Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Stjärnhimlen i 360 grader på mobilen

Stellarium Mobile Skye berättar exakt vad det är du ser på himlen.

Av / 2016-01-26 - 14:37
Stjärnhimlen i 360 grader på mobilen

Är det en planet? En stjärna? En galax?

Om du tittar upp på natthimlen ibland och undrar vad som är vad så är Stellarium Mobile Sky något av det coolaste som går att ladda ner till mobilen. Det är en komplett och mycket exakt stjärnkarta som visar stjärnors, planeters och galaxers plats på himlavalvet, precis där du tittar för ögonblicket. Till och med satelliter visas på appen.

Vad finns det att se på natthimlen just nu? Stellarium avslöjar allt. Foto: Stellarium

Fem planeter
Appen är kanske speciellt aktuell i dessa dagar, eftersom vi mellan 20 januari och 20 februari kan se fem av våra grannplaneter samtidigt om man spejar lite innan solen går upp. Då syns Merkurius, Venus, Saturnus, Mars och Jupiter. På våra breddgrader kan det dock vara svårt att se Merkurius eftersom den står så lågt över horisonten att den döljs av solljuset. Men Stellarium-appen kan åtminstone tala om var du ska leta.

Just nu syns fem planeter samtidigt på morgonhimlen. Foto: Stellarium
Just nu syns fem planeter samtidigt på morgonhimlen. Foto: Stellarium

Man kan välja olika visningssätt. Till exempel om appen ska visa en virtuell horisont, så att man bara ser himlen så som den ser ut ovanför horisonten, eller om man ska kunna ”se igenom” jorden och får reda på vad som döljer sig under horisonten också. Och om appen ska visa galaxer och satelliter också – och ljusföroreningar så att allt ser mer realistiskt ut eller helt kolsvart himmel så att alla ljusprickar framträder tydligare.

Tryck på en himlakropp så får du mer information. Till exempel är Betelgeuse en pulserande variabel SRC (superjätte) som befinner sig 497,96 ljusår bort. Foto: Stellarium
Tryck på en himlakropp så får du mer information. Till exempel är Betelgeuse en pulserande variabel SRC (superjätte) som befinner sig 497,96 ljusår bort. Foto: Stellarium

Trycker man på en stjärna eller planet så visas information om avstånd och storleksklass.

Det går också att se stjärnbilder samt längd- och breddgrader. Ett särskilt nattläge med rött ljus finns också.

Stjärnbilder kan man också se. Foto: Stellarium
Stjärnbilder kan man också se. Foto: Stellarium

Gyroskop för virtuell verklighet
Appen har inbyggd gyroskopfunktion så att man bara behöver röra mobiltelefonen åt det håll man ser stjärnhimlen. Det här gör att man kan misstänka att det så småningom kommer en uppdatering för virtual reality-glasögon som Oculus Rift, Gear VR, med flera. Då börjar det verkligen likna något!

Stellarium Mobile Sky finns till iOS, Android och Windows Phone. Priserna varierar från ungefär 20 kronor på Android och Windows till 30 kronor på iOS.

Läs mer

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen