Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Så ser Oculus Rift ut

Oculus Rift-headsetet, som satt fart på virtual reality-tekniken, är snart färdigt. I går presenterades den nästan-färdiga versionen i San Francisco.

Skrivet av / 2015-06-12 - 16:21
Så ser Oculus Rift ut

Virtual Reality är hett. Och inget är hetare än Oculus Rift, som påstår sig vara det första headsetet som på ett övertygande sätt placerar dig i en annan verklighet. Vi har skrivit om Oculus Rift flera gånger förut, men då har det handlar om prototyper och utvecklarversioner. För även om utvecklingen har pågått i flera år så har den kommersiella versionen inte varit färdig.

Nu har däremot Oculus Rift (företaget) visat upp en version som påstås se ut som den som kommer att finnas i butikerna när den officiella lanseringen äger rum. Och även om det fortfarande inte finns något konkret datum så sägs det vara bestämt att det blir någon gång under första kvartalet 2016.

oculus_rift2-460x305
Nu är Oculus Rift (nästan) klart. Men vi får inte se det förrän i början av nästa år. Foto: James Martin / C|net

Pris och hårdvara okänt
Det ligger alltså inget Oculus Rift-headset under julgranen i år. Fast det kanske inte är en dum idé att önska sig ett kuvert med pengar. För det första förväntas priset, som inte heller är officiellt ännu, hamna kring 3 000 kronor (det slutliga priset beror på vad konkurrenterna tar för sina headsets). Till detta ska läggas en tämligen kraftfull PC i gamer-klassen. Och en sådan kostar lätt 10 000 kronor.

På presentationen i San Francisco berättades också att Oculus Rift säljs med en Xbox One-kontroll. Det gör det enkelt och förhållandevis välbekant att komma igång med spel i den virtuella världen. Och tillsammans med Windows 10:s möjlighet att streama spel från Xbox One till en annan skärm kommer det att betyda att man inte saknar underhållning till det kostsamma headsetet. Fast det behövs fortfarande ett Xbox One att streama från, och spelen kommer inte kunna utnyttja 3D-möjligheterna i Oculus Rift.

oculus_rift3-460x229
Oculus Touch är en 3D-kontroll till Oculus Rift. Foto: James Martin / C|net

Oculus-gänget visade också upp en prototyp på en speciell Oculus Touch-kontroll, som har en tum-joystick och fyra knappar. Ännu intressantare är att kontrollen registrerar användarens handrörelser – så att du har händer att vifta med i den konstgjorda världen.

Oculus Rift är det första headsetet som kan uppdatera de båda skärmarna framför ögonen tillräckligt snabbt och följa huvudets rörelser tillräckligt exakt för att skapa en realistisk illusion om att man befinner sig i en parallell verklighet. Bilderna måste dock beräknas först. Maskinvaran till headsetets anslutna dator är dock inte heller offentliggjord ännu.

I väntan på Oculus Rift har det hunnit komma flera konkurrenter. En del går till och med redan att köpa. Med de flesta är som Oculus Rift, bara protyper. De första fungerande VR-headseten är i praktiken bara hållare där man sätter fast sin mobiltelefon och använder den som både skärm och dator.

Oculus har släppt den här teaser-videon inför E3-spelmässan som äger rum i Los Angeles i nästa vecka.

Källa: c|netGizmodo

Artikelfoto: James Martin / C|net

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

Jorden drabbad av dubbel solstorm - mobilnät och GPS nere i en halvtimme

Imponerande resultat med Googles Video-AI

Japans månlandare är döende

Maglev-tåg på konventionell räls

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen