Samsung utökar färgrymden med S UHD

I väntan på OLED klämmer Samsung ut ännu högre prestanda från LCD-formatet.
Annons
Annons
forfatter

Medan LG pushar för sin nya OLED-teknik för allt de är värda har Samsungs egen OLED-teknik, välkänd från tjusiga mobilskärmar och surfplattor, visat sig vara svår att tillverka i större TV-format. LG har helt enkelt lyckats bättre med att massproducera OLED. Det är däremot ingen tvekan om att Samsung fortfarande är en av de tongivande marknadsledarna inom TV-teknik, smarta finesser och design.

Under måndagens CES-presskonferens presenterade Samsung sin nya generation LED-LCD-TV. På klassiskt Samsung-manér lanserades de nya S UHD-toppmodellerna som ”the next big thing”. S UHD är något förenklat en vanlig LCD-TV med LED-kantbelysning, fast med en seriös dos ”blod-doping” i form av kvantprickar.

Vad är kvantprickar?
quantum-dots-1

”Quantum dots” är otroligt små partiklar, mellan 2 och 10 nanometer i diameter och alltså ungefär lika stora som 50 atomer. Inte direkt något man mäter med linjal!

Annons

Storleken på prickarna avgör vilken färg de avger. Mindre prickar ser blå ut, större lyser rött. Prickarna kan vara en mycket effektiv och exakt ljuskälla till LCD-skärmar eftersom de har ett mer koncentrerat färgspektrum än vanliga lysdioder. Detta möjliggör bland annat större ljusstyrka och kontrast i kombination med bättre färgmättnad och -korrekthet. Kort och gott en mer nyanserad, dynamisk och färgexakt bild som flera tillverkare (inklusive Samsung) hävdar kan konkurrera med OLED när det gäller allmän bildkvalitet. Svärtan är fortfarande en aning begränsad eftersom skärmarna fortfarande är beroende av en ljuskälla bakom LCD-panelen. Däremot kan mörka gråtoner och detaljer i vitt bli ännu mer nyanserade.

För att dra nytta av den högre kapaciteten för nyanser och kontrast behövs material som utnyttjar den. Netflix har redan meddelat att de kommer att satsa på innehåll med så kallat High Dynamic Range. Under fjolårets CES-mässa presenterades även Dolby Vision, som är en ny filmstandard som är gjord för att ha mer kontrastinformation (High Dynamic Range) än dagens TV-standard. I korta ordalag handlar det om att kunna återge lysande föremål bländande vitt när det behövs, samtidigt som detaljerna bevaras i mörka scener. Det kommande 4K Blu-ray-formatet utnyttjar motsvarande teknik för att ge en högre bildkvalitet. Allt detta talar för att TV-apparater med ”kvantteknik” faktiskt kan ha vissa bildmässiga fördelar.

Tizen-operativsystem
12065-image005

Medan den avancerade Quantum Dot-tekniken är reserverad för 2015 års toppmodeller, är samtliga av årets nya modeller utrustade med Tizen, som är Samsungs nya Smart-TV-gränssnitt. Jämfört med dagens Smart Hub framstår Tizen som ett enklare system rent visuellt, det har en gemensam startsida där allt material finns lätt tillgängligt i en rad längst ned. Samsung har också gjort det enklare att dela material mellan mobil/surfplatta och TV.

Samsungs nordiska avdelning bekräftar att det också kommer ett Smart Evolution Kit som innebär att det går att uppgradera vissa äldre modeller med det nya Tizen-systemet.

Annons

Mer information om Samsungs 2015-sortiment kommer på tisdag.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Full pott för Polestar 2 i krocktest.
Porsches elektriska crossover är äntligen officiell – här kan du se lanseringen!
0-100 km/h på mindre än 5 sek, fyrhjulsdrift och 420 km räckvidd.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Amazon Prime har släppt en trailer till den nya Clancy-filmen.
I kväll är det premiär för den efterlängtade andra säsongen av Exit.
Full pott för Polestar 2 i krocktest.
Twitter-chefen Jack Dorsey har stora planer för Tidal. Jay-Z stannar kvar som styrelseordförande.
Xiaomi har lanserat fyra nya mobiler som de flesta har råd med. Den billigaste har 5G och den dyraste 108 megapixlar.
Porsches elektriska crossover är äntligen officiell – här kan du se lanseringen!
Trådlösa proppar med Marshall-ljud och app-styrning.
LG har tagit patent på en ny sorts OLED-TV som kan gömmas undan när du inte tittar på den.
Disney skakar själva fundamentet för biografernas exklusiva filmmonopol.
En ny, häftigare version av Samsungs superbreda gaming-monitor ska vara på väg.
Kom bara ihåg att välja versionen med stereoljud.
Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.