Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vill du rädda den här hackern från dryga böter?

Tjeckisk software-pirat har gjort en YouTube-video som måste visas 200 000 gånger. Annars får han böta nästan 2 miljoner!

Av / 2015-11-26 - 09:41
Vill du rädda den här hackern från dryga böter?

Jakub F har dömts av en tjeckisk domstol till tre års villkorligt fängelse och böter på nästan två miljoner kronor, för att under åtta år ha distribuerat piratkopior av Windows och massor av andra programvaror. De berättar Prague Daily Monitor.

Jakub hade naturligtvis ingen möjlighet att betala sådana dryga böter, som skulle gå till upphovsrättsinnehavarna som kompensation. Då kom räddningen från ett oväntat håll.

The Business Software Alliance – en internationell branschorganisation som bland annat bekämpar just piratkopiering – erbjöd sig att betala merparten av böterna.

Detta har lett till att Jakub har blivit huvudperson i en video – The Story of My Piracy – där han berättar sin historia.

”Jag trodde inte att jag hade gjort fel. Jag tänkte inte på att jag kunde skada de stora bolagen. Jag gjorde det inte ens för pengarna, jag gjorde det bara för att det var kul”, berättar Jakub i videon som du kan se lite längre ner.

Det finns bara en hake. Avtalet mellan Jakub och Business Software Alliance går ut på att videon måste få 200 000 visningar, annars får han trots allt betala hela bötesbeloppet!

Sedan videon laddades upp på YouTube 22 november har den visats 160 000 gånger, så Jakub behöver alltså 40 000 visningar om han ska undvika personlig konkurs.

Vad tycker du? Tänker du titta på videon för att ge honom ditt stöd, eller bör han ta ansvar för piratkopieringen och betala böterna? Skriv gärna vad du tycker bland kommentarerna längst ned på sidan.

Uppdatering 27/11: Historien måste ha fått en enorm spridning, för nu är antalet visningar uppe i fler än 400 000! Det verkar alltså som om Jakub klarade sig undan den här gången …

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

Rulla till toppen