Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Utöka din verklighet med BMW Mini

Glasögon gör virtuella skärmar i kupén.

Skrivet av / 2015-05-08 - 10:05
Utöka din verklighet med BMW Mini

I april presenterade BMW Mini en prototyp av sina Augmented Vision-glasögon, som nästan ser ut som en modern version av gamla pilotvisir.

Det var på bilmässan Auto Shanghai i slutet av april som glasögonen visades upp för första gången. De kopplas trådlöst till bilens digitala hjärna och visar skärmar som bara föraren kan se.

BMW_Mini_Augmented_Vision_2
Längst upp på ”skärmen” visas bland annat hastighet – och dessutom markeras lediga parkeringsplatser.

Under tiden man kör kan glasögonen projicera navigeringsdata med pilar som ser att ligga på vägen så som den ser ut genom framrutan. Dessutom visas hastighetsbegränsningar och bilens egentliga hastighet samt intressepunkter och meddelanden från en inkopplad smartmobil. En käck funktion heter Augmented Parking och visar avståndet till trottoarkanter och parkerade fordon. X-Ray View använder sig av kameror på utsidan som gör att man kan ”se genom” dörrarna innan man öppnar dem. Lediga parkeringsplatser blir upplysta så att det är enklare att hitta någonstans att stå.

Under tiden man kör håller sig all information på samma virtuella plats ovanför ratten och rör sig inte när man flyttar på huvudet. Med andra ord ska det alltid se ut som om skärmen svävar i luften och bara kan ses av föraren.

Augmented Vision är ett projekt mellan BMW Mini och Qualcomm Connected Experiences, och det finns planer på en färdig produkt under 2016. Vi gissar att konceptet inte fungerar till nuvarande bilmodeller utan att man måste köpa en helt ny BMW eller Mini.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Black Friday är rena mörkret!

Så här illa kan det gå! De värsta skräckhistorierna från Black Friday

Kaos för ChatGPT

Black Friday/Black Week/Black Month

Sweatshop-arbetare tränar din AI

Toyota ska massproducera solid state-batterier

Musks sarkastiska chattbot

Laser-vägar på månen?

ChatGPT ute på nätet

ChatGPT breder ut sina vingar

Nu gäller EU:s tuffa nätregler

Luna 25 kraschade på månen

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen