Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Facebook lanserar kryptovaluta

Den nya globala valutan kommer 2020.

Skrivet av / 2019-06-18 - 15:35
Facebook lanserar kryptovaluta

Facebook har i dag presenterat en ny global kryptovaluta som heter Libra – och en digital plånbok, en så kallad wallet, som heter Calibra som pengarna ska förvaras i.

Calibra är ett dotterbolag till Facebook medan själva valutan bygger på ett samarbete mellan många olika partner. Sammanlagt 28 företag har investerat 10 miljoner dollar vardera i valutan, bland annat Mastercard, VISA, eBay, Spotify, PayPal, Vodafone och Uber.

Organisationen Libra Association får sitt huvudkontor i Genève, Schweiz, och alla medlemmar fattar beslut om valutan gemensamt. Målet är att Libra-samarbetet med tiden ska få 100 medlemmar. Även om Libra är utvecklat och skapat på initiativ från Facebook så kommer den sociala media-jätten inte att ha något veto eller speciellt inflytande över den digitala valutan.

I ett så kallat White Paper berättar Facebook att huvudtanken med Libra är att det ska vara lika enkelt för människor att betala och skicka pengar till varandra som det är i dag att skicka bilder och meddelanden via sin mobil. Hälften av världens befolkning har inget bankkonto, men de absolut flesta har en mobil och ett konto på Facebook, och mer än så behövs inte för använda Facebooks digitala plånbok.

Till att börja med, när Libra ser dagens ljus under 2020, kan användarna skicka pengar till varandra som meddelanden via Facebooks egna appar, Messenger och WhatsApp. Så småningom är det tänkt att man ska kunna betala sina räkningar – och köpa en kopp kaffe eller en tågbiljett – bara genom att trycka på en knapp.

Stablecoin

Andra kryptovalutor – där Bitcoin är det mest kända exemplet – har ofta mycket stora variationer i kursen. För att undvika detta blir Libra ”fiat-backed”, vilket något förenklat betyder att Libra Association backar upp valutan med insättningar och garantier i amerikanska dollar.

Integritet

Enligt TechCrunch garanterar Facebook att betalningar och överföringar med Libra ska vara privata. Med andra ord kommer Facebook inte att bombardera dig med riktade annonser baserade på dina köpvanor och transaktioner.

Här är Libra Associations officiella introduktion till den nya digitala valutan:

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Här är Xiaomi 14 och Xiaomi 14 Ultra

Torka inte mobilen i ris

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen