Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Wilson Benesch GMT One System snart redo

Använder Formel 1-teknik för maximal upplevelse

2019 känns som en hel evighet sedan. Då visande engelsmannen Wilson Benesch en prototyp av en ny skivspelare, i klassen om-du-måste-fråga-om-priset, har du inte råd med det. Den ofärdiga spelaren var betydligt större än företagets Circle 25, som är den enda skivspelaren de producerar idag.

Wilson Benesch började faktiskt med en skivspelare och följde snabbt upp med högtalare vilket de kanske är mest kända för i high-end kretsar. De är här de hittar kunderna till GMT One System, vilket sannolikt inte kommer att komma i en butik nära dig i första taget.

 

Magnetisk drift

Spelaren har varit under utveckling under lång tid, och Wilson Benesch har fått medel från ett innovationsföretag och utvecklat en ny motor med strömförsörjning som de redan har sökt flera patent på.  En processorstyrd digital omvandlare övervakar avvikelser som en analog förstärkarkrets styr.

Drivverket kallas Omega Drive och har magneter som driver rotationen för maximal stabilitet, och massan i spelare är extrem väl dämpad. Alpha Isolation System, kallas det där pneumatik ska isolera spelaren från lågfrekventa vibrationer. Hela vägen ner till 1,7 Hz.

Annons

VTA, eller vertikal spårningsvinkel, kan justeras från en fjärrkontroll, Piezo VTA System kallas det, och här är precisionen hela 2,5 mikron (!).

Tre tonarmar

Spelaren kommer att finnas tillgänglig med tre nya tonarmar, utvecklade tillsammans med AMRC Sheffield och FEMTO Institute Besancon i det som kallas SSUCHY 2020 Research programmet.

Den ene armen kallas Moment och har låg massa, nästa heter CTi-30 och har medel massa, medans den tredje som är döpt till Graviton, har medium till hög massa. Då kan du lättare matcha armen med pickupen.

Det finns en omfattande användning av kolfiber här, precis som i chassit och Act One tonarmen på sin första spelare (se bild nedan), spelaren kan placeras i ett av företagets rack som också använder mycket kolfiber, för bästa möjliga dämpning.

Greenwich Mean Time

Att den kallas GMT One System, är ingen tillfällighet. Den spelas på Greenwich Mean Time, som har varit en referens i över 135 år och inspirerat Wilson Benesch. Som menar att de med denna har skapat den nya referensen för uppspelning.

Annons

Wilson Benesch

Läs alla artiklar i 1 vecka för 1 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ngen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Skrevet av

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Använder Formel 1-teknik för maximal upplevelse

Använder Formel 1-teknik för maximal upplevelse

Använder Formel 1-teknik för maximal upplevelse

Använder Formel 1-teknik för maximal upplevelse

Använder Formel 1-teknik för maximal upplevelse

Använder Formel 1-teknik för maximal upplevelse

Vi recenserar bra och lätt sommarunderhållning som du kan streama en regnig sommarkväll.

Använder Formel 1-teknik för maximal upplevelse

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.