Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Örnarna anfaller

Holländsk polis går okonventionellt tillväga för att stoppa olagliga drönare

Av / 2016-02-10 - 09:07
Örnarna anfaller

Vi människor befinner oss kanske på toppen av näringskedjan, men det gäller inte nödvändigtvis alla redskap vi använder. Flygande drönare har sina naturliga fiender i form av andra flygande skapelser. Nämligen örnar.

Dresserade örnar
Polisen i Nederländerna tränar örnar för att anfalla drönare som befinner sig illegalt i luftrummet. För hur många regler som än finns om drönare och hur de får användas så är flygmaskinerna så enkla att få tag i att de är dömda att missbrukas. Man behöver alltså en säker metod för att tvinga ner drönarna på marken. Och även om det finns metoder som blockerar radioförbindelsen till drönaren, eller kasta ett nät över den från en ännu större drönare, så riskerar båda metoderna att drönaren tappar kontrollen fullständigt och utgör en ännu större fara för omgivningen.

Undviker rotorerna
Örnarna i Nederländerna griper tag om drönaren och flyger ner med den till marken. Risken för skador undviks genom att örnens klor tar tag i drönarens kropp mellan rotorerna.

Så nu gäller det att vara på sin vakt. Nästa gång du ser en drönare i luften kan det mycket väl vara i klorna på en örn!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

Ljud & Bild
Rulla till toppen