Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Här är Apples dödslista

iOS 8 och Mac OS X Yosemite är proppfulla av nya funktioner vars enda uppgift är att ta livet av en rad populära tjänster. Här är en överblick.

Av / 2014-06-04 - 09:36
Här är Apples dödslista

Gårdagens lansering av iOS 8, det kommande operativsystemet till iPhone och iPad, samt det senaste Mac-operativsystemet Yosemite, innehöll en rad nya tjänster från Apple.

Om många av de nya funktionerna låter bekanta så är det ingen slump. Apples nya tjänster är direkta angrepp på befintliga appar, med förhoppningen – kanske också förväntningen – att Apple-användarna hellre ska använda Apples egna tjänster än andras.

Här är Apples dödslista!

Ny Apple-funktion: iCloud Drive
Vill ta livet av: Dropbox, Box, Google Drive, Onedrive
9430-1131-hero_hero-l
Apples nya iCloud Drive låter användaren komma åt dokument ute i molnet via Finder, precis som Dropbox och Box, och nu kan man också lagra och komma åt alla slags dokument, inte bara dokument från Apples egna program. iCloud Drive fungerar även i Windows.

Ny Apple-funktion: iMessage
Vill ta livet av: Whatsapp, Snapchat
Skærmbillede-2014-06-02-kl.-20.04.10
iMessage är ingen nyhet, men i framtiden kommer Apples meddelandetjänst att bland annat kunna skicka ljud- och videoklipp samt dela användarens geografiska plats. Ljud- och videoklipp tas bort efter en bestämd period, vilket i grund och botten är Snapchats koncept i ett nötskal.

Ny Apple-funktion: Markup
Vill ta livet av: Skitch
Skærmbillede-2014-06-02-kl.-19.34.44
Evernote äger Skitch, som låter användaren rita och markera på webbsidor, etc. Markup blir inbyggt i Apples Mail-app och fungerar även i Mac OS. En stor fördel är att man kan rita med fingrarna med hjälp av Macens styrplatta.

Ny Apple-funktion: Maildrop
Vill ta livet av: Yousendit, Wetransfer
Skærmbillede-2014-06-03-kl.-15.32.19
Att skicka väldigt stora filer via e-post är en pina, men det finns lyckligtvis tjänster som Yousendit och Wetransfer som låter användaren ladda upp filerna till en webbtjänst och sedan skickar en nedladdningslänk till mottagaren. Den här funktionen är nu en integrerad del av Apples Mail.

Ny Apple-funktion: Låt-igenkänning i Siri
Vill ta livet av: Shazam, Soundhound
Skærmbillede-2014-06-02-kl.-20.21.59
Shazam sågar så att säga av grenen de sitter på. Shazams egen app kan känna igen och identifiera en låt genom att lyssna på den, och samma funktion finns nu i Shazam direkt via Apples Siri-funktion. Så varför skulle man någonsin vilja använda Shazams egen app igen? Eller Soundhound, för den delen?

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Burgarkedjan sparkar kreativ AI

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Rulla till toppen