Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Solid state-batteri: Toyotas batteridröm blir verklighet

Det ser nu ut som att Toyotas solid state-batteri blir verklighet. Massproduktion kan tänkas starta 2027.

Av / 2023-11-10 - 13:24
Solid state-batteri: Toyotas batteridröm blir verklighet

Den tekniska utvecklingen står aldrig stilla, och det ser ut som om en revolution inom elbilsbatterier står för dörren. Vissa lägger till mer och mer kisel i anoden för att skapa ett mer kapabelt batteri, medan andra går i helt nya riktningar.

Ett solid state-batteri, med en fast i stället för flytande elektrolyt, har varit en dröm i över 100 år, men idén har aldrig förverkligats i stor skala. Ett sådant batteri är explosionssäkert och därmed mycket säkrare än konventionella litiumjonbatterier. Det bör också ha kortare laddningstider och ge bilen längre räckvidd. Utmaningen har varit att få det att fungera vid rumstemperatur och därunder, men Toyota anser sig ha löst detta.

Toyota & Idemitsu solid state
Foto: Toyota

Samarbetar med oljebolag

Toyota samarbetar nu med oljebolaget Idemitsu för att utveckla material som är mer flexibla och därmed motståndskraftiga mot sprickbildning. Tillsammans ska de arbeta för att skala upp till massproduktion.

Den första fasen kommer att fokusera på utveckling av fasta sulfidelektrolyter och förberedelser för en stor pilotanläggning. Därefter följer massproduktion i anläggningen och slutligen en bedömning av framtida fullskalig massproduktion.

Läs också Hur realistiska är Toyotas solid state-batterier? Världen ser fram emot 2027 när det ska komma batterier som är gjorda enbart av fasta material. Men hur realistiskt är det? Inte särskilt, tror den här journalisten.
Toyota Solid State Battery Pilot Factory
Toyotas pilotanläggning är inte stor. Det är det snart slut på. Foto: Toyota

Toyotas solid state-batteri kan bli stort

Toyota anser att initiativet är ett stort steg mot en mer hållbar och miljövänlig transportsektor. Och att deras batterier kan användas av allt från personbilar och motorcyklar till tunga transporter.

Förhoppningen är att det första steget i massproduktion av batterierna ska starta 2027, eller senast 2028. Vi har tidigare varit skeptiska till hur realistiskt projektet är, men nu börjar vi bli entusiastiska.

Läs mer här.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Burgarkedjan sparkar kreativ AI

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Rulla till toppen