TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

Quantum Dot-TV från TCL

Världens tredje största TV-tillverkare släpper nya LCD-skärmar med Quantum Dot-teknik.

forfatter
Publicerad 2017-01-12 - 16:31

I toppmodellen X2 och mellanmodellen C70 förbättrar kinesiska TCL sitt Quantum Dot-färgfilter i LCD-panelerna.

Precis som Samsung satsar TCL på ”kvantprickar”. I Samsungs 2017-modeller kallas tekniken QLED, medan TCL kallar den QD. Men principen är densamma: Quantum Dots är små kristallar av nanostorlek som bara ger ifrån sig ljus med en enda våglängd när de träffas av TV:ns LED- ljus. Kristallens storlek avgör om ljuset som återges är rött, grönt eller blått. Fördelen med den här tekniken är att den ger mer naturliga, levande färger än vanliga LCD-paneler.

X2 sedd från sidan. Foto: TCL
X2 sedd från sidan. Foto: TCL

 

X2 är toppmodellen. En ultratunn 7,8 mm tjock TV med smal, kantlös design och – enligt TCL själva – det allra mest avancerade inom kvantpricks-material. Ljusstyrkan på 600 nits är inte lika bra som Samsungs 1500–200 nits och lär därför inte heller ge riktigt samma effekt med HDR-videomaterial, där det skarpaste ljuset är ”vitare än vitt”. Å andra sidan befinner sig TCL i en markant lägre prisklass – även om vi i skrivande stund inte vet vad X2 kommer att kosta.

Färgspektrat i X2 är 52,7 procent större än i vanliga LED-skärmar. TV:n bygger på tidigare modellers QD-teknik och har JBL by Harman-högtalarsystem samt ”extra avancerad teknik, förstklassiga konfigurationer, elegant design och en unik stil”.

X2 är 60 procent tunnare än föregångaren X1 och har en 5 mm tunn fasad kant som ger mer skärm på mindre yta. Tittaren utlovas ”exceptionell bildkvalitet och en äkta storskärmsupplevelse”.

X2 ser bra ut bakifrån också. Foto: TCL
X2 ser bra ut bakifrån också. Foto: TCL

 

På smart-TV-fronten är X2 utrustad med Android TV 6.0.1, den senaste versionen av Android TV OS som kan visa allt 4K-material från olika TV-tjänster, inklusive Netflix och YouTube.

X2 finns i 55 och 65 tum och kommer till Europa under det tredje kvartalet 2017.

Billigare modell
C70 har också 4K HDR och smal design. Tack vare HDR Dynamic Contrast kan skärmen fintrimma kontrasten för varje HDR-scen, så att man får en mer lysande vit färg och djupare svärta. TV:n har bred färgpalett (WGC) med ”avancerad LED-fosfor som ger mer realistiska färger, bättre högdagrar och högre kontrast mellan ljus och mörker”. UHD-uppskalningen ska göra att HD-material får fler detaljer och mer realistisk klarhet.

C70 har också den senaste versionen av Android TV OS (6.0.1) och släpps på den europeiska marknaden under andra kvartalet. Den finns i storlekar från 49 till 75 tum och kostar mellan 800 och 3 000 euro.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Black Week: Nu kan du göra ett TV-fynd! Black Week 2022 har redan börjat, här är TV-apparaterna vi rekommenderar att du håller koll på!
OLED plus Ambilight = större inlevelse! Philips är tillbaka med ännu en färgsprakande OLED-TV: Med saftig kontrast och Ambilight är allt dukat för härliga filmupplevelser.
YouTube kör vertikalt på TV-skärmen Nu kan du snart se de vertikala videoklippen i YouTube-appen i din smarta tv.
Största TV:n vi har testat någonsin Glöm 85 tum, nu är det 98 tum som gäller om du vill ha en större TV än alla dina grannar! TCL 98C735 är en riktig monster-TV – och bildkvaliteten överraskar.
Samsung TV-ägare? Då ska du läsa detta! Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.
MiniLED ger bättre kontrast Sony har uppgraderat en av sina bästa LCD-skärmar med finmaskig MiniLED-bakbelysning. Den ger imponerande exakt kontrast och ljusstyrka, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar ...
Följ Ljud & Bild