Teknik

Säg farväl till traditionella mobilabonnemang och släng SIM-kortet i papperskorgen. Internetleverantörer går närstrid med mobilföretagen.
Annons
Annons
forfatter

”Ett öppet nätverk har hittats.”

Nästan var du än befinner dig kommer din mobiltelefon i kontakt med trådlösa nätverk och många av dem går att använda gratis. Det gör det framförallt möjligt att kolla e-post, hänga med på Facebook och surfa på nätet utan att utnyttja dyra mobilabonnemang. Och är man utomlands så är Skype och Facebook Messenger via flygplatsens, hotellets eller restaurangens wifi-nät ett alternativ till kostsam roaming.

Trådlösa nätverk håller med andra ord på att bli ett intressant alternativ till det vanliga mobilabonnemanget. Ett alternativ som verkar så lockande att telebolagen med allra största sannolikhet spänt följer utveckling eftersom det handlar om deras framtida levebröd.

80 kronor i månaden för wifi-abonnemang
Den amerikanska kabel-TV- och internetleverantören Cablevision lanserar nu i februari ett wifi-baserat ”mobilabonnemang” som heter Freewheel och som bygger på deras egna 1,1 miljoner hotspots i New York-området. För 10 dollar i månaden får deras bredbandskunder obegränsad taltid, data och SMS. Är man inte redan kund hos Cablevision kostar det 30 dollar i månaden att använda sig av alla hotspots.

Det går dock inte att använda sin nuvarande telefon med Freewheel-tjänsten, i stället måste man köpa en Motorola Moto G för ungefär 800 kronor.

Google vill också vara telebolag
Även Google förväntas vara på gång med att erbjuda wifi-baserad mobilanslutning som inte använder sig av de stora telebolagens master. Google kommer dock att alliera sig med de mindre bolagen Sprint och T-mobile, så att kunderna får en reservanslutning om de reser utanför stadsgränsen där det är långt mellan wifi-nätverken. Google-tjänsten kommer i första omgången att fungera med Samsung Galaxy S4 Mini och Galaxy Mega.

Om Googles wifi-mobiler blir framgångsrika är det bara en tidsfråga innan de etablerade telebolagen följer efter med ”wi-fi only”-abonnemang och -mobiler eftersom de annars riskerar att gå samma öde till mötes som hjulmakare, tunnbindare och andra utdöda yrkesgrupper.

Om din nästa eller nästnästa mobil kommer att använda sig av wifi eller om mobilmasterna även i fortsättningen kommer att pryda landskapet, får framtiden utvisa. Under tiden kan du prova hur det är att ha en SIM-fri mobil på egen hand. Har du en gammal mobil hemma så är det ju egentligen bara att ladda upp den, installera Skype och Messenger och ha den med i fickan.

Undertecknad åkte för övrigt på redaktionsmöte till vår norska systertidning i veckan. Med gratis nät i flygbussen, in-flight wi-fi på 10 000 fots höjd och fritt nät på flygtåget i Oslo var det knappt några glapp på hela resan mellan mitt hemnätverk och redaktionens höghastighetsförbindelse.

Källa: Wall Street JournalDagens NæringslivEngadget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Nu finns det äntligen en Hegel-förstärkare för vinylfantaster.
Philips lanserar hörlurar och öronproppar för träning och sport.
Samsung har utvecklat en ny app som gör att du kan kalibrera TV:n själv med din mobiltelefon.
Flaggskeppet får inte bara 8K-video och 50 Mp, kameran är gnistrande snabb också.
BMW:s kommande elbil visar vad den kan på testbanan.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-avkodning och hörlursförstärkare.
Framför allt blir OnePlus 9 en betydande uppgradering jämfört med OnePlus 8, men skärmarna är inte så annorlunda mot förra året.
Hörlurarna Nova H1 är gjorda för kvinnor och andra som gillar att smycka sig med örhängen.
Liten sub med oanade krafter.
En av Netflix mest populära filmer någonsin får snart en (eller flera) uppföljare.
Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.