Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide till film på nätet

Senaste året har utbudet av filmtjänster på nätet exploderat, men vilken passar dig bäst?

Av / 2013-04-19 - 06:00
Guide till film på nätet

För några år sedan kändes utbudet på nätet ganska gammalt och trött med veteraner som Headweb, SF Anytime och Voddler som hyrde ut filmer styckvis till ganska höga priser. Men sedan började iTunes äntligen sälja och hyra ut film och nu finns plötsligt jättar som Netflix, HBO och Viaplay som erbjuder massor av film till en överkomlig månadskostnad. Men vad är skillnaden mellan dem och hur fungerar det? Vi har gått igenom marknaden.

Ladda ner eller strömma
Först och främst gäller det att ha koll på hur filmen kommer hem till dig. Det vanligaste är att filmen strömmas över internet. Det innebär att du kan börja titta så snart du tryckt på uppspelningsknappen. Filmen lagras aldrig hos dig, så när du tittat klart är den ”borta”. Du måste också vara uppkopplad hela tiden du tittar så det passar inte så bra på resan.

Om du köper filmen så laddar du oftast ner den till din dator eller bärbara apparat. Det tar lite tid men du kan sedan se den i hög kvalitet utan risk för att det hackar i uppspelningen. Vissa uthyrare låter dig också ladda ner till bärbara apparater så att du kan titta på resan. Du har då ofta en tidsbegränsning hur länge den kan ligga där innan du börjar titta.

Abonnemang eller hyra
För den som tittar väldigt mycket på film och som vill ha tillgång till ett stort utbud av äldre filmer och TV-serier är abonnemangsformen väldigt lockande. Man betalar en fast månadsavgift och kan sedan titta på hur många filmer man vill.

Är man däremot ute efter att bara någon gång se en film och man vill ha de senaste titlarna så passar förmodligen hyra bättre. Oftast fungerar det så att man efter betalning har 24-48 timmar på sig att se filmen. Ibland har man till och med flera veckor på sig att börja titta på filmen innan tidsbegränsningen börjar ticka ner.

voddler_logo

Spotify för film

Se gratis eller betala på det sätt som passar och titta på många mobila plattformar.

Voddler är en av de äldsta spelarna på marknaden och erbjöd till en början endast strömmad reklamfinansierad film. Sedan ett par år kan man dock även hyra filmer styckvis för att slippa reklamen. Det finns även ett mindre antal filmer man kan köpa och ladda ner. Nu finns dessutom en medlemstjänst där man betalar en månadsavgift för att slippa reklamen innan de strömmade filmerna, samt att ett utbud av hyrfilmer ingår. Samtliga dessa kan man dessutom ladda ner och titta på utan att behöva vara uppkopplad. Voddler är alltså den aktör som har flest alternativ för hur man vill betala och se innehållet. Alla möjligheter gör det dock lite rörigt på sajten, men det finns ganska bra möjligheter att leta sig runt och man kan märka upp favoriter samt koppla sitt konto till Facebook.

Förutom att titta på sin dator finns appar för Voddler till iPhone och iPad, Android, Lumia, Symbian och MeeGo. Alla titlar finns dock inte för alla plattformar. Vill man titta på sin TV måste man dock dra sladdar då Voddler varken finns för Smart-TV eller konsoler.

19-37 kr/st / 79 kr/mån

voddler.com

 

viaplay-logo

Smidigt och omfattande

Stort utbud, exklusiva sportsändningar och många sätt att se på innehållet.

Det som gör Viaplays utbud unikt är att de förutom film och TV-serier även har mängder av sport. Det finns olika abonnemang beroende på vilka områden man är intresserad av. Viaplay har första tjing på titlar från Sony, Disney och NBC Universal vilket gör att man hittar många nya filmer på tjänsten. Det finns även ett mycket stort utbud av TV-serier, även skandinaviska. Det är smidigt att bläddra bland innehållet och det finns mycket info om varje titel, men bättre sökfunktioner hade varit önskvärt.

Viaplay abonnerar man på och betalar per månad. Hur kostsamt det blir beror på hur mycket innehåll man vill ha, framför allt om man vill ha sport. Man kan sedan strömma titlarna så det krävs en uppkoppling för att titta. På Apples enheter kan man dock ladda ner innehåll och titta offline. Förutom datorn kan man titta på innehållet från en mängd olika enheter som Smart-TV, smartmobiler och surfplattor samt spelkonsoler. Man kan även titta på Viaplay via Viasat-boxen.

49-249 kr/mån

viaplay.se

 

sf_anytime-logo

Svensk klassiker

En traditionell uthyrningstjänst med hyggligt utbud och tillgång via IPTV.

SF Anytime har hyrt ut film på nätet i över tio år och finns numera även som Pay-per-view via IPTV. Utbudet är medelstort med en inriktning på film snarare än TV-serier även om man i det senare fallet kan hitta en del ovanliga svenska serier. Sajten är relativt lätt att hitta på med både ett flertal genrer och topplistor, samt speciella teman. De erbjuder bland annat ovanliga listor som ”feel bad-filmer”. Sorteringsmöjligheterna och informationen om titlarna är bra men sökmöjligheterna är begränsade.

Titlarna hyrs styckvis och man har två dygn på sig att se klart det man köpt. De strömmas så man måste vara uppkopplad under hela tiden man tittar. Nya och högupplösta titlar är dyrast medan äldre kan hittas till halva priset. TV-avsnitt är allra billigast. Så länge man inte har en Apple-enhet är SF Anytime relativt tillgängligt. Förutom datorn kan man använda surfplattor med Android, Smart-TV från Samsung, LG eller Panasonic samt titta via ett flertal TV-operatörer.

9-49 kr/st

sfanytime.com

 

Lovefilm_logo

Mer fysiskt än digitalt

Stort utbud av film och spel till brevlådan men till datorn är utbudet magert.

Lovefilm, som numera ägs av Amazon, startade liksom Netflix med att hyra ut filmer som skickades hem till brevlådan. Detta finns fortfarande men nu kan man även titta på nätet. Utbudet av fysiska filmer är mycket stort men tyvärr är onlineutbudet betydligt mer begränsat. Det finns ett antal titlar i HD-upplösning och det mesta är textat, men tyvärr finns inte surroundljud. Sajten känns lite gammaldags och det finns inte många sätt att utforska innehållet. Det finns inte heller mycket information om titlarna förutom en beskrivning.

Abonnemangsalternativen omfattar alltid ett antal fysiska filmer per månad och så länge man inte tecknar det allra billigaste så ingår streaming av filmer. Ingen nedladdning erbjuds så man måste ha en uppkoppling. Tyvärr kan man bara titta på filmerna i datorns webbläsare, eller på TV-apparaten om man drar en kabel. Det finns visserligen smartmobil-appar men de listar bara innehållet och visar trailers.

79 kr/mån

lovefilm.se

Netflix-Two-Color_Print_Logo-ca-2

Enklast för TV-soffan

Finns oftast tillgänglig direkt i hemmabion och är därför lätt att komma igång med.

Netflix är den internationella giganten när det gäller video på nätet och troligen den tjänst flest känner till. Det var därför ett stort ståhej när de lanserades i Skandinavien för ett halvår sedan. I USA är det en mycket populär tjänst med ett stort utbud och framför allt en stor katalog av äldre titlar. Men här blev många besvikna över antalet titlar. Man fyller dock på vartefter och framför allt med de skandinaviska titlar som utlovades vid premiären. Netflix har rättigheterna till att vara först med titlar från Warner och har därför många premiärfilmer från dem.

Man kan inte ladda ner eller köpa några filmer på Netflix utan det är en ren abonnemangstjänst där man strömmar filmer och TV-serier från katalogen. En unik fördel med Netflix är att man finns tillgängliga på så många plattformar. Förutom dator, mobila enheter och spelkonsoler så finns tjänsten ofta förinstallerad i Smart-TV-apparater, bluray-spelare med smartfunktioner och många mediespelare, exempelvis Apple TV. Det är därför smidigt att titta på sin TV-apparat.

79 kr/mån

netflix.se

itunes-logo

Global filmjätte

Bra utbud och smidigt för Apple-fantasten men priserna är lite väl höga.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka kan vi äntligen hyra och köpa filmer och TV-serier på iTunes Store här i Skandinavien. I hela världen finns imponerande 45 000 filmer men det finns inga siffror per land så det är svårt att jämföra med andra tjänster. Många filmer finns i HD och vissa textade eller dubbade till lokala språk men de är så pass få att de har egna kategorier i butiken. Tack vare kategorier och topplistor är det relativt lätt att hitta filmer och det finns bra information om varje titel.

Förutom att titta på datorn kan man använda Apples handhållna apparater eller titta på sin TV med hjälp av Apple TV eller helt enkelt en kabel. Hyr man filmen på datorn kan man föra över den till en annan enhet, men hyr man från en annan enhet kan den bara ses där. Man har 30 dagar på sig att börja titta och sedan 48 timmar att se klart den. Köpta filmer kan hämtas igen. Priserna varierar stort beroende på filmens ålder och upplösning men känns i överkant jämfört med konkurrenterna.

29-49 kr / 79-169 kr

apple.se

headweb-logo

Tillgängligt överallt

Ett mycket stort antal hyrfilmer som man kan se i alla möjliga apparater.

Headweb är en av veteranerna på den svenska marknaden och har genom åren slipat på gränssnittet och funktionerna så pass att man vunnit många priser. Användarna betygsätter ofta filmer och kommenterar dem, vilket gör att man kan hitta bra smala filmer som inte hamnat i topplistorna. Sökningen är lite begränsad men det finns gott om listor, kategorier och sorteringsmöjligheter.

Headweb är en ren hyrtjänst där nyare filmer är dyrast medan äldre kan finnas till halva priset, eller ännu mindre för ett avsnitt av en TV-serie. Alla filmer strömmas över nätet så man behöver en uppkoppling för att kunna titta. Headweb är den mest tillgängliga tjänsten där man förutom i datorn kan titta på smartmobiler, surfplattor, mediespelare samt smart-TV från Samsung, LG och Philips. Dock funkar inte alla filmer på alla plattformar av tekniska skäl. Kvaliteten anpassas till uppkopplingen så det funkar över 3G och blir bara bättre ju högre hastighet man har.

5-39 kr/st

headweb.com

HBO-Logo

Nya bra TV-serier

Se de senaste avsnitten av kända serier direkt efter den amerikanska premiären.

HBO är kända för sina välgjorda TV-serier som Sopranos, Generation Kill, Band of Brothers och nu senast Game of Thrones. När de nu dragit igång här på nätet är så klart TV-serierna det stora dragplåstret. Man har alla säsonger av de klassiska serierna men framför allt får man direkt tillgång till de senaste avsnitten av de nya serierna. Det finns dock ett ganska bra utbud även av filmer. Gränssnittet är rent och snyggt men känns gjort för TV-skärmen, samt att sökmöjligheterna är lite begränsade. Det kunde också ha funnit lite mer information om filmerna.

HBO Nordic är en ren abonnemangstjänst med strömmad video. När den lanserades fick HBO kritik för att man måste teckna sig för ett helt år, men nu kan man även prenumerera per månad till en något högre avgift. HD-upplösning finns för utvalda titlar och funkar på datorn och Smart-TV. Surroundljud finns dock bara för Samsung Smart-TV. Man kan även titta på sin iPhone eller iPad genom en app.

79-129 kr/mån

hbonordic.se

 

Filmnet-logo

Hollywoodpremiärer

Ett speciellt utbud som passar vissa och med bättre tillgång på väg.

Namnet Filmnet känner svenska tittare igen som en kabel-TV kanal från 80-talet. Nu har det återuppstått som onlinesatsningen från betal-TV leverantören C More. Man erbjuder skandinaviska filmer och nya Hollywood-filmer (titlar från Fox och Paramount visas först på Filmnet) samt amerikanska och svenska TV-serier. Till ett fast pris kan man titta hur mycket man vill. Titlarna är indelade både i kategorier och spellistor utefter genre och stämning. Det finns även en speciell barnavdelning. Man har även några filmtips, men fler hade varit trevligt.

När man väl betalat månadsavgiften kan man titta så mycket man vill på hela utbudet, men det känns lite begränsat jämfört med många av konkurrenterna. Som vanligt kan man bara strömma filmerna så man måste ha en uppkoppling. Det är inte speciellt många filmer som finns i HD-upplösning och surroundljud saknas. Förutom att titta på filmer och TV-serier på datorn kan man även använda iPad genom deras app. Filmnet kommer snart med tillgång via Smart-TV och därefter en app för Android.

99 kr/mån

filmnet.se

Cdon-logo

Anpassar kvaliteten

En klassisk hyrbutik med ett relativt bra utbud av nyare filmer och några TV-serier.

CDON är mest kända som postorderföretag där man kan köpa fysiska varor, bland annat filmer. Men man har även en avdelning för att hyra film över nätet. Liksom de fysiska filmerna är det relativt lätt att hitta dem, det finns topplistor, kategorier och bra sorteringsmöjligheter. För varje film finns omfattande information och ibland recensioner.

Filmerna kan strömmas och man har ett dygn på sig att se filmen när man väl har börjat titta. Däremot behöver man inte börja titta på den förrän en månad efter att man betalat. En del av filmerna anpassar kvaliteten efter hastigheten på din internetanslutning. Man kan även ladda ner filmen om man exempelvis ska ut och resa och då behövs det ingen uppkoppling. En mindre del av filmerna finns i HD-upplösning och vissa finns med surroundljud. Man kan bara titta via datorn men det finns instruktioner på sajten om hur man kopplar den till sin TV med hjälp av HDMI-, DVI- eller VGA-kontakt.

9-39 kr

cdon.se

film2home_logga

Fysiskt och online

Den klassiska videobutiken har tagit steget till nätet och erbjuder rekommendationer.

Film2home är mest kända för fysiska hyrfilmer och finns i hundratals butiker i Sverige och Norge. På sajten kan man se hela utbudet i butikerna men många av dem kan även hyras eller köpas online. Det är ganska lätt att hitta filmer då det både finns kategorier och ”stämningar” samt flera sorteringsmöjligheter. Man har även ett rekommendationssystem som hittar filmer som liknar dem du har gett bra betyg. TV-serier finns, men väldigt få.

Hyrda filmer måste strömmas över nätet och man måste alltså vara uppkopplad till internet när man tittar. För ovanlighetens skull kan man dock se den hyrda filmen på flera datorer under de 48 timmar man har tillgång till den. Köpta filmer laddas ner till datorn och kan ses utan uppkoppling, man kan även ladda ner dem flera gånger. Dock kan man just nu inte köpa filmer till Mac. Filmerna är däremot tillgängliga via vissa IPTV-leverantörer och Philips Smart-TV, med Samsung och LG på gång.

9-39 kr / 59-149 kr

film2home.se

comoyo-logo

Uppstickaren

I dagsläget är utbudet begränsat men kommande tjänster lovar gott för framtiden.

Comoyo är Telenors filmtjänst på nätet som startade i Norge. Där har man också kommit längst med tjänsterna och erbjuder TV-kanaler live för 129 kronor per månad samt ett arkiv av program från TV Norge. Liknande utbud kommer troligen även i Sverige och Danmark där man just nu bara har tillgång till hyrfilmerna. Det är även på gång med en abonnemangstjänst för att se obegränsat med film till en fast månadskostnad. Unikt för Comoyo är Filter där bra skribenter rekommenderar filmer och rapporterar om nyheter.

Många av filmerna kommer från SF Anytime. Det finns en kort beskrivning av filmernas handling men inte så mycket övrig information. Filmerna strömmas över nätet och vissa kan anpassa kvaliteten till hur snabb din uppkoppling är. Man kan inte ladda ner filmerna och kan inte heller vänta mer än 2 dygn med att se dem efter betalning. En mindre del av filmerna finns i HD-upplösning. Just nu kan man bara se filmerna på datorn men det ska komma stöd även för andra plattformar, eventuellt spelkonsoler.

29-49 kr

comoyo.se

Sammanställning
sammanställning

*) iTunes 45 000 titlar gäller totalt i världen, inte i Sverige.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen