Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Din nya TV-vardag

Funderar du på att köpa ny TV? Här är en liten översikt över djungeln av allt material som du kan visa på TV-skärmen!

Av / 2015-06-03 - 06:00
Din nya TV-vardag

TV-skärmen har alltid varit, och kommer att fortsätta att vara, den viktigaste vägen till underhållning hemma. Men tiderna förändras och numera finns det en mängd olika sätt att titta på TV-serier, filmer och sport. Nu för tiden behöver man inte bänka sig framför TV:n ett bestämt klockslag, man kan själv bestämma vad man vill titta på och när. Hur det går till ska vi gå igenom i den här artikeln, som handlar om de nya sätten man kan hitta och titta på material, och om vad de olika tjänsterna innebär.

För enkelhets skull har vi också gjort en översikt över aktuella tekniska begrepp och förkortningar som kan vara bra att känna till. Då kan du också ta reda på vilka funktioner din nästa TV bör ha. Lite förkunskaper kan nämligen göra dig ännu nöjdare med ditt köp eftersom du då kan
vara säker på att du väljer rätt modell för just dina behov.

1. Traditionell TV-utsändning (linjär TV)

Än så länge är gammal hederlig TV långtifrån död. Även om allt fler TV flockar sig runt strömningstjänsterna så är traditionell TV fortfarande en viktig källa till nyheter, sport, direktsändningar, underhållnings- och aktualitetsprogram.

Dagens TV-signaler är digitala och kräver därför en digital mottagare. För att spela in ett program medan man tittar på en annan kanal behövs en TV med dubbla mottagare. Inspelning görs som regel till en krypterad USB-hårddisk. Den här typen av TV kan vara ett utmärkt alternativ till separata TV-mottagare med PVR-funktion. Tänk dock på att en del programleverantörer kräver att du använder dig av deras egen mottagarbox.

För att ta in signalerna direkt måste TV:n ha en CAM-kortenhet (Conditional Access) plus ett programkort från din leverantör.

Vanliga TV-sändningar går att titta på via antenn (DVB-Terrestrial), kabel (DVB-Cable) eller parabol (DVB-Satellite). Det är inte alla TV-apparater som stöder alla tre, så se till att TV:n har rätt antenningång!

Exempel på programleverantörer:
Boxer, Canal Digital, Viasat,

2. Webb-TV, video on demand: TV via internet

Webb-TV, eller strömning som det också kallas, är det nya sättet att titta på TV. Innehållet hämtas till skillnad från vanliga sändningar direkt från internet och är därför interaktivt. Det betyder att du kan stoppa och starta igen precis när du vill. Du bestämmer själv vad du vill titta på och när du vill titta – utan att behöva tänka på en TV-tablå.

Webb-TV och strömning är tillgängligt från en rad olika plattformar. Gemensamt för dem alla är att de kräver en modernare smart-TV med internetanslutning och ”appar”. App-teknik är välkänd från mobilerna och surfplattorna och fungerar på samma sätt: genom att ladda ner appar till TV:n får du tillgång till nytt material. Antalet TV-appar växer stadigt och de flesta handlar om det som TV:n är bäst på: underhållning och spel.

Exempel på strömnings-appar: YouTube, Netflix, HBO, Viaplay

Play-kanaler
Flera av de etablerade TV-kanalerna och programleverantörerna har lanserat sina egna nätbaserade tjänster som komplement till linjär TV. Dessa tjänster kallas ibland ”catch-up TV” eftersom de gör att man kan titta på program och TV-serieavsnitt som man missat. Webb-TV innehåller ibland extramaterial, intervjuer och bakom-scenen-material som inte går att se i de vanliga sändningarna. Det blir allt vanligare att TV-kanalerna gör reklam för det här materialet i sändningarna.

Exempel på Play-kanaler: SVT Play, TV4 Play
Canal Digital Go, Viaplay,

Spel i TV:n?
Även om PC och traditionella spelkonsoler fortfarande är störst och bäst när det handlar om hardcore-gaming så är de smarta TV-apparaterna hack i häl! Nya molntjänster, även kallade ”gaming on demand”, ger tillgång till spel direkt på TV-skärmen. I stället för att ha en dyr spelkonsol med kraftfull maskinvara hemma så spelar du genom att ”fjärrstyra” spelet över internet. De tekniska plattformarna utvecklas snabbt och urvalet av kvalitetsspel växer stadigt.

Exempel på Cloud Gaming-tjänster:
PlayStation Now

3. TV från stationära enheter

Externa videokällor
Även om den interna tillgången på video i TV:n blir allt viktigare så finns det en uppsjö av externa källor som kan kopplas in. Fysiska format som DVD och Blu-ray kommer du bara åt genom en separat enhet. Men det kan också handla om en separat TV-mottagare eller mediespelare/hårddisk eller en spelkonsol som PlayStation. Gemensamt för all dessa är att anslutningen görs med hjälp av en HDMI-kabel.

Flera av de externa enheterna ger tillgång till samma appar och funktioner som en smart-TV och kan alltså vara en praktisk uppgradering av en äldre TV. Genom att koppla in en Chromecast eller Apple TV kan du få många av funktionerna som finns i en toppmodern TV.

Exempel på externa källor:
Blu-ray-spelare, Apple TV, Chromecast, PlayStation

4. TV från bärbara enheter

En modern smart-TV har inbyggd trådlös nätverksanslutning (wi-fi). Förutom att vara uppkopplad till internet kan den alltså kommunicera med andra enheter i det lokala nätverket. Mobiler och surfplattor kan fjärrstyra TV:n och/eller tillföra extrafunktioner. De flesta TV-märken har en iPad- eller Androidversion av sin fjärrkontroll. Några TV-apparater kan dela innehåll mellan TV och mobil. Det går också att ”spegla” den mobila skärmen och visa allt material från mobilen på den stora skärmen. Detta kan vara ett praktiskt trick om inte TV:n stöder appen eller innehållet du vill visa.

Exempel på appar och funktioner:
Panasonic TV remote, Miracast, Chromecast.

 

tvguide_short

Vad betyder alla ord?

TV-världen är full av nya ord, förkortningar och termer. Här är en liten ordlista!

 
4K/Ultra-HD
Ultra-HD är nästa generations bildformat, med fyra gånger så hög upplösning som dagens Full-HD-format (3840 x 2160 mot 1920 x 1080 pixlar). Formatet är inspirerat av 4K-formatet (4096 x 2160) som redan är väl etablerat i biosammanhang. De två begreppen används därför lite om varandra, även om Ultra-HD (eller UHD) är den officiella beteckningen.

Android-TV
En TV som kör Android-operativsystem. Modellåret 2015 kommer en rad tillverkare med nya operativsystemet från Google som har mycket gemensamt med mobilversionen men som är optimerat för TV. Det finns fortfarande utrymme för individuella anpassningar från de olika tillverkarna, men ramverket är likt. Många hoppas att denna standardisering av smart-TV kommer att betyda att det utvecklas många bra appar.

ARC (Audio Return Channel)
En funktion som gör att ljudsignalen från TV:n kan skickas ut genom HDMI-kabeln. Praktiskt för dem som har en extern soundbar-högtalare eller hemmabioanläggning.

Chromecast
Googles egen lilla ”dongel” är en mini-mediespelare som kopplas direkt till HDMI-ingången på TV:n och ger tillgång till material från YouTube och andra appar. Du kan leta efter material på mobilen och sedan visa det på TV-skärmen i stort format. Chromecast kostar bara 300 kronor och är en smidig uppgradering av äldre TV-apparater utan smartfunktioner.

DLNA (Digital Living Network Alliance)
En standard för delning av bilder, video och musik mellan olika apparater som är inkopplade på hemnätverket. Används exempelvis när du vill spela videofiler från datorns hårddisk på TV:n. Videospelaren i TV:n måste dock stödja filformatet för att kunna visa filmen.

HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection)
Ett digitalt kopieringsskydd som ingår i HDMI-standarden. Fungerar med hjälp av en ”handskakning” mellan signalkälla och TV-apparat, där båda måste ha stöd för standarden för att bilden ska visas. HDCP har varit en källa till mycket irritation och dålig användarvänlighet, framför allt med extra enheter som hemmabioförstärkare. Numera fungerar det dock riktigt bra även för användarna. Senaste versionen, HDCP 2.2, är ett krav för överföring av Ultra-HD-videosignaler.

HDMI (High Definition Media Interface)
Den moderna, digitala överföringen av TV och externa källor. Kallas ibland ”den digitala scartkabeln” och överför ljud och bild digitalt med en kryptering som ger kopieringsskydd. HDMI-standarden har gått igenom en rad revisioner, den senaste heter HDMI 2.0a och stöder överföring av Ultra-HD-videosignaler (4K) i HDR-kvalitet.

HDR (High Dynamic Range)
HDR är en ny videostandard som innebär ett större dynamikomfång. Dagens etablerade videostandard bygger fortfarande på bildrörsskärmarnas tekniska begränsningar. HDR är skapat för att utnyttja kapaciteten i dagens, och framtidens, mer avancerade TV-teknik. Tanken är att kunna visa en bild med högre kontrast, mer ljusstyrka och fler färgnyanser som påminner mer om verkligheten. Läs mer om HDR i vår djuplodande artikel i ämnet.

HDTV (High Definition TV)
HDTV är beteckningen på ett TV-format som har högre upplösning än äldre standardformatet. En HD-signal har minst 1280 x 720 pixlars upplösning. För TV-sändningar är även 1920 x 1080i ett aktuellt format. De första flatskärmarna med HD-upplösning brukade kallas ”HD ready”, modernare modeller har 1920 x 1080 vilket kallas ”Full-HD”. Det senare är att betrakta som standard för TV-apparater som säljs i dag, även om traditionell TV-sändning fortfarande sker i 720-upplösning.

HEVC (High Efficiency Video Codec)
En modern och mycket effektiv komprimeringsstandard för video. Kallas även H.265 och är efterträdaren till MPEG-4/H.264 som används av Blu-ray-formatet. HEVC är dubbelt så effektiv och garanterar en betydligt högre videokvalitet med samma överföringshastighet/bandbredd. HEVC används av bland annat Netflix för att strömma Ultra-HD-signaler och kommer också att vara en del av den kommande UHD-Blu-ray-standarden. Det är därför ett krav att en ny Ultra-HD/4K-TV stöder HEVC.

IDTV (Integrated Digital TV)
Beteckningen på en TV med inbyggd digitalmottagare och kortläsare.

Miracast
En trådlös form av kommunikation som gör det möjligt att dela skärminnehåll och ljud mellan två enheter

Netflix
Amerikanska Netflix etablerades 1997 och började som en betaltjänst där man kunde beställa DVD-filmer på internet och sedan skicka tillbaka dem innan man fick nästa film. Ett naturligt nästa steg var att erbjuda filmavspelning direkt från internet, även kallat ”video on demand”. Netflix lanserades på den nordiska marknaden 2012 och har sedan dess fått stor global framgång.

Genom att betala ett fast månadsbelopp (i dagsläget 99 kronor för ett standardabonnemang) får man tillgång till ett brett utbud av TV-serier, spelfilmer och dokumentärer. Netflix låter dig rangordna det du har tittat på och föreslår sedan nytt material efter detta. Avspelningen fortsätter automatiskt med nästa episod, eller där du slutade titta senast.

Netflix finns på många olika plattformar men för att titta på material i Ultra-HD-kvalitet måste du ha en modern UHD/4K-TV som stöder HEVC-videokodeken.

OLED
TV med organiska lysdioder är nästa generations TV-teknik och efterträdaren till LCD och plasma. En OLED-skärm är uppbyggd av tusentals små lysdioder som sitter fast på en tunn, organisk film. OLED-skärmar kan ge ifrån sig ljus och färger från varje enskild pixel, vilket ger en mycket exakt färgåtergivning. Dessutom är kontrasten oändlig rent teoretiskt, eftersom varje pixel kan vara helt släckt när det behövs. OLED klarar också en betydligt högre uppdateringshastighet och kortare responstid än konventionella skärmar, vilket ger mjukare och mer sömlösa bildrörelser. Sammantaget resulterar detta i en överlägsen bildkvalitet.

Smart-TV
En beteckning för en TV med inbyggd nätverksanslutning. En smart-TV har ofta en möjlighet att ladda ner extra appar som utökar funktionaliteten. En fullvärdig smart-TV måste även ha en kraftfull processor och tillräcklig minneskapacitet för att ta hand om flera operationer på samma gång. Nästan alla TV-apparater som säljs idag kan betraktas som ”smarta”.

Strömning/streaming
Ett vanligt namn på avspelning av musik och video direkt över internet, eller mellan två enheter i ett lokalt nätverk.

WebOS
LG:s eget operativsystem som körs av de absolut flesta LG-skärmar från 2014 och framåt. Kännetecknas av en menystruktur som påminner om en kortlek och navigering med hjälp av Magic Remote-pekfjärrkontroll.

YouTube
Denna populära online-videotjänst innehåller världens största samling av amatörvideor och är en självklar app i alla smarta TV-apparater. YouTube ägs av Google och är gratis (reklambaserat) men kan på sikt även bli en betaltjänst där man betalar för att slippa reklam och få tillgång till mer kommersiellt material som film och TV-serier.

2014 övergick YouTube till att använda VP9, ett nytt och mer effektivt komprimeringsformat. Den nya standarden garanterar högre videokvalitet och inte minst bättre tillgång till 4K-videomaterial. YouTube-appen med VP9 är bara tillgänglig i nyare smart-apparater från 2015.

TV_illustrasjon

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen