Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Elon Musk släpper sarkastiska AI-chattbotten Grok

Påstås kunna hjälpa dig ställa de rätta frågorna och förstå hur världen fungerar

Av / 2023-11-06 - 14:26
Elon Musk släpper sarkastiska AI-chattbotten Grok

Tydligen behöver vi ännu fler AI-driva chattbottar för nu släpper Elon Musks X sin egen, kallad Grok. Den påstås vara modellerad efter Douglas Adams humoristiska science-fiction roman Liftarens Guide till Galaxen. I boken försöker en främmande ras bygga en AI-dator som kan besvara den eviga frågan ”vad är meningen med livet, universum och allting”?

Liksom boken sägs Grok vara fyndig och lite rebellisk, så användare som ”saknar humor” uppmanas att inte använda den. Den ska även besvara kontroversiella frågor som andra chattbottar avstår från att besvara.

Den nuvarande versionen Grok-1 har bara haft 2 månader på sig så teamet på X AI, företaget bakom, säger att vi kan förvänta oss att den snabbt blir bättre. Trots det ska den enligt de tester som finns redan överträffa ChatGPT 3.5, men är fortfarande en bit efter ChatGPT 4.0.

Testresultaten (Tabell: X AI)

Om man vill testa den får man utrusta sig med lite tålamod. För ögonblicket erbjuds den bara till utvalda testare i USA. Man kan dock ställa sig i kö här, om man har ett verifierat konto på X.

Och varför heter den Grok? Det är ett nyord från Robert A. Heinleins science-fiction roman Främling på egen planet (Stranger in a Strange Land). Ordet innebär ungefär ”meditera, att förstå intuitivt, att kommunicera med sympati”.

 

Läs mer om Grok här

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Burgarkedjan sparkar kreativ AI

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Rulla till toppen