Search
Generic filters

Samsung utökar färgrymden med S UHD

I väntan på OLED klämmer Samsung ut ännu högre prestanda från LCD-formatet.

Medan LG pushar för sin nya OLED-teknik för allt de är värda har Samsungs egen OLED-teknik, välkänd från tjusiga mobilskärmar och surfplattor, visat sig vara svår att tillverka i större TV-format. LG har helt enkelt lyckats bättre med att massproducera OLED. Det är däremot ingen tvekan om att Samsung fortfarande är en av de tongivande marknadsledarna inom TV-teknik, smarta finesser och design.

Under måndagens CES-presskonferens presenterade Samsung sin nya generation LED-LCD-TV. På klassiskt Samsung-manér lanserades de nya S UHD-toppmodellerna som ”the next big thing”. S UHD är något förenklat en vanlig LCD-TV med LED-kantbelysning, fast med en seriös dos ”blod-doping” i form av kvantprickar.

Vad är kvantprickar?
quantum-dots-1

”Quantum dots” är otroligt små partiklar, mellan 2 och 10 nanometer i diameter och alltså ungefär lika stora som 50 atomer. Inte direkt något man mäter med linjal!

Storleken på prickarna avgör vilken färg de avger. Mindre prickar ser blå ut, större lyser rött. Prickarna kan vara en mycket effektiv och exakt ljuskälla till LCD-skärmar eftersom de har ett mer koncentrerat färgspektrum än vanliga lysdioder. Detta möjliggör bland annat större ljusstyrka och kontrast i kombination med bättre färgmättnad och -korrekthet. Kort och gott en mer nyanserad, dynamisk och färgexakt bild som flera tillverkare (inklusive Samsung) hävdar kan konkurrera med OLED när det gäller allmän bildkvalitet. Svärtan är fortfarande en aning begränsad eftersom skärmarna fortfarande är beroende av en ljuskälla bakom LCD-panelen. Däremot kan mörka gråtoner och detaljer i vitt bli ännu mer nyanserade.

För att dra nytta av den högre kapaciteten för nyanser och kontrast behövs material som utnyttjar den. Netflix har redan meddelat att de kommer att satsa på innehåll med så kallat High Dynamic Range. Under fjolårets CES-mässa presenterades även Dolby Vision, som är en ny filmstandard som är gjord för att ha mer kontrastinformation (High Dynamic Range) än dagens TV-standard. I korta ordalag handlar det om att kunna återge lysande föremål bländande vitt när det behövs, samtidigt som detaljerna bevaras i mörka scener. Det kommande 4K Blu-ray-formatet utnyttjar motsvarande teknik för att ge en högre bildkvalitet. Allt detta talar för att TV-apparater med ”kvantteknik” faktiskt kan ha vissa bildmässiga fördelar.

Tizen-operativsystem
12065-image005

Medan den avancerade Quantum Dot-tekniken är reserverad för 2015 års toppmodeller, är samtliga av årets nya modeller utrustade med Tizen, som är Samsungs nya Smart-TV-gränssnitt. Jämfört med dagens Smart Hub framstår Tizen som ett enklare system rent visuellt, det har en gemensam startsida där allt material finns lätt tillgängligt i en rad längst ned. Samsung har också gjort det enklare att dela material mellan mobil/surfplatta och TV.

Samsungs nordiska avdelning bekräftar att det också kommer ett Smart Evolution Kit som innebär att det går att uppgradera vissa äldre modeller med det nya Tizen-systemet.

Mer information om Samsungs 2015-sortiment kommer på tisdag.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV

  LG OLED CX (OLED65CX6LA)

  Riktpris: 30000 kr Kontrastkungen

  Samsung Q95T (QE65Q95T)

  Riktpris: 30000 kr Den bästa allround-TV:n?

  QLED vs OLED: TV-duell i tungsviktsklassen

  Riktpris: kr LG OLED möter Samsung QLED i TV-duell
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.