Search
Generic filters

Vill du rädda den här hackern från dryga böter?

Tjeckisk software-pirat har gjort en YouTube-video som måste visas 200 000 gånger. Annars får han böta nästan 2 miljoner!

Jakub F har dömts av en tjeckisk domstol till tre års villkorligt fängelse och böter på nästan två miljoner kronor, för att under åtta år ha distribuerat piratkopior av Windows och massor av andra programvaror. De berättar Prague Daily Monitor.

Jakub hade naturligtvis ingen möjlighet att betala sådana dryga böter, som skulle gå till upphovsrättsinnehavarna som kompensation. Då kom räddningen från ett oväntat håll.

The Business Software Alliance – en internationell branschorganisation som bland annat bekämpar just piratkopiering – erbjöd sig att betala merparten av böterna.

Detta har lett till att Jakub har blivit huvudperson i en video – The Story of My Piracy – där han berättar sin historia.

”Jag trodde inte att jag hade gjort fel. Jag tänkte inte på att jag kunde skada de stora bolagen. Jag gjorde det inte ens för pengarna, jag gjorde det bara för att det var kul”, berättar Jakub i videon som du kan se lite längre ner.

Det finns bara en hake. Avtalet mellan Jakub och Business Software Alliance går ut på att videon måste få 200 000 visningar, annars får han trots allt betala hela bötesbeloppet!

Sedan videon laddades upp på YouTube 22 november har den visats 160 000 gånger, så Jakub behöver alltså 40 000 visningar om han ska undvika personlig konkurs.

Vad tycker du? Tänker du titta på videon för att ge honom ditt stöd, eller bör han ta ansvar för piratkopieringen och betala böterna? Skriv gärna vad du tycker bland kommentarerna längst ned på sidan.

Uppdatering 27/11: Historien måste ha fått en enorm spridning, för nu är antalet visningar uppe i fler än 400 000! Det verkar alltså som om Jakub klarade sig undan den här gången …

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.
  Panasonic börjar rulla ut sin första Android-TV i november!
  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.