Search
Generic filters

Solcellsladdare till fickan

Världens minsta solcellsladdare går att rulla ihop och lägga i byxfickan.

Danska forskare ligger bakom HeLi-on, en mobilladdare som använder solcellsteknik. Solcellerna är gjorda av plast och kan rullas ihop och stoppas i fickan, så att man kan ladda mobilen var man än är – även mitt ute i ödemarken. Det rapporterar Videnskab.dk.

Som så många andra är HeLi-on ett Kickstarter-projekt och hittills har 900 personer beställt ett exemplar och stöttat kampanjen med 625 000 danska kronor. Enligt Kickstarter-kampanjen får kunderna sina HeLi-on-laddare i juli 2016.

Foto: infinityPV
Foto: infinityPV

Förutom solcellerna finns det ett batteri på 2600 mAh i laddaren, så att den kan användas även om solen inte skiner. Den kan nämligen laddas via USB som en helt vanlig powerbank.

Om solen skiner ska det ta 2–3 timmar att ladda batteriet. Är det molnigt tar det av förklarliga skäl längre tid.

Specifikationer
Mått: 11,3 x 3,6 x 2,8 cm
Vikt: 105 g
Kapacitet: 2600 mAh
Effekt: 3 watt
Pris: från 800 kronor

Solcellerna är tunnare än 2 mikrometer, men skyddas av en plastfolie som gör panelen 1 millimeter tjock. I utrullat läge är panelen 1 meter lång.

Källa: Videnskab.dkKickstarter

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.