Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Världens första 110-tummare med 16K-upplösning

Glöm 8K-upplösning - nu är det 16K som räknas om du vill ha den skarpaste TV:n i sin klass.

Av / 2023-05-30 - 14:17
Världens första 110-tummare med 16K-upplösning

Vartefter TV-skärmarna växer i storlek finns det också ett behov av att öka upplösningen och antalet pixlar per tum för att bibehålla god detaljskärpa. TV-apparater och datorskärmar med 4K-upplösning (3840 x 2160) har till stor del blivit standard, medan 8K-upplösning (7680 x 4320) finns på de dyraste flaggskeppsmodellerna.

Nu har den kinesiska skärmtillverkaren BOE avslöjat vad som kan bli nästa ”stora grej” i framtiden!

110-tums 16K TV från BOE

På skärmteknik-mässan SID Display Week 2023 i Los Angeles visade de nämligen upp en knivskarp 110-tums LCD-skärm. Skärmstorleken i sig är inte ny, men detta är världens första 110-tummare med 16K-upplösning (15360 x 8640)! Ja du läste rätt, med en upplösning på 132.7 miljoner pixlar är detta faktiskt den skarpaste storskärmen världen har sett hittills.

Men tyvärr: Trots – eller snarare som ett resultat av – den höga upplösningen är de andra bildskärmsspecifikationerna ganska normala.

Till exempel måste BOE-skärmen nöja sig med bara 400 nits ljusstyrka, och panelkontrasten är medelmåttiga 1200:1. Med andra ord, ganska dunkel och lågkontrast jämfört med de bästa OLED-skärmarna med kontrastförhållande räknat i miljoner. Dessutom är bildskärmens uppdateringsfrekvens begränsad till 60Hz.

Skärmen som visas i LA är naturligtvis en prototyp, och eftersom inget innehåll ännu har producerats i 16K-format fick TV:n på showen spela 8K-material, som sedan uppskalades för att fylla den knivskarpa storskärmen. Och eftersom det inte finns någon kabelstandard som kan överföra 16K-video ännu, användes enligt uppgift hela 16 DisplayPort-kablar för att säkerställa stabil videoöverföring.

Pris och tillgänglighet för en sådan sak?

110-tums från BOE är en prototyp avsedd för professionellt bruk, reklam/digitala skyltar och liknande, och det är för tidigt att säga vad den kommer att kosta. Det kommer förmodligen fortfarande att ta några år innan 16K gör sitt inträde på konsumentmarknaden, och även då kommer detta förmodligen att reserveras för de dyraste high-end modellerna.

Vår vän Vincent Teoh på HDTVTest (se videon nedan!) har sett skärmen i aktion och berättar att han kan gå nära skärmen utan att se någon antydan till pixelstruktur. Vilket är ganska imponerande för en bild som blåsts upp i 110 tums-format.


Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljuv musik mellan B&O och TCL

Sov gott med LG OLED-TV

Samsung fokuserar på "supersize"-TV:s

Samsung-TV:n krossades

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Rulla till toppen