TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Här är Philips 2021 OLED-TV

Årets nya OLED-skärmar får flera uppdateringar, dessutom kommer det en ny 77-tummare med Ambilight!

forfatter
Uppdaterad: 2021-06-16 - 17:10 // Först publicerad: 2021-01-27

Philips var inte med på i årets CES 2021 utan kör traditionsenligt sin egen lansering efter mässan. På ett direktsänt evenemang i dag presenterade de kommande TV-nyheter!

Philips har tidigare haft stor framgång med sina OLED-TV-apparater med Ambilight-belysning, inklusive modellerna OLED805 och OLED935 som vi har testat med fina resultat. Därför kommer det inte som någon större överraskning att de fortsätter med samma koncept även i år.

Under första halvan av 2021 kommer de nya modellerna OLED806 och OLED856, som bland annat har 5:e generationens P5 AI-processor och utökad HDMI 2.1-funktionalitet. De nya TV-modellerna kommer att fortsätta ha europeisk design – med naturliga material som läder, metall och tyg, fyrsidig Ambilight och inte minst Android smart-TV. En annan godbit är att Philips erbjuder ett bredare utbud av storlekar, från 48 och ända upp till 77 tum!

Både OLED806 och OLED856 har samma slanka design, med en utvändig metallram och fyrsidig Ambilight. Skillnaden är att OLED806 har tudelade metallfötter medan OLED856 har en T-formad fot i mörk krom. Båda har en låg profil för att ge intryck av att flyta över bänkskivan. (Foto: Philips)

Philips OLED 806/856

Philips ”budgetvänliga” OLED-modeller i 800-serien drar bland annat nytta av den senaste P5-videoprocessorn (5. Gen). Den lägger till ett nytt filmdetekteringsläge till de befintliga fem AI-kategorierna med smart bildbehandling och använder TV:ns ljussensor för att se till att både SDR- och HDR-innehåll återges med optimal kontrast efter omgivningen.

Som tidigare lägger Philips stor vikt vid formatstöd: förutom Dolby Vision, HLG, HDR10 och HDR10+ stöder 806/856 den nya HDR10+ Adaptive-standarden, som kombinerar dynamiska HDR10+-metadata med realtidsinformation om ljuset i rummet, så att ljusstyrkan optimeras automatiskt efter visningsmiljön.

En annan viktig nyhet är att 806/856-modellerna har Philips ”anti-inbränning” som specifikt skyddar OLED-skärmar. Den här tekniken övervakar bilden och kan reducera ljusstyrkan i lokala områden (till exempel kanal-loggor) för att undvika bränning.

Stöder HDMI 2.1

Den kanske viktigaste uppdateringen är dock att Philips 2021-modeller får stöd för HDMI 2.1 – inklusive toppmoderna gaming-finesser som sakndes i 2020-modellerna. HDMI 2.1-funktionen inkluderar eArc, VRR (variable refresh rate) för 4K från 48 Hz till 120 Hz med en bandbredd på upp till 48 Gbit/s (444, 12 bitar). Philips stöder numera också FreeSync Premium Pro och har ett särskilt Auto Game-läge. Alltså är det enkelt att använda Philips-skärmarna med PS5 och Xbox Series X!

Hur är det med ljudet?

Philips brukar utrusta sina bästa OLED-skärmar med ljud från Bowers & Wilkins, men i de mer överkomliga 806/856-modellerna nöjer de sig med internt ljud. De nya OLED-apparaterna ska dock ha ett kraftfullt, 50-watts 2.1-ljudsystem med ett bakåtvänt baselement som understöds av fyra passiva element. Tack vare HDMI eARC är det dessutom enkelt att koppla in en separat soundbar. TV-apparaterna har trådlös DTS Play-Fi-anslutning för användarvänligt ljud med hög upplösning i flera rum.

Android-TV

Smarta funktioner hanteras av senaste Android TV-versionen, som har ett nytt och intuitivt gränssnitt och både inbyggt Google Assistant – via tryck-och-prata-funktionen på fjärrkontrollen – samt fungerar med Alexa. Fjärrkontrollen har bakgrundsbelysta tangenter och är insvept i läder från den skotska läderspecialisten Muirhead.

Pris och tillgänglighet

Philips OLED706 finns nu i 55 och 65 tum, och OLED806 i 48, 55 och 65 tum. Den större 77-tummaren i OLED806 förväntas dock inte komma förrän i höst.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

3 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

När kommer de nya toppmodellerna i 9-serien? Nämner de något om det?

Underbart med earc. Ska vi äntligen slippa lip sync-problem?

Inga uppdateringar nu? Artikeln är från tidigt i år och det borde ha kommit lite mer info nu tänker jag 🙂 Bl.a. finns ju årets 700-modell, 706, listad hos bl.a. Elgiganten.

Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend