Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Varför då?

Datorerna har blivit allt snabbare och mer tillförlitliga, men användarna klagar mera på dem. Mycket vill alltid ha mer!

Av / 2015-09-08 - 06:00
Varför då?

– Jag måste köpa en ny dator.
– Varför då?
– Tja, den gamla börjar bli gammal och trött. Det tar lång tid att göra en del saker.
– Varför då?
– Dom blir ju trötta med tiden. Och så blir man ju själv allt grinigare och vill inte vänta. Men mest är det nog datorn som segar.
– Varför då?
– ”Varför då”. Men sluta nu! Jag blir ju mer trött på dig än på datorn!
– Varför då?
Människor som växer upp från att ha varit barn till att bli vuxna anses bli allt klokare och förståndigare. Små barn låter ofta precis som min vän. Hela tiden frågar de ”vaffö då” och man kommer aldrig ur det. Till slut ger man upp och inser att man faktiskt inte vet allt.
Så frågan är vem som är mest förståndig och söker de avgörande svaren, den allvetande vuxne eller det nyfikna barnet.
Men ”vaffö då” är fruktansvärt irriterande, inte minst när det kommer från en vuxen människa, som här.
– Om jag blir trött på datorn? Jovisst, men ännu tröttare på dig!
– Varför då?
– Därför att både du och jag vet att det inte finns något enkelt svar på frågan!
– Varför då?
– Morr morr … Därför att datorn ju lever lite sitt eget liv. Operativsystemet uppdateras hela tiden och till slut ligger det så många uppdateringar på varandra att alltihop börjar slira. Och dessutom har nog tillverkaren byggt in en liten finurlig åldringsfunktion så att datorn helt enkelt inte kan bli särskilt gammal.
– Varför då?
– För att dom vill sälja en ny dator, förstås!
– Varför då?
– För att dom vill ha mina pengar. Det vet du ju. Sluta tjafsa nu!
– Varför då?
– Därför att jag inte vet allt. Det jag vet är att jag ska köpa en ny dator för att den gamla har tröttnat.
– Varför då?
– Men jag sa ju det: Uppdateringar och sånt gör så att den blir långsam. Och utvecklingen går ju framåt, och allt blir ju bara bättre och billigare.
– Varför då?
– Så har det ju varit hela tiden. Jag kommer inte ihåg vad min första dator med hårddisk kostade, men jag tror att hårddisken var på 20 Mbyte! Fattar du! Det fick ju inte plats något Windows på den inte. Och inga grafikprogram eller häftiga 3d-spel. Den skulle jag bli vansinnig på i dag.
– Varför då?
– Hm. Jag blir vansinnig på alla ”vaffö då” också. Men det hjälper väl inte en ny dator mot. Och egentligen är det nog inte att datorn går lite långsammare som är det största problemet. I stället är det nog att jag vill ha mer och mer och snabbare och snabbare. Misstänker att min första dator var extremt långsam jämfört med den trötta datorn jag har i dag.
– Varför då?
– Därför att kraven stiger. Förr kunde jag sitta och vänta lugnt medan en liten text lagrades på en diskett. I dag blir jag galen om det tar för många sekunder att spara en redigerad videofilm. Så det kanske är mycket som är mitt fel. Och ditt.
– Varför då?
– Varför det är ditt fel? För att du ställer så många frågor, eller egentligen samma fråga hela tiden, så jag hinner inte med något annat. Och mycket vill ha mer. Det ska väl inte behöva ta mer än en halv minut att starta datorn!
– Varför då?
– Därför att jag inte vill slösa bort min tid på att vänta. Datorn ska ju vara snabb! Fast förr i världen var den ju ännu långsammare. Och då var jag inte lika sur. Men nu är det annat. Nu ska det gå undan!
– Varför då?
– För att jag inte vill vänta längre. Jag har ju bytt och bytt och bytt dator, och det går fortare och fortare och fortare, men ändå blir jag bara grinigare och grinigare och grinigare …
– Varför då?
– Ja, måste jag erkänna, inte för att datorerna blir långsammare utan för att mitt tålamod blir mindre och mindre. Det borde väl datortillverkarna förstå och fixa!
– Varför då?
– Ja, det är ju dom jag betalar för att få en snabb dator, och då ska den ju vara precis så snabb som jag vill. Just nu.
– Varför då?
– Därför att mina krav stiger snabbare än tillverkarna kan uppfylla dom. Och det borde dom inse. Det är väl jag som styr? – Varför då?
– Det bara är så. Sluta fråga nu!
– Varför då?
– Nä, nu slutar jag, jag orkar inte mer!
– Varför då?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen