Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Wilson Benesch GMT One System snart redo

Använder Formel 1-teknik för maximal upplevelse

Av / 2021-07-14 - 22:57
Wilson Benesch GMT One System snart redo

2019 känns som en hel evighet sedan. Då visande engelsmannen Wilson Benesch en prototyp av en ny skivspelare, i klassen om-du-måste-fråga-om-priset, har du inte råd med det. Den ofärdiga spelaren var betydligt större än företagets Circle 25, som är den enda skivspelaren de producerar idag.

Wilson Benesch började faktiskt med en skivspelare och följde snabbt upp med högtalare vilket de kanske är mest kända för i high-end kretsar. De är här de hittar kunderna till GMT One System, vilket sannolikt inte kommer att komma i en butik nära dig i första taget.

 

Magnetisk drift

Spelaren har varit under utveckling under lång tid, och Wilson Benesch har fått medel från ett innovationsföretag och utvecklat en ny motor med strömförsörjning som de redan har sökt flera patent på.  En processorstyrd digital omvandlare övervakar avvikelser som en analog förstärkarkrets styr.

Drivverket kallas Omega Drive och har magneter som driver rotationen för maximal stabilitet, och massan i spelare är extrem väl dämpad. Alpha Isolation System, kallas det där pneumatik ska isolera spelaren från lågfrekventa vibrationer. Hela vägen ner till 1,7 Hz.

VTA, eller vertikal spårningsvinkel, kan justeras från en fjärrkontroll, Piezo VTA System kallas det, och här är precisionen hela 2,5 mikron (!).

Tre tonarmar

Spelaren kommer att finnas tillgänglig med tre nya tonarmar, utvecklade tillsammans med AMRC Sheffield och FEMTO Institute Besancon i det som kallas SSUCHY 2020 Research programmet.

Den ene armen kallas Moment och har låg massa, nästa heter CTi-30 och har medel massa, medans den tredje som är döpt till Graviton, har medium till hög massa. Då kan du lättare matcha armen med pickupen.

Det finns en omfattande användning av kolfiber här, precis som i chassit och Act One tonarmen på sin första spelare (se bild nedan), spelaren kan placeras i ett av företagets rack som också använder mycket kolfiber, för bästa möjliga dämpning.

Greenwich Mean Time

Att den kallas GMT One System, är ingen tillfällighet. Den spelas på Greenwich Mean Time, som har varit en referens i över 135 år och inspirerat Wilson Benesch. Som menar att de med denna har skapat den nya referensen för uppspelning.

Wilson Benesch

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen