Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Quantum Dot-TV från TCL

Världens tredje största TV-tillverkare släpper nya LCD-skärmar med Quantum Dot-teknik.

Av / 2017-01-12 - 16:31
Quantum Dot-TV från TCL

I toppmodellen X2 och mellanmodellen C70 förbättrar kinesiska TCL sitt Quantum Dot-färgfilter i LCD-panelerna.

Precis som Samsung satsar TCL på ”kvantprickar”. I Samsungs 2017-modeller kallas tekniken QLED, medan TCL kallar den QD. Men principen är densamma: Quantum Dots är små kristallar av nanostorlek som bara ger ifrån sig ljus med en enda våglängd när de träffas av TV:ns LED- ljus. Kristallens storlek avgör om ljuset som återges är rött, grönt eller blått. Fördelen med den här tekniken är att den ger mer naturliga, levande färger än vanliga LCD-paneler.

X2 sedd från sidan. Foto: TCL
X2 sedd från sidan. Foto: TCL

 

X2 är toppmodellen. En ultratunn 7,8 mm tjock TV med smal, kantlös design och – enligt TCL själva – det allra mest avancerade inom kvantpricks-material. Ljusstyrkan på 600 nits är inte lika bra som Samsungs 1500–200 nits och lär därför inte heller ge riktigt samma effekt med HDR-videomaterial, där det skarpaste ljuset är ”vitare än vitt”. Å andra sidan befinner sig TCL i en markant lägre prisklass – även om vi i skrivande stund inte vet vad X2 kommer att kosta.

Färgspektrat i X2 är 52,7 procent större än i vanliga LED-skärmar. TV:n bygger på tidigare modellers QD-teknik och har JBL by Harman-högtalarsystem samt ”extra avancerad teknik, förstklassiga konfigurationer, elegant design och en unik stil”.

X2 är 60 procent tunnare än föregångaren X1 och har en 5 mm tunn fasad kant som ger mer skärm på mindre yta. Tittaren utlovas ”exceptionell bildkvalitet och en äkta storskärmsupplevelse”.

X2 ser bra ut bakifrån också. Foto: TCL
X2 ser bra ut bakifrån också. Foto: TCL

 

På smart-TV-fronten är X2 utrustad med Android TV 6.0.1, den senaste versionen av Android TV OS som kan visa allt 4K-material från olika TV-tjänster, inklusive Netflix och YouTube.

X2 finns i 55 och 65 tum och kommer till Europa under det tredje kvartalet 2017.

Billigare modell
C70 har också 4K HDR och smal design. Tack vare HDR Dynamic Contrast kan skärmen fintrimma kontrasten för varje HDR-scen, så att man får en mer lysande vit färg och djupare svärta. TV:n har bred färgpalett (WGC) med ”avancerad LED-fosfor som ger mer realistiska färger, bättre högdagrar och högre kontrast mellan ljus och mörker”. UHD-uppskalningen ska göra att HD-material får fler detaljer och mer realistisk klarhet.

C70 har också den senaste versionen av Android TV OS (6.0.1) och släpps på den europeiska marknaden under andra kvartalet. Den finns i storlekar från 49 till 75 tum och kostar mellan 800 och 3 000 euro.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samsung-TV:n krossades

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

Rulla till toppen