-10-31 - 00:29

HTC, Nokia och Samsung är tre tillverkare som under november släpper sammanlagt fem modeller i butikerna – samtliga bygger på Windows Phone 8. Alla modeller är redan kända och har det gemensamt att de hamnar i den högre änden av prisskalan.

Nokia Lumia 920 och Lumia 820 kommer att kosta 5 800 respektive 4 500 kronor.

Läs också: Första Windows 8-mobilerna från Nokia

Nokia Lumia 920
HTC, som är färdiga med Windows Phone 8X och Windows Phone 8S, får antagligen ut sina modeller till butikerna först, förmodligen redan i nästa vecka. Priserna hamnar kring 5 500 respektive 3 000 kronor.

Läs också: HTC släpper Phone 8-mobiler

 

HTC 8X till vänster och 8S till höger

 

Minst vet vi om Samsung ATIV S. Den skulle också ha kommit i november men även om Samsung lanserade ATIV S som den första Phone 8-mobilen så misstänker vi att både Nokia och HTC hinner före med sina modeller. Priset blir 5 000 kronor.

Läs också: Samsungs mobila ymnighetshorn

Samsungs ATIV S påminner starkt om Galay S III.

 

Billigast av alla blir alltså HTC 8S för 3 000 kronor, så i första vändan är Windows Phone 8 inget man hittar i billiga mobiltelefoner.

Ändå tror Microsoft fullt och fast att deras nya operativsystem kan lägga beslag på marknadsandelar på den lukrativa smartmobilmarknaden som i dagsläget domineras av Apple med sitt iOS och Google och deras samarbetspartner som kör Android och ”hero”-modeller som Samsung Galaxy S III och HTC One X. Windows Phone 8 skiljer sig dock markant från de befintliga plattformarna på en rad områden, vilket Microsoft var noga med att påpeka under sin lansering.

Microsoft hävdar att den största skillnaden är att Windows Phone fokuserar på människor, inte appar. Det syns rent konkret på de levande ”brickor” som är kärnan i operativsystemet. Att de är levande betyder att de är dynamiska och ständigt uppdateras med innehåll. En bricka behöver alltså inte representera en viss app, utan kan i stället visa exempelvis fotografier eller uppdateringar från bestämda människor. Dessutom kan startskärmen byggas upp helt efter användarens önskemål – och det gäller brickornas urval, placering och storlek – så att skärmbilden, eller ”väggen”, blir hundraprocentigt personlig.

Låsskärmen tittar vi på oftare än alla andra skärmbilder enligt Microsoft, och därför stöder massor av appar den ”levande låsskärmen”, vilket innebär att delar av skärmen är dynamisk och visar utvalt innehåll. Det kan naturligtvis vara missade samtal och kalenderhändelser, men det bestämmer användaren själv – om man vill kan man visa bilder från vänner eller statusuppdateringar.

Barnhörnet är en funktion som ska göra livet enklare för både barn och vuxna. Tanken är att småbarn som lånar sina föräldrars telefon inte ska kunna radera eller ändra viktiga saker – eller köpa dyra appar – och därför bara kommer åt utvalda delar av telefonens innehåll. I Barnhörnet är brickorna större och mor och far kan välja vilka appar och funktioner som ska finnas tillgängliga.

 

Barnhörnet
Windows Phone 8 har bland annat Xbox Music, en musiktjänst med ungefär 30 miljoner låtar som även kommer att fungera i Sverige från första försäljningsdagen. Det finns också en ny version av Skype som kan vara online hela tiden utan att programmet behöver köras i bakgrunden, vilket sparar mycket ström.

I Windows Phone Store finns närmare 120 000 appar. De flesta populära svenska appar finns också till Windows Phone 8.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend