Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Julklappstips

Hårda paket gör hjärtat mjukt. Här är vår egen önskelista till jul som vi gladeligen delar med oss av. Sedan kan du ju alltid avgöra själv om du ska ge alla hårda paket till dig själv eller någon du tycker extra mycket om.

Av / 2012-12-17 - 00:00
Julklappstips

iPad mini surfplatta

 

iPad mini kan bli julens stora julklapp. Den kan köpas i svart eller vitt och med eller utan 3G. Och så är den så liten att man kan hålla den i en hand och få plats med den på ställen där vanliga surfplattor är för stora. Mini-versionen kan allt som den stora Apple-plattan kan, skärmen är bara mindre – fast det märker man knappt, för som vanligt är det innehållet som räknas. Ingen kommer i närheten av urvalet av appar, spel och tillbehör som finns till iPad och iPad mini.

Från 3 000 kr
apple.com/se

Jobo JIB2 actionkamera

Man förstår varför de små actionkamerorna är så populära när man ser hur kul filmer man kan göra med dem. YouTube svämmar över av amatörfilmer som är gjorda med de pyttesmå actionkamerorna. Jobo JIB2 är en ny modell som tar stillbilder i 8 Mp, filmar i 1080p och klarar slowmotion. Fästen, hållare, kablar och ett undervattenshus som klarar 30 meters djup ingår i priset. Den perfekta julklappen till snowboardare, twin tip-junkies, utförsåkare och det mesta i actionväg man kan tänka sig. Både på marken, i vatten och i luften.

2 000 kr
focusnordic.se

Panasonic LX7 proffskompakt

Vad passar väl bättre än att ge bort en av de bästa kamerorna vi har testat i år? Panasonics lilla kamera är ljusstarkast i sin klass och ger fotografen full kontroll över bildkvaliteten. Som definitivt tillhör toppklassen, och är mycket högre än från vanliga småkameror. LX7 får enkelt plats i fickan, har bländarring på det ljusstarka zoomobjektivet, inbyggd blixt och blixtsko – och kan filma video i full-HD 1080p. Bättre bilder får du inte för de här pengarna.

4 800 kr
panasonic.se

iPod touch mediespelare

Om någon man känner inte behöver en surfplatta och inte vill ha en iPhone så kan iPod touch vara den perfekta presenten. Den är i princip som en iPhone fast man kan inte ringa med den. Vilket betyder en fantastiskt skarp och 4 tum stor skärm, blixtsnabb processor och grafik, samt en bra kamera. iPod touch finns i sex färger och är den mest sålda bärbara spelkonsolen på senare tid, men den fungerar precis lika bra som musik- och videospelare också.

Från 2 900 kr
apple.com/se

Audioquest Dragonfly

Alla som investerat i ett par seriösa hörlurar upptäcker snabbt att datorns inbyggda ljudkort inte låter något vidare. Nu har kabelproffsen på Audioquest kommit på en lösning på problemet. Dragonfly är en pytteliten USB-DAC (24 bit/96 kHz) som kopplas in till datorn via USB och sedan kopplas hörlurarna till hörlursuttaget. Dragonfly förbättrar ljudet markant och är perfekt för alla som inte vill kompromissa med ljudet bara för att de på resande fot.

Nördfakta: lysdioden på ovansidan ändrar färg efter hur hög upplösning musiken har …

2 200 kr
ljudtema.se

Sharp LC-60LE841 – Storskärm

En ny TV är en säker vinnare under julgranen, och ju större desto bättre. Nu för tiden behöver det inte kosta en förmögenhet att få en jätteskärm på väggen hemma. Sharp har lanserat en 60-tums LED-TV som går att köpa för under 20 000 kronor, och den har minsann inga dåliga specifikationer heller. 60LE841 har snygg design med ram av borstad metall och Sharps Quattron-bildpanel som ger en snygg bild och låg strömförbrukning.

Och bäst av allt är att Sharp har drämt till med både 70-, 80- och 90-tumsmodeller i år, så du kan alltid trösta inredningsarkitekten med att ”detta var den minsta modellen de hade” …

20 000 kr
sharp.se

FiiO Rocky E02i hörlursförstärkare

Vill du att smartmobilen ska låta optimalt så behöver du riktigt bra hörlurar. Problemet är att den lilla telefonen inte orkar driva alla lurar. Lösningen är att skaffa en sådan här liten piffig hörlursförstärkare. Den är gjord speciellt för smartmobiler och tar inte mycket plats i fickan – eller så kan du sätta fast den i bältet med klämman på baksidan. Batteriet räcker i 10 timmar, den har inbyggd mikrofon för handsfree-samtal och en liten fjärrkontroll som styr musiken. Passar alla smartmobiler.

400 kr
fiio.com

OrigAudio Rock-It 3.0

Förvandla vad som helst till en högtalare! Rock-it 3.0 är en av de skojigaste manickerna vi sett på länge. Den slinker ner i fickan hur lätt som helst och kan sättas på de flesta plana ytor. Koppla den till utgången på din bärbara musikspelare och sätt fast nästan vad som helst som element. Vi har provat med små kartonger och lådor – och det går ypperligt med kartongbiten som sitter runt ett sexpack öl. Perfekt att ha med sig till landet till jul och till stranden i sommar. Ljudet är inte direkt hifi men kan bli riktigt bra med rätt ”element”. Prova dig fram!

Inbyggd förstärkare och laddbart batteri.

300 kr
origaudio.com

M-Audio BX5 D2 – proffshögtalare

Det lönar sig alltid att ställa ett par bra högtalare på skrivbordet, oavsett om du vill göra egen musik eller bara vill att datorn ska låta bra. BX5 D2 från amerikanska M-Audio har inbyggda förstärkare, silkesdome-diskanter och Kevlar-baselement – och ett förträffligt ljud! Det enda man måste tänka på är att högtalarna är gjorda för studiobruk och saknar vanliga RCA-kontakter, så man måste ha balanserad XLTR eller jack-kontakt. En fiffig detalj är att lysdioden på fronten lyser starkast när man sitter mitt i ”sweet spot”.

Vi utsåg BX5 D2 till nästa köp när vi testade aktiva högtalare, bättre ljud för pengarna har vi knappt hört.

1 900 kr
luthman.se

Logitech UE Smart Radio

En internetradio som kopplas trådlöst till nätverket och direkt hittar tusentals webbradiokanaler från hela världen – inklusive de flesta svenska FM-kanaler med ett digitalt och klart ljud.

Smart Radio spelar musik från musiktjänster som Spotify och Wimp, och styrs enkelt från knapparna på fronten, fjärrkontrollen eller från en dator, surfplatta eller smartmobil med programmet Logitech Media Server.

UE Smart Radio är det nya namnet på Squeezebox Radio, som vi alltid gillat väldigt mycket och som några lyckliga bör få till jul!

1 800 kr
logitech.se

Creative SoundBlasterAxx SBX 20

Detta är toppmodellen i en serie trådlösa datorhögtalare som även har inbyggd mikrofon så att du kan svara i telefon om det ringer. Den har fler funktioner, som till exempel att ta bort bakgrundsbrus så att du kan föra samtal på en mer behaglig ljudnivå även om det står en grävmaskin på gatan utanför. Den så kallade ”smarta volymen” ställer in ljudet automatiskt när du rör dig mot eller från högtalaren. Dessutom ger den musiksamlingen ett fylligt ljud och kan streama musik direkt från smartmobilen och andra bluetooth-enheter.

1 500 kr
se.creative.com

James Bond – Celebrating Five Decades of Bond

– Bond, James Bond. Den berömda repliken har sagts av sex olika skådespelare de senaste 50 åren. Nu finns den kompletta samlingen av Bond-filmer i fantastisk kvalitet på Blu-ray – med en extra plats för Skyfall som släpps påsken 2013.

Det är ingen tvekan om att detta är snudd på den ultimata Bond-samlingsboxen. På Blu-ray känns det som om 50 år gamla filmer är inspelade i går. Även ljudet, i uppgraderat DTS-HD, ger filmerna ett riktigt lyft. Den höga kvaliteten – plus massor av timmar med bonusmaterial – gör detta till en unik box. En julklapp som DU förtjänar!

2 000 kr

JBL Soundfly

Vill du gärna kunna lyssna till din favoritmusik men avstår eftersom du får utslag bara du tänker på knappar, kablar och batterier? JBL har gjort en liten 20-watts kompakthögtalare som de döpt till Soundfly, som du bara pluggar in i ett eluttag och kopplar upp till din musikkälla antingen via AirPlay eller Bluetooth (Soundfly BT). Soundfly finns i svart eller vitt och eftersom vägguttag oftast är placerade nere vid golvet är den riktad uppåt för bästa ljudåtergivning.

Soundfly AirPlay: 1 800 kr
Soundfly Bluetooth: 1 600 kr
harmannordic.com

Solemate från Jabra

En bärbar högtalare som både är stöttålig och som klarar av att följa med in i badrummet och stå för underhållningen under en varm långdusch tack vare att den är fukttålig låter väl inte helt fel? Här kan du välja att spela upp musiken trådlöst via Bluetooth eller använda den medföljande sladden. Väljer du det förstnämnda förvarar du sladden i ett litet spår på undersidan av ”sulan” – mycket praktiskt då det minskar risken att den försvinner.

1 700 kr
jabra.se

Duschhandtag med LED

Är det svårt att få dina barn att duscha? Med ett munstycke som lyser och vars färger guidar dig i hur varmt vattnet är blir allt mycket roligare! Är vattnet kallt (32°C) lyser det grönt, är det ganska kallt (33°C) blir det blått för att slutligen bli rött och varmt (45°C). När vattnet är varmare än 46°C blinkar lamporna rött. Lampan drivs av vattnet som strömmar igenom så inget batteri behövs. Skruva bara av ditt gamla duschmunstycke och montera på detta så är du redo för lite disco i duschen!

279 kr
www.coolstuff.se

Romeo och Julia från Ultrasone

Vem sa att teknik inte kan vara romantiskt? High-end-lurarna Romeo och Julia från Ultrasone vill man ju bara ha tack vare namnet, det gäller dock att man inte har en alltför stram budget. Båda har avtagbar kabel med mick och handsfree och de spelar från 6 till 42 000 Hz. Både Romeo och rosa Julia levereras med exklusiv påse i skinn och extra kabel.

13 500 kr
hifi-agenten.se

Philips PicoPix

Fickprojektor

En fickprojektor är inte bara praktisk för att visa presentationer på affärsmötena. Den är minst lika kul att använda privat. Ta med till hotellet för att få storbild när du tittar på film, visa mormor bilderna från semestern direkt på väggen eller gör spelkvällen med kompisarna roligare. Finns i flera modeller med olika storlek, ljusstyrka 30–80 lumen och inkoppling för datorer, USB, smartmobiler och/eller surfplattor.

2 500–3 500 kr
philips.se

Sony Xperia Tablet S

Kladdiga barn går inte så bra ihop med surfplattor, eller vuxna efter ett par öl heller för den delen. Då är det tur att det finns tåliga surfplattor som Sonys. Trots det är den tunn och snygg samt full av fiffiga funktioner som fjärrkontroll för hemmabion. Dessutom finns det tillbehör som fodral, tangentbord och dockningsstation. På det hela taget en av våra favoriter under 2012 som förtjänar en plats under granen.

3 800–6 800 kr
sony.se

Logitech UE Boombox

Vem vill hålla på och trassla med sladdar under julen när alla samlas? Logitechs högtalare använder Bluetooth så att alla som vill spela musik på den kan koppla upp sig trådlöst med smartmobiler och surfplattor. Inbyggt uppladdningsbart batteri gör att man inte behöver leta efter en kontakt. Förutom att vara snygg är den är dessutom stadig med sitt aluminiumhandtag som är en del av höljet.

2 300 kr
logitech.se

iTunes presentkort

Har man ingen fantasi eller helt enkelt inte riktigt vet vad mottagaren vill ha så är det alltid en enkel utväg att ge bort ett presentkort. Om barnbarnet ska få en iPod så är det självklara tillbehöret ett presentkort på iTunes så att mottagare själv kan köpa den musik, de filmer eller appar han eller hon vill ha. Finns i valörerna 150, 250, 500 och 1 000 kronor och kan köpas online eller i större butiker.

150–1 000 kr
apple.com/se

E-Storm LabyrinthX

Liten, vattentät blåtandshögtalare med 8 timmars uppladdningsbar batteritid. Dessutom har den inbyggd mikrofon så att du kan ha den som handsfree till din telefon – ja, inte i bilen kanske, men ändå. Volym och låtbyte kan skötas direkt på LabyrinthX och det finns både USB och linjeingång, Att den dessutom – trots sin ringa storlek på 6×5 cm – faktiskt låter riktigt bra gör absolut inte saken sämre.

695 kr
vedos.se

Linksys EA6500 by Cisco

Att dela en enda internetanslutning på en hel familj kan vara en prövning. Om alla är online samtidigt – far skickar mail, bror streamar TV-serier och mor spelar multiplayerspel på PlayStation Network – så krävs det mer än bara stor bandbredd. Utan en router som kan hantera alla förbindelser samtidigt blir det en fnurra på tråden och allt surfande förstörs av hackningar och avbrott. Linksys EA6500 är en 802.11ac-router som är blixtsnabb på 5 GHz-bandet och kortare avstånd. Den kan naturligtvis kopplas till enheter via LAN och WLAN, men också via 2 USB-portar för exempelvis en skrivare och en extern hårddisk. Installationen är enkel tack vare Ciscos nya Connect Cloud-system.

1 800 kr
linksys.se

Apple TV 1080p

Med en Apple TV inkopplad till TV:n kan man hyra och köpa film via iTunes, och är man listig och upprättar ett amerikanskt konto så kan man även titta på de senaste TV-serierna direkt. Den lilla Apple-dosan kommer också åt att musik man har liggande i iTunes på datorn, bara man kommer ihåg att aktivera delning. Med hjälp så kallad AirPlay Mirroring förvandlas din iPad till en spelkonsol så att iPadens skärm kan speglas på TV-skärmen, där spelet visas, och sedan används iPaden för att styra spelet.

Det finns dessutom många tredjeparts-appar, inklusive streaming-tjänten Netflix som för 79 kronor i månaden ger obegränsad tillgång till filmer och TV-serier.

1 000 kr
apple.com/se

AR.Drone 2.0 – Roligaste prylen du inte behöver

Flygande prylar finns det gott om, men inte många är lika coola och genomtänkta som kvadrokoptern AR.Drone 2.0. Denna otroligt roliga men också lite smått kostsamma leksak styrs via Wi-Fi från antingen en smartmobil eller en surfplatta (Android eller iOS). Drönaren har två kameror så att du kan filma HD-video från flygturen och eftersom bilden från de två kamerorna streamas till skärmen på smartmobilen eller surfplattan så finns det gott om Augmented Reality-spel som är kul om man är två eller flera piloter som slåss mot varandra.

En massa tekniska finesser – till exempel en 3-axlars accelerometer, ett 3-axlars gyroskop, en 3-axlars magnetometer och två ultraljudsensorer – gör flygningen stabil, vilket är nödvändigt eftersom drönaren dessvärre är ganska så bräcklig och lätt går sönder om man störtar!

3 500 kr
ardrone2.parrot.com

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen