TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Här är Philips 2021 OLED-TV

Årets nya OLED-skärmar får flera uppdateringar, dessutom kommer det en ny 77-tummare med Ambilight!

Av / Uppdaterad: 2021-06-16 - 17:10 // Först publicerad: 2021-01-27
Här är Philips 2021 OLED-TV

Philips var inte med på i årets CES 2021 utan kör traditionsenligt sin egen lansering efter mässan. På ett direktsänt evenemang i dag presenterade de kommande TV-nyheter!

Philips har tidigare haft stor framgång med sina OLED-TV-apparater med Ambilight-belysning, inklusive modellerna OLED805 och OLED935 som vi har testat med fina resultat. Därför kommer det inte som någon större överraskning att de fortsätter med samma koncept även i år.

Under första halvan av 2021 kommer de nya modellerna OLED806 och OLED856, som bland annat har 5:e generationens P5 AI-processor och utökad HDMI 2.1-funktionalitet. De nya TV-modellerna kommer att fortsätta ha europeisk design – med naturliga material som läder, metall och tyg, fyrsidig Ambilight och inte minst Android smart-TV. En annan godbit är att Philips erbjuder ett bredare utbud av storlekar, från 48 och ända upp till 77 tum!

Både OLED806 och OLED856 har samma slanka design, med en utvändig metallram och fyrsidig Ambilight. Skillnaden är att OLED806 har tudelade metallfötter medan OLED856 har en T-formad fot i mörk krom. Båda har en låg profil för att ge intryck av att flyta över bänkskivan. (Foto: Philips)

Philips OLED 806/856

Philips ”budgetvänliga” OLED-modeller i 800-serien drar bland annat nytta av den senaste P5-videoprocessorn (5. Gen). Den lägger till ett nytt filmdetekteringsläge till de befintliga fem AI-kategorierna med smart bildbehandling och använder TV:ns ljussensor för att se till att både SDR- och HDR-innehåll återges med optimal kontrast efter omgivningen.

Som tidigare lägger Philips stor vikt vid formatstöd: förutom Dolby Vision, HLG, HDR10 och HDR10+ stöder 806/856 den nya HDR10+ Adaptive-standarden, som kombinerar dynamiska HDR10+-metadata med realtidsinformation om ljuset i rummet, så att ljusstyrkan optimeras automatiskt efter visningsmiljön.

En annan viktig nyhet är att 806/856-modellerna har Philips ”anti-inbränning” som specifikt skyddar OLED-skärmar. Den här tekniken övervakar bilden och kan reducera ljusstyrkan i lokala områden (till exempel kanal-loggor) för att undvika bränning.

Stöder HDMI 2.1

Den kanske viktigaste uppdateringen är dock att Philips 2021-modeller får stöd för HDMI 2.1 – inklusive toppmoderna gaming-finesser som sakndes i 2020-modellerna. HDMI 2.1-funktionen inkluderar eArc, VRR (variable refresh rate) för 4K från 48 Hz till 120 Hz med en bandbredd på upp till 48 Gbit/s (444, 12 bitar). Philips stöder numera också FreeSync Premium Pro och har ett särskilt Auto Game-läge. Alltså är det enkelt att använda Philips-skärmarna med PS5 och Xbox Series X!

Hur är det med ljudet?

Philips brukar utrusta sina bästa OLED-skärmar med ljud från Bowers & Wilkins, men i de mer överkomliga 806/856-modellerna nöjer de sig med internt ljud. De nya OLED-apparaterna ska dock ha ett kraftfullt, 50-watts 2.1-ljudsystem med ett bakåtvänt baselement som understöds av fyra passiva element. Tack vare HDMI eARC är det dessutom enkelt att koppla in en separat soundbar. TV-apparaterna har trådlös DTS Play-Fi-anslutning för användarvänligt ljud med hög upplösning i flera rum.

Android-TV

Smarta funktioner hanteras av senaste Android TV-versionen, som har ett nytt och intuitivt gränssnitt och både inbyggt Google Assistant – via tryck-och-prata-funktionen på fjärrkontrollen – samt fungerar med Alexa. Fjärrkontrollen har bakgrundsbelysta tangenter och är insvept i läder från den skotska läderspecialisten Muirhead.

Pris och tillgänglighet

Philips OLED706 finns nu i 55 och 65 tum, och OLED806 i 48, 55 och 65 tum. Den större 77-tummaren i OLED806 förväntas dock inte komma förrän i höst.

Annonce

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Subscribe
Notify of

3 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

När kommer de nya toppmodellerna i 9-serien? Nämner de något om det?

Underbart med earc. Ska vi äntligen slippa lip sync-problem?

Inga uppdateringar nu? Artikeln är från tidigt i år och det borde ha kommit lite mer info nu tänker jag 🙂 Bl.a. finns ju årets 700-modell, 706, listad hos bl.a. Elgiganten.

Läs hela artikeln med LB+

Bara 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annonse

Sony vidtar åtgärder efter klagomål

Ram på allvar?

Stora visioner från Hisense

Samsung visar upp årets TV- och projektornyheter på IFA

Kolla in vad TCL drog upp ur hatten på IFA-mässan

OLED-TV från Hisense

TCL lanserar ny storbilds-TV i Norden

TCL:s "The Frame"-konkurrent lanserad i USA

Mer OLED, mindre LCD från LG i framtiden

Här är TCL 115QM891

Känns den här bilden bekant?

Mer premium-TV från Samsung under 2024

Rulla till toppen